Pneumatske sejalice za kukuruz

Ne pratim više od kad ih nema u MBV al nema ih što im cena dosta otišla gore.Kod pneumatskih baš nem a neke razlike da opravda veću cenu ali zato kod žitne ima razlike.

Pa zar bas ima neke vece razlike izmedju svih tih turskih sejalica ili su samo neke nijanse u pitanju?
Ja cu tek na prolece svoju Ozduman (ako nisam pogresiio kako se zove jer nesto mi je i nebitno) 😄 ubaciti prvi put u setvi!

Svako od njih ima neke svoje(ukradene)patente i forice-stelovanja,ali su sve veoma slicne.npr mi smo na nasu stavili diskove crtala od ozdumana-pasuje...

Nisam ih koristio do sada! Da je brend Gaspardo znam, ali ne znam kakva je razlika izmedju tih kopija turskih i da li se neka od njih bas istakla ili su sve skoro pa jednake!

Ne znam za tačne razlike između turskih brendova, neke sam video sa sistemom na lanac kao što je na Majevici a ove što su kopija Gasparda, sve su na kardan. Ovo moji drugari što imaju Ozdoken, nikom ništa nije otpalo niti se iskrivilo i mogu da seju sa original Gaspardom u paru bez razlike. Drugar je na Gasparda stavljao diskove od Ozdokena bez prepravki, u dlaku.

Mene zanima one malo starije kutije ko pravi. Zalepio sam stare i to drži ko grom, ali ako neko proizvodi možda bih uzeo za rezervu. Inače u Majevici su mi rekli da se više ne proizvode te stare a da ove nove štimaju na stari setveni aparat (to nisu menjali).

Sad se više i ne sećam tačne cene, ali znam da sam na sajmu ostavio podatke da mi jave. Kad se nisam šlogiro kad mi javio cenu i za kutije i za onaj podizač-nosač sejalice.... Nisu u vinklu sigurno!

Ima li itko da sije kukuruz a da mu vanjska dva reda na četverorednoj sijačici idu po tragovima traktora?
Stari traktor mi je bio širok 210cm i to je bilo taman, novi je širok 240 i neda se suziti.
Zbog težine traktora i diskosne sijačice s kutijama za gnojivo nisam baš rad da sijem na uskim točkovima. Razmišljam da stavim po jedan ovakav ispred ta dva reda, ima li to uopće smisla?

Mislim da nemaš brige i da sa uskima siješ s obzirom da je kolega radio sa 6 redi sa gnojivom. Sa ovim paračem nemam iskustva.

A baš me trta s tim kotačima, nosio sam sa njima rasipač i rotodrljaču, ali to nije teško ko sijačica, a i ovaj traktor je teži sam po sebi.

Kod nas par njih seje u trag,ja sam repicu sejao na 50 u trag.Meni se lično ne sviđa,imam utisak da su ti redovi slabiji.Ne na svim njivama ali na nekima je vidljivo na nekima nema razlike (verovatno vlaga bila optimalna).
Ako bi imao uske točkove ne bi ni razmišljao nego bi ih stavio.

Jel koristi ko ovakve široke nagazne tockove na nodetki, neke prednosti mane?
Screenshot-20250128-190756-Viber.jpg

Imao sam na jednoj nodetki ,nikakvu prednost nisam video u odnosu na drugu koja je imala metalne nagazne.Kod nas su dosta njih zamenili za te široke ali generalno lagane su baterije na nodetki nema efekta bar neki moj utisak.

Nazad
Vrh