Pneumatske sejalice za kukuruz

@bojcetic, svako sebi namesta kako mu odgovara. Tastu seju za 1200 po jutru, ali jurcaju i ove godine je resio da ide kod onog sto radi malo skuplje (1500) ali ne zuri i lepse ispadne na kraju. Kod nas je setva 2000 po jutru vec 15 godina sigurno, i niko nece da spusti ni 100 dinara iako si mu stalna musterija. Svega sam se nagledao za 10ak godina, od toga da se poseje komsijino, da se kukuruz i soja poseju na 3 cm dubine iako je spremljeno fantazija, da sa istrosenim raonicima seju jer stede na masini, da uzmem slobodan dan u firmi, a ujutru mi javi da cemo neki drugi dan ici sejati, itd...

Ja ne ubijam cenu iako sam velika musterija jer hocu da mi se radi kvalitetno. Moze da se poseje na 70cm slazem se ali blizu ide tocak na 5cm od reda. Malo mi to sve na knap. Ima i varijanta da sve spremim pa onda promenim tockove na uzane i gas redom. Videcemo.

Ja ne ubijam cenu iako sam velika musterija jer hocu da mi se radi kvalitetno. Moze da se poseje na 70cm slazem se ali blizu ide tocak na 5cm od reda. Malo mi to sve na knap. Ima i varijanta da sve spremim pa onda promenim tockove na uzane i gas redom. Videcemo.
Sejao sam sa 577 i gumama 18,4-30 i to ide bez ikakvog problema, nema razlike u odnosu na uze gume

Ako je disk nema veze kojim traktorom se sije. Kolega sije sa 6 redi diskosnom sa JD široki kotači, red sije po tragu, nema razlike.
Nebi se nikako slozio sa ovim . Smio bi da se kladim da nema sanse da je isti prinos u redu iza tocka i kuda nije tocak isao kakva god sijacica bila . Nemogu tu pricu da progutam nikako , uz postovanje .

Poslednja izmena:
Iskustva nemam jer ja to ne radim, ali pošto ima zemlje do mene, razlika se odokativno ne vidi. Nisam ulazio kasnije i gledao jel koji red ima manje ili veće klipove.

Nebi se nikako slozio sa ovim . Smio bi da se kladim da nema sanse da je isti prinos u redu iza tocka i kuda nije tocak isao kakva god sijacica bila . Nemogu tu pricu da progutam nikako , uz postovanje .

Bolje nemoj da se kladis da ne bi izgubio :) ... Ja sam ove godine bas pratio kod drugih sto tako seju jer i ja planiram da sejem sa sirokim gumama i mogu ti reci da je cak taj red bio bolji do nekog vremena a posle se sve izjednacilo. Isto sam i ja bio skeptik i trazio uske tockove da kupim ali uverio sam se da nema razlike u prinosu.

Na šta treba da se obrati pažnja kad se gleda polovna Majevica Maja sklopova, šta najviše strada na njima?

Ako je disk nema veze kojim traktorom se sije. Kolega sije sa 6 redi diskosnom sa JD široki kotači, red sije po tragu, nema razlike.

Iskustva su različita. Koliko primjećujem kod tebe je malo lakše tlo i raspored oborina imate bolji u odnosu na nas koji smo na istoku Hrvatske tako da takva sjetva (bolje) prolazi. Dok nisam kupio OLT PSK sijale su mi diskosne Amazone, Kuhn i Monosem, sve nove sijačice. Sijana je soja, suncokret i kukuruz. Redove koje je gazio točak (traktori 5,5 i 7 t) su uglavnom bili lošijeg sklopa, sporijeg rasta-napretka i uglavnom su te biljke bile nižeg habitusa. Prinose nisam mjerio u tim redovima, ali dao bi se kladit da su bili manji u odnosu na negažene redove. Vrlo često zna bit pojava zrna koja ostanu ne pokrivena jer ih sijačica nema sa čim pokrit (nisu imale ona "krilca" za nagrtanje prije pritiskajućih točkova, a i da su imale nebi bilo puno vajde od njih). Napominjem da se to javlja na tlima teže strukture i, između ostalog, u situaciji kad nakon sjetve duži period ne bude kiše. O kultivaciji nakon sjetve po malo vlažnijem tlu sa tako teškim traktorom (6-7 t) neću ni pisat. Imam u dogledno vrijeme u planu nabavit diskosnu sijačicu i uske točkove za veći traktor ili raširit trap na drugom većem traktoru koji ima gume 16,9 tako da ne gazi redove 50 i 70 cm. Kod nas Pik sije (12 r diskosne sijačice) sa duplim zadnjim gumama iz više razloga i to je pravi posao, za onog ko ima tako velike sijačice. Treba vodit računa i o sabijanju tla, što je vrlo veliki problem kojem se pridaje malo pažnje.

Red koji je gazio tocak cesto kasnije pokaze liniju , tj pukotinu koja ide tacno redom , od biljke do biljke . Mozda samo u ekstremno suvoj sjetvi nebi bilo vece razlike u gazenom redu i negazenom , ali tad bude problema u svim redovima. Imaju i istrazivanja i ogledi fakulteta o tome , al dabome nemogu to sad naci , razlika prinosa kod sijacica sa vise redova , ne po gazenim redovima nego razlika u prinosu 2 reda izmedju kojih prolazi tocak traktora ili sijacice i redova kud ne prolazi tocak .

Citajuci prethodni post moram sebe da demantujem. Verovatno zbog malog lufta u gredi baterije koje se izvlace padaju sto se vidi i po kutijama, ali isto tako kada se spusti taj luft se odrazi tako sto baterije odu malo gore pa da bi tockovi pritisli zemljiste to jest seme sada su toliko nize. Tako da je to po mom u redu.

Ako neko hoce da menjamo markere na Maji imam one velike na preklop za obicne fiksne neka se javi.
Normalno bez hidraulike idu ovi moji ili moze sa hidraulikom ali i da dobijem sa hidraulikom.

Jel mogu u Maju jednoredne ploce za soju 84 rupe da idu ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh