Pneumatske sejalice za kukuruz

A cime su ljudi sejali dok se nisu pojavile diskosne sejalice? I da li su te njive o kojima pricate da samo diskosna moze da useje obradjivane ranije dok nije bilo diskosnih sejalica?
Prvo su sejali rucno,pa konjima,pa mehanicka sejalica,pa pneumatska sa raonikom. I kombajni su nekad bili dzakarosi,sad imaju bunkere. Nije diskosna sejalica izmisljena za dzabe.
Probacu da nadjem slike iz 2013god
Tada sam izlicitirao 30ha parcelu u ritini najtezoj Vrsackoj zemlji,tada smo imali Nodetke 6r,brat je posejao oko 20ha i drugar je posejao 10ha sa Gaspardo sejalicom. Gde je Gaspardo posejala tu je bilo i brze nicanje i svi suncokreti su bili kao jedan.
Gde je nodetka sejala,bili smo na granici da presejemo,prvo je niklo 30% pa onda postepeno.
U zetvi smo se napatili,bilo je ugljenisanog a bilo je i zelenog sa stapom debeo kao ruka,na zmaju su mi pucale daske na vitlu. Na kraju je dosao Lexion da mi pokosi sa kukuruznim adapterom.

Sejali su ljudi naravno sa raonim jel bolje nisu imali,ali sad u ritu niko ne seje sa raonim.

Sejali su ljudi i sa raonim , ali niko ne poredi sklop u losim uslovima, super je kad je sve idealno , poseje svaka.
Ja vec par god muku mucim sa ne jednakim nicanjem, duzim nicanjem, ne ujednacena dubina setve ( jer na istoj njivi imam 3 tipa zemljista) .Negde tvrdo ostane seme otvoreno, negde meko ode i 10cm u dubinu , negde je ok pa nikne lepo.
Setva kad se zezne nema popravka.
Tvrdim ove god sam izgubio vagon kukuruza zbog sejalice , suncokret necu ni komentarisati.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ja sam sludjen sa tim sejalicama sta uzeti. Majevicu sam zvao. Cena kad uzmes 6redi sa hidromarkirima i uvlacenjem krajnjij baterija izadje na oko 12.000e sa pdv (mozda sam 200-300+- promasio) to je sa raonikom. Turske ne znam sta da gledam.

Uglavnom bi uzeo 6r raonik, sa krajnjim baterijama da se uvlace i markire da mogu prebacivati i traktora hidraulikom.
Ima jedna polovna sa hidromarkerima, gumenim nagaznim točkovima i diskovima, ali fiksna greda za oko 4.000 evra. Noviji tip sejalice.

Ne sejem puno godisnje oko 30 jutara, ne isplati mi se uzimati skuplju, za 30 god necu ni tursku ishabati ako budem i ziv do tad .U zaradu ne idem.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

@daner
Tebi najisplativije da platis da ti poseju sa diskosnom.
To bi bila najgluplja opcija. Zavisis od drugog a moras mu platiti. Ja sam posle 10 godina bavljenja poljoprivredom kupio sejalicu. Da sam je kupio cim sam poceo zemlju da radim davno bih je otplatio, ne bih zavisio od drugog i ne bih se ponizavao pred nekim sabanima koji su radili usluzno.

@daner
Tebi najisplativije da platis da ti poseju sa diskosnom.
Ekonomski gledano da, jednostrano prema ceni koštanja setve.
Ali kada spremne njive zadesi kiša, jer onaj koji seje nije stigao do tebe, pa poseje nakon mesec dana, ili poseje plitko pa čekaš kišu ili uopte ne nikne jer je skroz gore, ili zezne raspored pa u najrodnijoj godini imaš razmak 26 na DKC 4717, onda se višestruko isplati sejalica koja košta 4-6000 evra nova. Kada se tome doda povraćaj države (ko ga ostvari), onda je još lakše.

Aco sve sto si naveo je greska tebe kao vlasnika. Priprema se 24h pre setve i nema problema. Plitko ako poseje? Pa valjda ti kao gazda njive cim krene 20m od ovratina trebas da svaki red isceprkas da vidis na kojoj je dubini seme, da poglesas menjac zajedno sa sejacem da li je razmak dobar.

Kad vec placas neces placati da ti seju sa nodet/agria vec sa ili kuhn/majevica gde je teska baterija ili sa diskosnom.

To bi bila najgluplja opcija. Zavisis od drugog a moras mu platiti. Ja sam posle 10 godina bavljenja poljoprivredom kupio sejalicu. Da sam je kupio cim sam poceo zemlju da radim davno bih je otplatio, ne bih zavisio od drugog i ne bih se ponizavao pred nekim sabanima koji su radili usluzno.
Mozda kod nas je spektar ljudi koji rade usluge drugaciji. Ja sam jako zadovoljan setvom i kombajnom. Nemam sejalicu i planuram je i ne. Problem je to mi onda treba jos jedan covek i jos jedan traktor. Taj traktor mora biti barem 82.1 da seje jer turcin priprema sa setvospremacem i sirokim gumama.

Aco sve sto si naveo je greska tebe kao vlasnika. Priprema se 24h pre setve i nema problema. Plitko ako poseje? Pa valjda ti kao gazda njive cim krene 20m od ovratina trebas da svaki red isceprkas da vidis na kojoj je dubini seme, da poglesas menjac zajedno sa sejacem da li je razmak dobar.

Kad vec placas neces placati da ti seju sa nodet/agria vec sa ili kuhn/majevica gde je teska baterija ili sa diskosnom.
Ovo moje iskustvo je bilo dok nisam kupio pneumatsku.

Nazad
Vrh