Pneumatske sejalice za kukuruz

Snimiću,nikakav problem.Nešto konkretno?
Onako generalno pregled i utisci u radu i karakteristike (koliko semena stane u kutije, markir kako koristiš, puštanje u radni položaj itd, čega se setiš) mene interesuje irtem sejalica a nemam u blizini gde da je vidim👍, raspored semena sa snimka i nicanje koliko sam video na snimku je po meni skroz Ok.

Primetio sam jedan problem kod moje gaspardo sejalice, to jest uspeo sam da skontam do čega je problem. Elem, tokom sejanja znam da je svo seme išlo u vlagu. Kada krenem da sejem njivu odma prvi prohod posle 15-tak metara stanem i proverim dubinu setve. Posle nicanja primetim da ima redova u kojima fali po nekoliko metara ponika. Otkopam i nadjem seme i stoji u suvom. Detaljnijim pregledom parcele ustanovim da su ti redovi gde fali uvek izmedju tragova traktora. I na kraju shvatim da, pošto mi markir beleži na sredinu traktora a na markirima nemam graničnike za dubinu, gde je markir upao dublje i bacao puno zemlje u stranu onda je po toj zemlji išao red. I naravno kad ide po toj nabacanoj zemlji onda useje u onu ispod gde je suvo. I kad je vreme ovakvo bez kiše onda imam tih faličnih redova. Naravno u prvom prohodu kada proveravam dubinu nema markira pa sve seju u vlagu. Posle ne proveravam a nisam razmišljao o ovome. Za sledeću sezonu moramo nabaciti graničnike na markire...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
A ja vec dva dana lupam glavu zasto te vrste ispod traktora ponegde slabije nicu

Onako generalno pregled i utisci u radu i karakteristike (koliko semena stane u kutije, markir kako koristiš, puštanje u radni položaj itd, čega se setiš) mene interesuje irtem sejalica a nemam u blizini gde da je vidim👍, raspored semena sa snimka i nicanje koliko sam video na snimku je po meni skroz Ok.

imas kod mene , Banatsko Karadjordjevo

Bilo je rasprave u temi oko sejalica i rastojanja biljaka u redu...evo par slika,mašina nodet,brzina 6-7 km/h,predsetvena priprema kao i obično,laka drljača i setvospremač...
Susedne parcele sejane modernim sejalicama sa visokim setvenim aparatom nisam želeo da slikam ali raspored biljaka u redu nije ni približan kao ovom na slikama...
1573079e69a335d23cbab4f51669c11d.jpg
cafc86a9d5e264812a3a906ce646fdd7.jpg
645776475fea3df06a68f68be2056649.jpg
d8c664c8325345db6b14dda7ff23f644.jpg
e69ba13b286fe8e4d1876660f9c6cefa.jpg

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Raspored zrna kukuruza u redu Irtem visoki setveni aparat.Brzina kretanja 6,5-7,5km/h.

Ako je tako onda je to super!
Ja već danima ludim jer moja diskosna HMS ima lošiji raspored zrna nego što sam očekivao (a nisam očekivao savršenstvo). Inače se nikad do sad nisam time zamarao.
Gledam sa ceste kako su drugi posijali, i izgleda mi puno bolje. Ali nije mi vrag dao mira, uzmem ja metar i prođem po parcelama gdje znam tko je sijao i s kakvom sijačicom.
Mjerio sam raspored iza Gaspardo, Kuhn, Ozdoken, Carraro, Monosem i OLT sijačice, sve su raonične.
Razmak između zrna kod svake od njih je u rasponu od 10-30, veoma šaroliko posijano, i daleko od priča vlasnika tih sijačica kako samo njihove štancaju zrno do zrna bez da fulaju. Na oko to sve izgleda lijepo, ali metar pokazuje pravu sliku.
Sad još čekam da nikne kod kolege koji ima Gaspardo MT diskosnu, i kod drugog kolege koji ima novi Vaderstad sa zračnim ispucavanjem zrna. on je imao isti Vaderstad do sad, i nije se proslavio po pitanju preciznosti, sad je samo uzeo sa 6 redova, i bez deponatora za gnojivo.

I mene nodet iznenadio, negativno,juce bio na jednoj parceli, cekam da nikne pa ostale da obidjem.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ako je tako onda je to super!
Ja već danima ludim jer moja diskosna HMS ima lošiji raspored zrna nego što sam očekivao (a nisam očekivao savršenstvo). Inače se nikad do sad nisam time zamarao.
Gledam sa ceste kako su drugi posijali, i izgleda mi puno bolje. Ali nije mi vrag dao mira, uzmem ja metar i prođem po parcelama gdje znam tko je sijao i s kakvom sijačicom.
Mjerio sam raspored iza Gaspardo, Kuhn, Ozdoken, Carraro, Monosem i OLT sijačice, sve su raonične.
Razmak između zrna kod svake od njih je u rasponu od 10-30, veoma šaroliko posijano, i daleko od priča vlasnika tih sijačica kako samo njihove štancaju zrno do zrna bez da fulaju. Na oko to sve izgleda lijepo, ali metar pokazuje pravu sliku.
Sad još čekam da nikne kod kolege koji ima Gaspardo MT diskosnu, i kod drugog kolege koji ima novi Vaderstad sa zračnim ispucavanjem zrna. on je imao isti Vaderstad do sad, i nije se proslavio po pitanju preciznosti, sad je samo uzeo sa 6 redova, i bez deponatora za gnojivo.
Da te utešim i meni suncokret izgleda kao po grobu jagode!Istom sejalicom sejano ali,mnogo,mnogo loša priprema,dosta grudvi i razmak u redu varira i po 10cm.Isto ću snimiti video nakon kiše kad sve lepo nikne.

Ja sam se isto jako zamarao kako dobiti točno na 19, pogotovo sa Olt. Sad dok je svakakvih sijačica u selu, vidim da nijedna nije ni 99 posto precizna.
Prestao sam se zamarat time, jer jednostavno ima ga i na 15 pa 25 pa par zaredom na 18-19, jedino vodim brigu o tome da imam broj biljaka po ha koji zelim na takozvanih '19 cm' i da nemam biljku do biljke, a to uspijevam sa Oltom i zadovoljon sam.

Na jednom predavanju sam slušao stručnjake za mehanizaciju koji su izmedju ostalog pričali o razmaku zrna od zrna. Kažu da se preciznom sejalicom smatra svaka koja poseje sa greškom do 50 %. Znači, ako si joj zadao da seje na 20 cm a razmaci se kreću od 10 do 30 cm to se smatra preciznom setvom.

Na jednom predavanju sam slušao stručnjake za mehanizaciju koji su izmedju ostalog pričali o razmaku zrna od zrna. Kažu da se preciznom sejalicom smatra svaka koja poseje sa greškom do 50 %. Znači, ako si joj zadao da seje na 20 cm a razmaci se kreću od 10 do 30 cm to se smatra preciznom setvom.

Izgleda su ti stručnjaci bili u pelenama kada se prelazilo sa mehaničkih sejalica (secera) na pneumatske. Tada je stvarno bio extra sklop u odnosu na mehanicke koje su pojedinima jele džigericu sa losim sklopom. Sad dosle savremenije mašine koje u tvrdo mogu posejati, ali duzi put zrna, pa onda razmak moze biti sa greskom 50%.

За колегу Бадо онај кукуруз на колико је сејан, овако са слика изгледа као да је на 10цм:sta:

Ja imam olt sejacicu i kad idem belarusom u 4 zec ima dosta greske ali kad stavim u 5kornjaca bolji mi je sklop barem tako mi delovalo na potrosnju semena aovih dana icicu bas da vidim sa metrom

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Kakvo vreme ide, svi će na njive nositi i metar, pored ostalog alata.
Ako ovo vide žene, počeće i one u spavaću sobu da nose metar, a onda da vidiš bruke i sramote.

Odavno nosim metar u alatu, sto bi se zamaro i procijenjivo ima ovoliko ili onoliko kad mogu tacno izmjeriti

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Ja metar u setvi nosim samo ako nedaj bože zakačim negde markir pa da ga vratim na meru,o razmaku između biljki neka brine menjač i tablica sejalice:osmeh:
e da, nosim ga i u oranju

@frenky znači bio sam blizu,imam oko za navigaciju :ppozdrav:

Nazad
Vrh