Pneumatske sejalice za kukuruz

@talianu Ma ni meni se to ne sviđa. Pričao sam s jednim velikim ratarom, njemu dva reda idu po tragovima, al ne baš po sredini kao meni, i sije sa šest redova pa mu procentualno manje sjemena ide po tragu, i kaže da je ok, osim ako je vlažno, tad se vidi razlika. A zadnjih par godina i imamo problem s vlagom u sjetvi, i zemlja je teška, tako da se bojim da to neće ići.

@sinisa1979 u pravu si, ima logike, kad bi koplje išlo direktno ispred diskova, vjerojatno bi samo napravilo kanal.

@Gogo7441 Komšija seje repu sa IMT 5106, dupli uzani točkovi i 12 redova Accord sejalica. Napred 10 komada tegova od 27kg, sigurno 5.5t ima traktor sa uzanim točkovima.

@Gogo7441
Ove godine i ja cu prvi put posejati sa sirokim gumama na traktoru, isto sa 6 redova i suncokret i kukuruz na 70 a soja na 50 i isto cu sejati u tragovima od traktora. Videcu kako ce da ispadne ali nadam se da ce biti dobro, ipak diskosna ulazi dublje u zemlju jer i baterija ima teret.
Kombinacija Arion 430 sa Ozduman sejalicom.

Koji traktor i koja sejalica je u pitanju, kao i koje su uzane gume koje bi trebalo da idu na njega?

Ja sa 340 nosim prskalicu od 1500 litara plus tank za pranje 100 litara. Ona je teška tonu...
Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Ima li itko da sije kukuruz a da mu vanjska dva reda na četverorednoj sijačici idu po tragovima traktora?
Stari traktor mi je bio širok 210cm i to je bilo taman, novi je širok 240 i neda se suziti.
Zbog težine traktora i diskosne sijačice s kutijama za gnojivo nisam baš rad da sijem na uskim točkovima. Razmišljam da stavim po jedan ovakav ispred ta dva reda, ima li to uopće smisla?

Ja sam neplanski kupio veći traktor nego što sam planirao, i sad umjesto sa traktorom 80-90 ks sijem sa traktorom od 6t i 4r sijačicom, diskosni je ulagač i vanjski redovi mi siju u trag točka. Otprilike 5 cm od ruba traga siju. Radim pretežno težu, glinovitu, zemlju i prošle godine nisam mogao primjetiti ikakvu razliku u redovima. Ono na što bih ti rekao da više gledaš jeste da ti ulagači gnojiva ne idu po tragu točka, moji ulažu taman van traga. A ako ti nije standardna opcija na sijačici, obavezno si doplati razgrtače busa jer oni mogu pomoći ako disk ne može spustiti zrno na željenu dubinu, osobno nisam još probao, nije bilo potrebe. Dolje u skici

Qe9I8RT.png

@Gogo7441
Ove godine i ja cu prvi put posejati sa sirokim gumama na traktoru, isto sa 6 redova i suncokret i kukuruz na 70 a soja na 50 i isto cu sejati u tragovima od traktora. Videcu kako ce da ispadne ali nadam se da ce biti dobro, ipak diskosna ulazi dublje u zemlju jer i baterija ima teret.
Kombinacija Arion 430 sa Ozduman sejalicom.
Na soji je najmanji problem,ona niče bez problema ,jaka je i združena pošto je gusta.Meni se konkretno repica ne sviđa.A što sam gledao po ataru ni kukuruz ne voli baš.

Sve zavisi dakle od zemlje i koliko je vlazna ispod gornjeg suvog sloja.
Naravno da ne moze duboko da poseje zrno kad sabije zemlju traktor tezak 6 t. ako je samo gornji sloj od 2 cm suv a ispod blato.
Proletos gde si presejavao kukuruz a baterija isla po tragovima gde sam prethodno posejao plus prskao, ostalo je semena ne pokrivenog u kanalu kuda je prosao disk ulagac!
Posle tih kisa vecina tih zrna su ipak nikla!

Na soji je najmanji problem,ona niče bez problema ,jaka je i združena pošto je gusta.Meni se konkretno repica ne sviđa.A što sam gledao po ataru ni kukuruz ne voli baš.

Ma ne voli nitko nicat u tvrdom i u tvrdom naknadno rast. Prije su mi sijale diskosne sijačice Amazone, Kuhn i Monosem (dok ja nisam kupio OLT PSK). Sve je dobro dok je suvo, al čim je malo vlažnije, pogotovo na težem tlu, u tim redovima (2. i 5.) fali sklopa i često se dogodi da ti redovi (pogotovo kukuruza) kasne i zaostaju za ostalim ne gaženim redovima. Još Bože pomozi kad sije traktor cca 4,5-5 t, al kad siju sa 7-8 (i 9 t) e onda to nije baš dobro. Pričam za naša srednje teška do teška tla.

Nazad
Vrh