Pneumatske sejalice za kukuruz

Ја то мало поређење неко правим,у суштини све је то ок и задовољава потребе само ето мало више диваним.Ове године ћу баш обратити пажњу на Дулетову сетву са високим кукуруз следи да сеје па да видим то чудо како ради.

Poslednja izmena:
Za suncokret ne znam ni sam sa koliko rupa da uzmem ploče.Nemam ih svejedno pa ću još malo da se raspitujem kod ljudi koji rade sa Majevicom.

Kada u redu nema posejanog semena treba naći razlog zašto ga nema, ali ne kada seme nikne već u setvi. Ploča za kukuruz sa 4,5mm rupom je kritična jer nema dovoljno vakuma da zalepi 22 zrna dobre, krupne, okrugle granulacije. Zato je 5,5mm u kukuruzu zakon. Vakum mora uhvatiti seme i posejati ga, nebitno da li je to 19,5 cm ili 22cm u redu. Bitno da ima potreban broj zrna na odredjenoj dužini reda, tako se i broj zrna po ha izracuna. Da li je neko već stavljao za kukuruz ploce sa 27-30 rupa? To je +-35% više rupa i više zrna na ploči. Da li je postojeći vakum dovoljan da popuni sve rupe i zadrzi to seme do ispuštanja?

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Ja sam sa novom Agrijom dobio za kukuruz 18x5.5 rupe, a za suncokret 18x2.5. Tako je bilo pre dvadesetak godina. Sad ne znam kakve kombinacije imaju. Ja nikad nisam imao problema sa setvom. Samo da napomenem da sam sa kukuruznim sejao i ludaju golicu i za cepkanje, samo sto sam za vece rastojanje u setvi ponistavao svaku drugu rupu.

Na nodet sam koristio ploče sa 27 rupa i 5,5mm i bilo je mnogo bolje od 18 sa 5mm. Sad za maju moraću da kupim isto 5,5 mm a sa koliko rupa i mene zanima.

Dobio sam ja sa Nodetkom kada je stigla iz inostranstva ploče sa 27 rupa.Takođe sam imao i ploče sa 22 rupe.Menjao sam ih kada je trebalo sejati na određeni razmak pošto je na jednima 20cm a na drugima 21 cm razmak koji me je interesovao za setvu.Nisam primetio da ploče sa 27 rupa ne mogu da drže zrno ili da ga lošije drže.

Kad sijem prva i jaci gas, nema spadanja sjemena sa ploca, drzi sjeme i na manjim obrtajima ali nema smisla rizikovati u poslu gde se greske skupo placaju...

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Jel moguce da na Nodetki spada lanac na menjacu zbog loseg lancanika ? Imao sam problem pri kraju setve da vrlo brzo nakon stelovanja menjaca za polazaj 2D i 5A lanac jednostavno spadne. Krenem 10m i spadne, sreca u kontroli setve inace bi falilo dosta dok ne primetim

Plastične zupčanike u prenosu je ponekad potrebno doštelovati skidanjem 0,5mm na strugu, da bi pogon išao lagaaano rukom, onda sve radi perfektno.
Vakum sa širokim crevima na šestorednoj je više nego dovoljan da drži soju na 96 rupa već od 300o/min kardana, sa 22 rupe od 5,5 drži seme bukvalno na leru (imt sa kardanom 720), tako da i sa 31 rupom nema problema, ali na 5,5mm. Više je bitno da su rupe veće, da bi dobro lepila seme.

Kada u redu nema posejanog semena treba naći razlog zašto ga nema, ali ne kada seme nikne već u setvi. Ploča za kukuruz sa 4,5mm rupom je kritična jer nema dovoljno vakuma da zalepi 22 zrna dobre, krupne, okrugle granulacije. Zato je 5,5mm u kukuruzu zakon. Vakum mora uhvatiti seme i posejati ga, nebitno da li je to 19,5 cm ili 22cm u redu. Bitno da ima potreban broj zrna na odredjenoj dužini reda, tako se i broj zrna po ha izracuna. Da li je neko već stavljao za kukuruz ploce sa 27-30 rupa? To je +-35% više rupa i više zrna na ploči. Da li je postojeći vakum dovoljan da popuni sve rupe i zadrzi to seme do ispuštanja?

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
Kao što reče kolega tesla, kad drži soju sa onolikim brojem rupa zašto nebi kukuruz, što reče bitna je veličina rupa na ploči a kod kukuruza se najbolje pokazala 5,5mm a kod soje 4,5mm a kad imaš 27 rupa na ploči tu samo može biti prednost zato što se ploče sporije okreću i samim tim i lakše kači seme na njih, zamisli sa 18 rupa koliko se brže okreću ploče a o soji da nepričamo.Po nekim mojim zapažanjima oni mešači na pločama su najveći krivci za propust da neka rupa neponese seme, stvarno neznam koji će moj krivak 11 mešača na ploči pa još na ploči sa 22 rupe i zapunktovo mešač naspram rupe i kako se vrti ploča mešač gura seme i desi se da proluftuje ili nakači 2 semena a u stvari se drugo seme zaglavi između mešača i ponešenog semena, zato ih ja zbrusim sa čela pa i sa strane ako su jako široki a bude i da te naspram rupe poskidam pa ostavim 5-6 mešača i nikad problema u setvi.
Tom problematikom sam nelepljenjem, stresanjem semena sa ploča sam se davno bavio još dok sam imao livca i na njoj sam uradio neku malu modifikaciju (pisao o tome ovde nekad), prepravku i nikad više problema a bilo je.

Gledao sam neke nove sejalice sa visokim setvenim aparatom imaju standardne rupe 4,5mm na pločama za kukuruz . Kakva su iskustva iz prakse ?

Trebaju li nekom dve baterije za Majevicu?
I kako se krecu cene?
Mozda ce biti neka viska.
Ona klasicna, nije plasticni setveni aparat....

Nazad
Vrh