nikola indjija
Član
Sta ima veze nek krajnje baterije idu na 60cm.Bice vise brazdaDanas premerio ovi na markerima imaju 35cm hoda, tako da bice dovoljno nadam se.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sta ima veze nek krajnje baterije idu na 60cm.Bice vise brazdaDanas premerio ovi na markerima imaju 35cm hoda, tako da bice dovoljno nadam se.
Onako generalno pregled i utisci u radu i karakteristike (koliko semena stane u kutije, markir kako koristiš, puštanje u radni položaj itd, čega se setiš) mene interesuje irtem sejalica a nemam u blizini gde da je vidim, raspored semena sa snimka i nicanje koliko sam video na snimku je po meni skroz Ok.Snimiću,nikakav problem.Nešto konkretno?
A ja vec dva dana lupam glavu zasto te vrste ispod traktora ponegde slabije nicuPrimetio sam jedan problem kod moje gaspardo sejalice, to jest uspeo sam da skontam do čega je problem. Elem, tokom sejanja znam da je svo seme išlo u vlagu. Kada krenem da sejem njivu odma prvi prohod posle 15-tak metara stanem i proverim dubinu setve. Posle nicanja primetim da ima redova u kojima fali po nekoliko metara ponika. Otkopam i nadjem seme i stoji u suvom. Detaljnijim pregledom parcele ustanovim da su ti redovi gde fali uvek izmedju tragova traktora. I na kraju shvatim da, pošto mi markir beleži na sredinu traktora a na markirima nemam graničnike za dubinu, gde je markir upao dublje i bacao puno zemlje u stranu onda je po toj zemlji išao red. I naravno kad ide po toj nabacanoj zemlji onda useje u onu ispod gde je suvo. I kad je vreme ovakvo bez kiše onda imam tih faličnih redova. Naravno u prvom prohodu kada proveravam dubinu nema markira pa sve seju u vlagu. Posle ne proveravam a nisam razmišljao o ovome. Za sledeću sezonu moramo nabaciti graničnike na markire...
Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Onako generalno pregled i utisci u radu i karakteristike (koliko semena stane u kutije, markir kako koristiš, puštanje u radni položaj itd, čega se setiš) mene interesuje irtem sejalica a nemam u blizini gde da je vidim, raspored semena sa snimka i nicanje koliko sam video na snimku je po meni skroz Ok.
Ima jedna takva u ataru je sejala , ali rezervoar sa gnojivom naprijed a baterije nazad , ako su nisko zice nemoze da prodje , a traktorcina oko 250-300ks sa svim duplim gumama(nosena).A vidi ove.
Raspored zrna kukuruza u redu Irtem visoki setveni aparat.Brzina kretanja 6,5-7,5km/h.
Da te utešim i meni suncokret izgleda kao po grobu jagode!Istom sejalicom sejano ali,mnogo,mnogo loša priprema,dosta grudvi i razmak u redu varira i po 10cm.Isto ću snimiti video nakon kiše kad sve lepo nikne.Ako je tako onda je to super!
Ja već danima ludim jer moja diskosna HMS ima lošiji raspored zrna nego što sam očekivao (a nisam očekivao savršenstvo). Inače se nikad do sad nisam time zamarao.
Gledam sa ceste kako su drugi posijali, i izgleda mi puno bolje. Ali nije mi vrag dao mira, uzmem ja metar i prođem po parcelama gdje znam tko je sijao i s kakvom sijačicom.
Mjerio sam raspored iza Gaspardo, Kuhn, Ozdoken, Carraro, Monosem i OLT sijačice, sve su raonične.
Razmak između zrna kod svake od njih je u rasponu od 10-30, veoma šaroliko posijano, i daleko od priča vlasnika tih sijačica kako samo njihove štancaju zrno do zrna bez da fulaju. Na oko to sve izgleda lijepo, ali metar pokazuje pravu sliku.
Sad još čekam da nikne kod kolege koji ima Gaspardo MT diskosnu, i kod drugog kolege koji ima novi Vaderstad sa zračnim ispucavanjem zrna. on je imao isti Vaderstad do sad, i nije se proslavio po pitanju preciznosti, sad je samo uzeo sa 6 redova, i bez deponatora za gnojivo.
Izgleda su ti stručnjaci bili u pelenama kada se prelazilo sa mehaničkih sejalica (secera) na pneumatske. Tada je stvarno bio extra sklop u odnosu na mehanicke koje su pojedinima jele džigericu sa losim sklopom. Sad dosle savremenije mašine koje u tvrdo mogu posejati, ali duzi put zrna, pa onda razmak moze biti sa greskom 50%.Na jednom predavanju sam slušao stručnjake za mehanizaciju koji su izmedju ostalog pričali o razmaku zrna od zrna. Kažu da se preciznom sejalicom smatra svaka koja poseje sa greškom do 50 %. Znači, ako si joj zadao da seje na 20 cm a razmaci se kreću od 10 do 30 cm to se smatra preciznom setvom.
Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Moja procena da je na 18cm,stvarno treba biti hrabar,ja se bojim da sejem na 26cm kakve su nam godine...За колегу Бадо онај кукуруз на колико је сејан, овако са слика изгледа као да је на 10цм