Pozdrav svima, moja porodica se bavi ratarstvom (ja se bavim drugim zanimanjem ali sam tu generalno šta treba) pa smo se malo zagrejali za moguću kupovinu polovne pneumatske sejalice na foru Nodet, pa bi nam značili neki saveti. Po oglasima gledamo, ponude su onako šarenolike, uglavnom gledamo modele sa 4 reda, od rashodovanih, remontovanih, pa i pomisao novih, izgledaju primamljivo ali kada vidiš deklarisanu cenu bez PDV-a
, to već ispada iz nekog ciljanog platežnog ranga.
Probaćemo da prelistamo prethodnih stotinak strana, čisto da se upoznamo sa onim što ste pisali vezano za vaša iskustva. Ispod je video prilog od prošle godine kako trenutno radimo.
Imamo traktor Rakovica 65 koji smo u maju 2020. malo dodatno sredili i doveli u red i dodatno pojačali kardan na 720 obrtaja. Za setvu kukuruza smo do sada koristili OLT MSK ako se ne varam da se tako zove model (koju bi možda i otac prodavao). Obrađujemo zemlju uglavnom u ataru oko Resnika, a po rečima starijih meštana, u Resniku se nekada radilo mnogo više zemlje, a danas navodno može na prstima ruke da se izbroji ko se sve bavi poljoprivredom. No, da ne dužim sada o tome, naš komšija ima pneumatsku sejalicu koju je kupio pre koju godinu koju je platio negde ispod 1500€ ako se sećam, pa ga je moj otac jednom prilikom zamolio da posadi neki posed, i dopalo mu se kako je uredno posejano. Koja semena koristimo, to ću napisati sledeći put, pošto ja sa tom materijom nisam baš upoznat.
Berbu vršimo sa Zmaj 214 beračem, koji bi takođe trebali da sredimo tokom godine, prvenstveno jer bude dosta klipova na kojima ostane komušine.
Možda za početak da postavim pitanje, koja je razlika između užih i širih creva koja se viđaju po oglasima za remontovane modele?
Postoji mogućnost da u kupovini sejalice ne učestvujemo samo mi nego i još jedna strana, pošto često pored setve za koju odradi moj otac, druga strana takođe povremeno zasadi i suncokret i soju na još nekom svom posedu, pa bi sejalica onda bila i zajednička. Prošle godine smo imali ako se ne varam površine ukupno 6ha zasejano pod kukuruzom, a ako uzmemo pneumatsku sejalicu, možda i pojačamo ove godine.