Pneumatske sejalice za kukuruz

Krsticu, nisam te najbolje razumeo u recenici "vidi se na terenu sta je bolje".

Ako cemo sta ja vidim. Majevica i taj tip sejalica sa raonikom poseje repu i soju za 10+ ako naravno znas da pripremis parcelu dobro. Kukuruz Majevica nema dobar raspored kao nodetka a razlog je sto seme kukuruza nije pravilna kuglica kao soja/repa. Ozdoken i slicne diskosne sejalice se meni ne dopadaju preterano iz razloga sto dok raonik u rano prolece i po delimicno vlaznjikavom moze da radi, diskovi nalepe i zablokiraju se (najgori sceanario) a pre toga se desava da disk vadi vlaznu zemlju i onda nagazni tocak ne radi nista jer se pomesa vlazne grudve nalepe i lose zatrpa seme. Ovo nije rekla kazala to je sve iskustvo iz mog atara i na sejalicama sa kojima sam radio. Diskosna bolje poseje ovratine gde je nagazeno ako je uzglavnica jer disk prosece zemlju za razliku od raonika.

Ako bi nesto menjao to su sejalice koje titan prodaje Optima ili tako nesto, gde je elektronika i nema preklopa kao i upucavanje semena (mislim da i ovo je standard na toj sejalici).

Raspored, iz mog iskustva od 5 godina pri setvi kukuruza sa obicnim visokim setvenim aparatom, diskosnim ulagacem je da je najbitnija dobra kalibracija semena, kod losije kalibracije se pojavljuje odstupanje PONEGDE i po 3-4 cm + - , sto ne igra toliku ulogu i nisam primetio da sam na gubitku sa prinosom, govorim o brzini setve 7,5 - 8 km/h u normalnim uslovima za rad. Sto se tice dubine setve - samim tim i nicanja tu nema sta da se prica , baterije su dovljno teske i mogu da se podese da i pri relativno losijoj predsetvenoj pripremi ona bude - - - - - - - - - - - - - - - - - - dok pri normalnoj predsetvenoj pripremi da na dubini setve ili malo iznad bude tvrdje, disk tako prosece i seme ulegne da izgleda kao upucano.

Krsticu, nisam te najbolje razumeo u recenici "vidi se na terenu sta je bolje".

Ako cemo sta ja vidim. Majevica i taj tip sejalica sa raonikom poseje repu i soju za 10+ ako naravno znas da pripremis parcelu dobro. Kukuruz Majevica nema dobar raspored kao nodetka a razlog je sto seme kukuruza nije pravilna kuglica kao soja/repa. Ozdoken i slicne diskosne sejalice se meni ne dopadaju preterano iz razloga sto dok raonik u rano prolece i po delimicno vlaznjikavom moze da radi, diskovi nalepe i zablokiraju se (najgori sceanario) a pre toga se desava da disk vadi vlaznu zemlju i onda nagazni tocak ne radi nista jer se pomesa vlazne grudve nalepe i lose zatrpa seme. Ovo nije rekla kazala to je sve iskustvo iz mog atara i na sejalicama sa kojima sam radio. Diskosna bolje poseje ovratine gde je nagazeno ako je uzglavnica jer disk prosece zemlju za razliku od raonika.

Ako bi nesto menjao to su sejalice koje titan prodaje Optima ili tako nesto, gde je elektronika i nema preklopa kao i upucavanje semena (mislim da i ovo je standard na toj sejalici).

Nisam razumeo ovo sa kukuruzom na majevici i nodetki,zašto je majevica lošija? Za ovratine kad završim parcelu skratim topling na spremaču i uradim samo njih prokopam, i onda raonik na sejalici ulazi lako .

::traktor1::::traktor::Sve sejačice su dobre kalibracija semena ne valja...i naravno što se tiče nedetke,oltika,maje što sporije to preciznije...E sad možda ove nedrBudžene sejalice same vrše kaibraciju pa seju tačno:haha:Čim je seme jednako i zemlja lepo pripremljena ove gore napomenute sejalice štepaju...imao sam prilike da sejem sa nn sejalicom uz Zadružni space šatl i pobedio sam u rasporedu i kvalitetu setve,a to se videlo kad je sve niklo,oni 12 kmh a ja 6kmh pivce i polako..,

Jel ima neko ove pomenute Turske sejalice da nam kaze iz iskustva koji su nedostaci kod njih i kakav je materijal?

Ozdoken imaju nas clan Goran Galetin i moj drugar. Kod drugara radi posao, nema falinki vec 2-3 godine i preko 100kj godisnje. U sustini prekopiran Gaspardo napravljen od solidnog ili dobrog materijala sa solidnom zavrsnom obradom spram cene. Kvalitet setve ne odstupa ni od mnogo skupljih sejalica istih setvenih karakteristika.

Bojceticu, kad je blato onda se ne seje. U nekim stvarima ne treba siliti.

Posejemo i mi prvo ovratine a toplink na 558 skracujem i ja za 2 kruga i to bude ok, u repi bude losije gde idemo germinatorom i tu me (ili ko vec tera, obicno ne ja) mrzi da podesava baterije (4 sekcije pa x broj njiva) vec proteramo tako. Na prolece cu gledati da uradim ovratine posle germinatora sa 558 setvospremacem da dobijem efekat jednakog nicanja.

@slavko
Razumem sta pricas i to moze u kukuruzu i soji uspesno jer bude suvlje nego za repu. Kod nas znam dvojicu koji iako imaju Gaspardo i Kuhn sejalice sa svim mogucim njackama, repu seju Majevicom obicnom starom po 10+ godina.

@Bubu
Bilo je situacija sa podzemnim vodama da traktor potone 20-25cm a sejalica poseje i kroz to. Ovo je naravno par metara da se ne bi vracali na tu njivu ako je vodolez par kvadrata i na sredini njive. Kada je na kraju ostavim tako i gotovo.

Slika govori vise od 1000 reci:

o0xax4.jpg

Eto vidite da su i rusi za dijalog... Salim se... Tu di je prokopo nije iza sejao, msm nije bilo u cega da se seje...
Ima li neko da mu je visak da proda bateriju za majevicu sa belom kutijom ali stari tip sa cetvrtastim osovinama. Treba mi jedna da pazarim.

Eto vidite da su i rusi za dijalog... Salim se... Tu di je prokopo nije iza sejao, msm nije bilo u cega da se seje...
Ima li neko da mu je visak da proda bateriju za majevicu sa belom kutijom ali stari tip sa cetvrtastim osovinama. Treba mi jedna da pazarim.

Vidi sa Desimirom Škorićem iz Malog Bača.on je kupio šestorednu od Kondića pre par godina a seje sa 5 redi

Nazad
Vrh