Pneumatske sejalice za kukuruz

Sećam se jedne godine sejala se repa kod jednog velikog gazde iz sela on sa nadrkancijom od sejalice posejao čitavo čudo jutara repe moj rođak kupio majevicu stari tip i poseje sa njom svega par kj.Udari mraz u drugoj polovini marta -3 ,-4C i njemu sva repa izmrzne tako da je morao do poslednjeg jutra da preseje.Kod rođaka druga priča ništa nije izmrzlo i nije morao da preseva .Repa je sejana u svega par dana razlike,ali razlog nije u tome nego setva sa različitim sejalicama. Da je bilo još koji stepen hladnije izmrzla bi i ova druga,ali eto imao je sreće i repa se sačuvala od mraza na jedan čudan način :osmeh: Da li možete da pretpostavite koji?

Nagazni tockovi, repa u kanalicu.
@bojceticu, sejem 3 godine i repu sa takvom masinom. Repa je sama po sebi posebna prica i bilo bi dobro kada bi se otvoriti jedna tema posebno vezana samo za predsetvenu pripremu kod secerne repe, kad, kako, cime, iskustva, podesavanja masina itd.

Poslednja izmena:
Tako je nagazni točkovi prave kanalčiće koji su je zaštitili,dok je ova druga bila na čistini i mraz je obrijao.

@bubu
Ne vidi se bas lepo sa tvoje slike, ali pogledaj kako je zatrpano seme jako lose posle sejalice. Tu ce nicanje biti uzas jer je povadila mokro diskom. Svako ima svoje, ti ako si zadovoljan utoliko bolje. Ja da kupujem sejalicu kupio bi iskljucivo raonik i V nagazni tocak.

@slavko
Slazem se, ali u delikatnim situacijama je bitno da uradi kvalitetno. 20.4 kada se seje kukuruz/soja svaka ce posejati dobro sejalica.

Sto se tice setve kukuruza tu je mnogo bitno da bude nicanje u jedan dan, a manje bitno da li ce raspored biti bas svuda jednak u cm. Odstupanje u rasporedu od 2-3 cm apsolutno nista ne znaci, a dubina setve sve znaci.
Ja necu ovde nikog da ubedjujem sta je bolje jer to je slobodno "sudijsko" uverenje svakog ponaosob, ali znam sta se desavalo i sta se desava na mojim njivama koje su sejane nodetkom, a posle toga MaterMacom i Nardijem.

Sto se tice setve kukuruza tu je mnogo bitno da bude nicanje u jedan dan, a manje bitno da li ce raspored biti bas svuda jednak u cm. Odstupanje u rasporedu od 2-3 cm apsolutno nista ne znaci, a dubina setve sve znaci.
Ja necu ovde nikog da ubedjujem sta je bolje jer to je slobodno "sudijsko" uverenje svakog ponaosob, ali znam sta se desavalo i sta se desava na mojim njivama koje su sejane nodetkom, a posle toga MaterMacom i Nardijem.

A sta se desava ako razlika u nicanju bude tri dana?

Desava se to da svaki koji kasni u nicanju u ogromnom procentu nikad ne dostigne ona dva brata oko njega. Ili jedva ima neki klip, a cesto ostane i jalov. Ja sam ovo dugo pratio i bilo sta da uradim na nodetki nisam mogao da postignem ravnomernu dubinu setve jer nodetka nema kila i tu se zavrsava svaka prica.
Ako se misli na turske masine ja o njima imam izuzetno misljenje. Ja sam hteo isprva da kupim jednu tursku pa je posle ispalo tako da sam uzeo nardi.
Ova je bila skoro kupljena.
301oxs9.jpg
[/IMG]

Slazem se u potpunosti sa Paorom. Nodetka je stvarno precizna masina,ali za teza zemljista je teska diskosna sejalica zakon,kod nas cak ni sa diskusnom majevicom nisu bili zadovoljni u ritskom zemljistu. Sejali smo mi na drzavnim parcelama sa nodetkom u najgoroj ritini i prvo nikne 30% mi se vec spremamo za presejavanje,kad ono malo po malo i izadje sve,ali zato je takvo sazrevanje i prinos. Za laka zemljista verujem da je raonik dovoljan,ali za teza zemljista...

Bojceticu, ta njiva sa slike je ritina zabaljska koja je radjena u katastrofa uslovima. Ja sam kriv sto nisam probao da podignem nozeve ali verujem da bi i tada bilo manje-vise isto. Posto u maju posle nase setve u 99% padne kisa, na ovoj njivi je bio dobar sklop.

Bodrum farm, mada je sve to manje vise isto. Sve su kopija gasparda i mogu reci da se uopste ne boje originala, a jeftinije su 40%.

Ne utiče samo ravnomerna dubina setve na jednako nicanje, ima tu i do semena, kad ti utrči seme sa 90% i manje energije klijanja (kad pomešaju semena, stara semena) moš ići u ocov i sejač i sejalica i priprema, a to kod nas ko dobar dan sa semenom, ali no.

Mene jedino plaši kvalitet materijala na tim Turskim sejalicama. Ove Cansa stvarno dobro izgledaju, ubedjen sam da kad bi poskidali nalepnice i oznake da je bar 90% ljudi ne bi razlikovalo od gasparda. Samo je pitanje tog kvaliteta materijala. Bilo bi dobro da ljudi koji ih imaju duzi niz godina postave malo detaljnije slike i da napisu iskustva. Interesantno izgledaju i Lukas Holland sejalice, isto Turske...

@sale ratar
Ako vec znas sta nasi rade sa semenskom robom onda izbegavaj ih. Videli smo ih nasim ocima u ZP kad smo bili kako ganci lopatiraju na vagi seme sa poda i dopunjavaju vrece!
A sto se tice nejednakog nicanja u razmaku 2-3 dana, nista opasno, takodje provereno. Problem nastaje tek kad 7 ili vise dana kasni nicanje u odnosu na onog koji je jednako nicao na vreme.

Neujednačeno nicanje može prouzrokovati gubitak prinosa. Ukoliko 25 % biljaka nikne 7-10 dana kasnije gubitak prinosa je oko 7 %. Ako 25-50 % biljaka nikne 21 dan kasnije gubitak prinosa je oko 10 %, a ako više od 50 % biljaka nikne 21 dan kasnije gubitak prinosa će dostići 20 %.

Zanimljiv tekst, mozda neko nije procitao do sad.
https://www.pioneer.com/web/site/serbia/agronomy/corn_growth_and_development/

Ovo sve treba shvatiti kao edukacijo oko podesavanja sejalice i vaznosti ispravnosti iste.

Nazad
Vrh