Pneumatske sejalice za kukuruz

73ab624a8fb9ca4c532fa2db90ed6c65.jpg

446271dbf41ee03a0dfb52d3acd0a5af.jpg

6142e9bb762236615ecb4fd5bcad94e7.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Možda ako oduzmeš gas na uvratinama. Mene Bekerica muci ili ispuhuje previše ili premalo zrna
Nesto negde zapinje ili preskače i usled trzaja spadne više zrna sa ploče.

Poslano sa mog HummerLE koristeći Tapatalk

Barbu, ta 2-3 zrna sto ispusti zajedno, jel' nedostaju sada u redu iza, ili ona sije sve na zadati razmak, samo povremeno baci vise zrna? Hocu reci pravi li rupe u redu ? Ako ne pravi rupe, koliko si siguran da ne hvata vise od jednog zrna, koliko dugo si isao za njom i posmatrao u radu?

Vakum kazem iz razloga sto sam imao slican problem,doduse na oltu. Ona krene da nosi zrno ali pre nego sto ga ispusti gde treba zrno spadne sa ploce i mesaci na ploci pocmu da zapinju za njega i otresa seme sa ploce. Zakljucak crevo vakuma bilo puknuto pored same shelne :)

Poslato sa FRD-L09 uz pomoć Tapatoka

Ne znam kako stoje mešači na ovim pločama,mene muče mešači.Na rupu uhvati zrno,prolazeći kroz seme, drugo zrno "zaglavi" izmedju mešača i zrna koje je na rupi.Kada ispusti zrno sa rupe pada i zaglavljeno zrno.

Isto sam i ja primetio. Milion puta sam izašao iz traktora da proverim kako ploče nose zrna (da l' fali ili duplo), i uvek kod duplog zrna je bio slučaj koji je Kiraj opisao.

A ja kad kažem ovima što prave ploče da mešače stavljaju između rupa a ne naspram rupa njih baš zabole, najveći problem su ploče sa 22 rupe a nakačili 11 mešača i to naspram rupe, poskidam ja njih i ostavim 5-6 komada i još ih zbrusim sa čela i malo sa strane i cepaj.Sad imam majevicu i na njihovim pločama ima sedam mešača, kod njih ploča 1200 din i netreba je dorađivati kao kod male privrede, četvrtke na pločama prave isuviše knap pa nemožeš lepo ploču da staviš a da neradi brusilica ili turpija, eh kakva sam sve sranja prepravljao iza male privrede samo da bi sejalica radila dobro ali no.

Barbu kad ti u setvi izbaci nekoliko zrna na istom mestu da li posle komsijskih zrna bude ili fali nekoliko zrna zaredom?

Ne hvali, sejalicu smo namestili sad npr na 24cm da seje, ovo kad pada po par zrna na isto mestu i dalje sledece zrno komsinjsko je isto tu samo sto neko zrno jeste na 24cm a neko nije znaci desava mi se da jedno zrno seje na 30cm razmak drugo na 35cm razmaka a trece na 24cm

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nema tako novijih sejalica kod mene u okolini pa neznan sistem rada.Ali opet kazem ako svi redovi seju tako pocni od kardana od traktora,prenosa zupcanika ili vec sta ima .Ja sam sejao sa monosemom i javlja se problem sa mesacom kao sto je gore napisao kolega.

Pozdrav..

@Barbu M

Moje mišljenje je pošto kažeš da ni rastojanje ostalih zrna u redu nije jednako i pravilno, da dolazi do gomilanja u cevčici - kanalu kroz koje seme prolazi do ulagača.
Protok je neravnomeran, dolazi do zastoja, verovatno i gomilanja po nekoliko zrna, pa onda nasumično ispadaju pod težinom sledećih koja nadolaze.
Mislim da bi to moglo da se dešava ako je zrno tretirano naknadno nekim preparatom - insekticidom, pa je lepljivo.
Čak i fabrički doradjeno seme na taj način hoće da se lepi i prlja ploče i kanale na sejačicama.
Ako si i ranije sejao takvo "lepljivo" seme moguće je da se u pomenutim cevčicama nataložilo naslaga koje ometaju ravnomeran protok zrna.
To je samo moje skromno razmišljanje..

Mi smo imali problem(ali samo na dve baterije,ne sve)da su mesaci lose ucentrirani bili,pa su kacili na jednom mestu u kucistu-tada bi se pored tog zrna sto je trebalo biti isejano od potresa isejalo obicno jos jedno zrno ispred i jedno zrno iza onog jedinog potrebnog...znaci oko 3 zrna prosecno...

Slikaj ako ti nije teško sa strane ploču namontiranu u sekciju.Dali ta sejalica ima usmerivač semena dodatno ili samo brisač semena???:ppozdrav:
Zašto misliš da treba ta plastika da se zameni?

Nazad
Vrh