sinisa1979
Član
Daleko je teret, ali svakako.... Mnogo kume.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Paaaa, možda si i u pravu jer kad malo razmislim, pre oko 25 godina dvojica iz sela su sa 539 nosili žitnu sejalicu Olt sigmu (valjda 2.5m) koja je prazna težila oko 800kg a semena je išlo oko 300kg. Budžili su pumpe od 577, poluge od ne znam ni ja čega, tregeri valjda od 542, dupli točkovi, tegove pokupe sve iz komšiluka pa nataknu napred pa i u felGama.... Ma ne znam šta sve nisu modifikovali da bi mogli sejati sa 539...
Ja pravio sam sebi i sensore i elektroniku pa nesto malo problematike znam.Nemam elektronsku kontrolu sjetve . Mislio sam da mi netreba . Na Gaspardu za 3g do ove ni jedan zastoj nije bio . E sad me zanima dali bi kontrola uopste pomogla u ovom slucaju. Na prvoj njivi koju sam radio sad vidim da ima preskoka ,da fali zrna ,i tu gdje nije niklo , nema ni zrna . Jedva sam skonto sta se desilo. Kad sam vratio film , sinulo mi da na pocetku kad sam gledao , sve izgleda u redu ,zrno na dobrom razmaku ,dubini,...a poslije nekad pri kraju primijetim da su mi gume na sijacici skroz popustile .
Kako nisam napocetku primijetio i kakve to ima veze sto ponegdje fali.po par zrna ?
E pa izgleda da ima. Mislim da je bilo ovako. Nisam primijetio da je rucica za dizadnje hidraulike ogranicena vijkom pri samom dnu ,mozda jedan cm i da se nemoze spustiti do samog kraja . Kad bi pustio sijacicu dole izgledalo je ok ali ipak je malo drzala hidraulika . Toliko da su tockovi dodirivali zemlju , ujedno izgledali naduvani i kad naidje na neku blagu neravninu odvoje se od zemlje i ploca stane . Kad sam primijetio granicnik , samo sam malo udario rucicu dole i nastavio . Kasnije vidim izduvane gume ? Itd..
Dali bi da je bila kontrola sjetve ,u ovom slucaju pokazala?