Pneumatske sejalice za kukuruz

Barbu kad ti u setvi izbaci nekoliko zrna na istom mestu da li posle komsijskih zrna bude ili fali nekoliko zrna zaredom?

Ne hvali, sejalicu smo namestili sad npr na 24cm da seje, ovo kad pada po par zrna na isto mestu i dalje sledece zrno komsinjsko je isto tu samo sto neko zrno jeste na 24cm a neko nije znaci desava mi se da jedno zrno seje na 30cm razmak drugo na 35cm razmaka a trece na 24cm

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako na ploči uvek nosi po jedno zrno onda je ovo nemoguće, tj. ako negde izbaci po 2 ili 3 zrna onda mora faliti ispred ili iza te gomilice.

A ja kad kažem ovima što prave ploče da mešače stavljaju između rupa a ne naspram rupa njih baš zabole, najveći problem su ploče sa 22 rupe a nakačili 11 mešača i to naspram rupe, poskidam ja njih i ostavim 5-6 komada i još ih zbrusim sa čela i malo sa strane i cepaj.Sad imam majevicu i na njihovim pločama ima sedam mešača, kod njih ploča 1200 din i netreba je dorađivati kao kod male privrede, četvrtke na pločama prave isuviše knap pa nemožeš lepo ploču da staviš a da neradi brusilica ili turpija, eh kakva sam sve sranja prepravljao iza male privrede samo da bi sejalica radila dobro ali no.

Sale, jedno pitanje za tebe: jedan moj drugar ima Livac četvororednu, utegnutu, sačuvanu, bez greške, ali je prodaje jer hoće da pređe na 6 redi. I sad gleda majevice i original nodetke šestoredne na sklapanje. I ne zna za šta da se odluči. Šta bi ti savetovao jer vidim da si isti korak napravio?

Jos ja nameravam da kupim neku novu modernu sejalicu da zamenim "maju" a jos uvek mi je tesko za koju se odluciti.Posle ovakvih postova,jos teze.

ploce od male privrede obicno budu od malo punijeg lima pa pokusaj da ne stegnes vratanca sa ovom leptirastom navrtkom skroz nego malo popusti.Apostoji i mogucnost da su se konusni zubcanici koji okrecu plocu pojeli pa preskoce ponekad.

U principu sve je to isto.Sve sejalice imaju pogon i prenos preko lanca,dakle,habanjem lancanika i istezanjem lanaca sve pocnu da imaju gresku u preciznosti,razmaku,tacnosti...Zavisi samo kada pocinje da se javlja greska:posle 500ha,1000ha,2000ha, isejanih..

Ovaj sistem vakuma i setvenog aparata na ovoj mojoj Nardi-Sola sejalici je potpuno drugaciji od svih ovih ostalih Kuhn, Nodet...
Ovde nema centralne rupe i ploc ne klizi po onoj plastici. Ovde je vakum u centru preko suplje osovine koja se vozi n dva lezaja. Ploca naleze na magnet koji je bas jako drzi, a izmedju je gumica tako da je vakum zavisi samo da je crevo ispravno. Inace preporuceni vakum od 50-60 (nisam siguran koja jedinica stoji na vakumometru) se postize bez problema na malom gasu na 540 o/min kardana.
Ja sam imao problem prilikom pustanja u rad jed je na trenutke svaka baterija zastajala. Problem je bio u dugackom pogonskom lancu. Skratili ga za jedan korak i sad radi odlicno, a sto je jos bitnije odabir gustine se obavlja vrlo jednostavno i brzo.

Burazer kupio Solu pre par dana i nesto nije bas zadovoljan rasporedom zrna. Kaze ne moze da se poredi sa Nodom.

Dukej ja sam uzeo majevicu 2005g klasičnu raoničastu sa metalnim nagaznim točkovima, fiksna greda, ima malo teže baterije i kraći i plići ulagač (raonik) pa samim tim i ima bolji pritisak na zemlju pošto ja volim malo tvrđu pripremu, veći izbor setvene norme, soju sejem sa 70 rupa počev od 3cm razmaka pa naviše, veće kutije za seme 16-17kg i sad na duž od 400m mogu 3 puta da okrenem bez problema, pogon setvenih ploča sav na lancima,jednostavnije podešavanje skidača semena, konstrukcijski jača sejalica, nemoraš da dižeš baterije u transportni položaj ako se seliš sa parcele na parcelu jedino ako usevaš pored komšije 2-3-4 reda pa moraš da isključiš, isključivanje baterija mi se malo nesviđa a jednostavno je, ustvari uključivanje mi je veći problem treba ubosti osiguraš u rupu jednu naspram druge, više sam voleo nodetovo rešenje preko zvona (brže), ima i maja zvono samo joj služi za alarm ako pukne štift, uglavnom kopija novijeg tipa nodeta.Zasad zadovoljan kako je odradila setvu a kad nikne videću i raspored zrna u redu.Neće kolega pogrešiti i ako uzme nodeta (original) ali no.

Kod mene na Gaspardo,pored klasicnih skidaca ima dole jedan pipak koji ne dozvoljava da prodju dva semena
a sto se tice stelovanja gustine,to se obavlja u sekundi. Ima dve rucice A i B po cetiri polozaja i kad odaberes na tablici razmak,ovde samo pomeris npr.A-3,B-4 i gotovo

Dukej ja sam uzeo majevicu 2005g klasičnu raoničastu sa metalnim nagaznim točkovima, fiksna greda, ima malo teže baterije i kraći i plići ulagač (raonik) pa samim tim i ima bolji pritisak na zemlju pošto ja volim malo tvrđu pripremu, veći izbor setvene norme, soju sejem sa 70 rupa počev od 3cm razmaka pa naviše, veće kutije za seme 16-17kg i sad na duž od 400m mogu 3 puta da okrenem bez problema, pogon setvenih ploča sav na lancima,jednostavnije podešavanje skidača semena, konstrukcijski jača sejalica, nemoraš da dižeš baterije u transportni položaj ako se seliš sa parcele na parcelu jedino ako usevaš pored komšije 2-3-4 reda pa moraš da isključiš, isključivanje baterija mi se malo nesviđa a jednostavno je, ustvari uključivanje mi je veći problem treba ubosti osiguraš u rupu jednu naspram druge, više sam voleo nodetovo rešenje preko zvona (brže), ima i maja zvono samo joj služi za alarm ako pukne štift, uglavnom kopija novijeg tipa nodeta.Zasad zadovoljan kako je odradila setvu a kad nikne videću i raspored zrna u redu.Neće kolega pogrešiti i ako uzme nodeta (original) ali no.

To je stari tip maje sa zvoncetom i štiftom novi je sa kanđžastom spojkom i šestouganom cevi,malko drugačijim kačenjem samih baterija,i umesto onih duplih metalnih diskova stavili su nagazne gumene točkove ostalo je sve isto,prekopiran nodet kuhn...

Što se tiče nagaznih točkova tražio sam sa metalnim e sad kačenje baterija paralelogramom imaju sejalice od 2006-2007g. a prvenstveno mi je bilo da nije ishabana, iskrivljena, izraubovana do besvesti da sve visi i landara ko ona stvar i još mi kaže vlasnik to tako ide i da to nije ništa a predhodno u oglasima napiše u odličnom stanju bez ulaganja, a što se tiče novih majevica nisam baš nešto oduševljen (kvalitetom) ali zato cena ljudcki, ali no to je samo moje mišljenje.

Nazad
Vrh