Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mene interesuje jel znate nekog kod kog bi mogo da narucim sadnice.
Nov sam u svetu malinarstva i ne bih bas da lutam,ipak vi pretpostavljam duzi niz godina gajite malinu i verovatno poznajete nekog.
Ako ces mene da poslusas kupi sadni materijal u maticnom zasadu, naravno proverenom a ne svakom koji se tako samo zove. A ako hoces da uzimas sadni materijal iz vec postojeceg zasada obavezno da to bude malinjak koji je star od 3 do 5 godina. Nikako iz mladjeg!Mene interesuje jel znate nekog kod kog bi mogo da narucim sadnice.
Nov sam u svetu malinarstva i ne bih bas da lutam,ipak vi pretpostavljam duzi niz godina gajite malinu i verovatno poznajete nekog.
Eto , Mandrack moje sadnice su bile iz malinjaka starog jednu godinu i imao sam sasvim solidan prinos .K 2gfmc
Ako ces mene da poslusas kupi sadni materijal u maticnom zasadu, naravno proverenom a ne svakom koji se tako samo zove. A ako hoces da uzimas sadni materijal iz vec postojeceg zasada obavezno da to bude malinjak koji je star od 3 do 5 godina. Nikako iz mladjeg!
Ja mislim da to Mandrack nije rekao zbog prinosa,vec zbog zarazenih sadnica koje ne mogu duze od tri godine da izdrze.
Ne nije star, izvoli dodji da vidis kakav potencijal ima moj malinjak za sledecu godinu,mladare kao i nacin rada.Razume covek
A ti zlatno voce si zasadio macku u dzaku.... a i sadnice iz malinjaka starog godinu dana svakako nije preporucljivo vaditi, a tvoj je star toliko koliko sam shvatio.
Neki rasadnici u zapanoj Srbiji i u okolini Valjeva su cista prevara,kupe sadnice od seljaka,stave onaj papircic i eto ti sertifikovan materijal po 0.5eura kom. a oni kupili po 10.din kom.........Institut u Cacku je takodje vec rekao svoje pre par godina,zato se i sude u Strazburu.....Sadnice sljive su im vrh,ostalo ne znam bas...Cak i ja mogu nabaviti papire o fitosanitarnoj kontroli,putne isprave o transportu sadnica,uvoznu deklaraciju sa pecatom isl....
Pa o tome bas i pricam, najbolje je sam uvesti i znas nacemu si....
Dule sam moras odluciti sta ti je najbolje saditi, uradi analizu zemljista i na osnovu toga odluci. Sve ostalo mozesnaci na forumu.... prve godine neces imati nista, malina stize druge godine na rod...
Pozdrav svima. Pokusao bih ove jeseni da napravim probni zasad maline, na povrsini od 2-3 ara. Procitao sam gomilu literature, i verujem da sam samo zgrebao po povrsini, da se pravo znanje stice u praksi i dobija kroz savete od ljudi koji se time bave. Procitao sam postove na prethodnoj strani vezane za sadnju malina pored reke-potoka, e, sad, zanima me kako je za sadnju malina pored vece vode(Gruzansko jezero)? Zemljiste je koso, sa padom od severa ka jugu. Nije kiselo(nije ispitivano ali lucerka odlicno uspeva na njemu, po tome znam). Udaljeno je od obale jezera 1-1,5 km.
[/IMG]
Evo slike zemljista, desno se vidi jezero, koje se proteze dobrim delom juzne strane.