Pneumatske sejalice za kukuruz

Da li je možda skoro nodetka remontovana? Bilo je slučajeva da zupčanici u setvenom aparatu ne odgovaraju originalnim po broju zuba. Ne sećam se sad baš šta je konkretno bilo, tj da li je bio veći ili manji broj zuba od originalnih zupčanika (po kojima je pravljena tabela), ali mislim da sam već pisao u ovoj temi o tome pa može u pretrazi pronaći konkretne podatke.

Druga mogućnost je da su ti mekane gume na točkovima sejalice pa oni prave manji pređeni put za jedan obrtaj.

Jeste generalno je remontovana i sve je novo stavljano u nju e sad koliko zuba imaju zubcanici to jedino da rastavim i prebrojim.Jer sada sve ono kako pise na tablici ne vazi nego moram da trazim na primer ploce za kukuruz 22rupe ako hocu na 22cm(2D) onda moram da namestim na 5B i sve tako redom da pomeram za jednu vise.

Ali sare i dalje prelaze isti put,nebitno da li bila naduvana ili ispumpana njen obim je isti, precnik odstupa,ali ona obimom prelazi put. Nesto mi nidje veze da bude tolika razlika zbog pritiska u gumi. Ne kazem da niste u pravu, samo ...
Sta si sad napisao: "precnik odstupa, ali ona obimom prelazi put" Ako se menja precnik menja se i obim. I imaju pravo dukej i mindjusar.

Meni je covek na svojoj nodet sejalici namestio na 5D jer ima ploce sa 18 rupa i rekao da je to za razmak od 23,5 kad ono prccc jedva 29

@North ARMY

Pređeni put određuje onaj obim koji je određen polupečnikom između centra točka i dodirne tačke sa podlogom. Kod prazne gume je taj poluprečnik manji nego kod pune pa je samim tim i manji pređeni put.

E sad, interesantno je to tvoje razmišljanje sa šarama i obimom, i da ti iskreno kažem nije baš lako zdravorazumski objasniti zašto to razmišljanje nije ispravno. Pokušaću sa karikiranjem. Zamisli da je naduvana (puna) guma čvrsto vezana za ceo točak, a da kod prazne gume ta čvrsta veza postoji samo na dodirnoj tački sa površinom, a da je na gornjoj strani točka guma izdignuta od točka. E sad, samo onaj deo obima koji je u čvrstoj sprezi sa točkom (a to je onaj na doriru sa podlogom) određuje pređeni put dok onaj gore labavi ne učestvuje u tom pređenom putu. Ako sad posmatraš ceo obrtaj vidiš da su u tom pređenom putu učestvovali samo oni delovi koji su vezani za točak (felnu), i da je taj obim manji od celog obima gume jer na vrhu ti je izdignuta guma od felne. Hoću da kažem da točak napravi više od punog obrtaja da ostavi pun broj šara gume, odnosno da u jednom celom obrtaju učestvuje manje šara nego što ima guma. Karikirano naravno. Zamisli da su šare na svakom milimetru pa bi onda bilo vizuelno prihvatljivije.

Ja ne znam bolje da objasnim, ako neko zna neka slobodno napiše, interesantna je ova mozgalica. :osmeh:

A da pređeni put ipak nije isti potvrđuje ti slučaj sa probušenom gumom na autu. Kad se guma probuši je l' vuče volan? Vuče! A da su isti pređeni putevi probušene i pune gume volan ne bi vukao. E, pošto ipak vuče onda nisu isti pređeni putevi... :haha:

Sta bih mogao da narucim od delova za rezervu za majevicu Laru?
Planiram naruciti lance, lancanike. I sta bih jos mogao, mislim sta se kvari kod nje?

Drugari dal je bolje kad se pritegne sejalica na spanerima traktora ili treba da bude malo labavija? Konkretno sejao sam dobro spremljenu njivu ali bilo je capuraka na povrsini.

Послато са SM-J510F уз помоћ Тапатока

imam problem na imt pneumatskoj 634.875.kada sejem blokiraju mi oni kardancici sto idu u kutiju pa opet pocnu da se obrcu sami od sebe tj blokiranje sekundu pa opet krene normalno..kada obrcem sejalicu rucno nema problema,to se desava samo kada je spustim u njivu.sta da pogledam?

Vaše mišljenje o sejalicama Ozduman, Minos agri i Cansa?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Kod mene je dosta njih uzelo Cansa i svi su zadovoljni,a i sve je komplet kao Gaspardo,mislim da cak i delovi pasuju ra jedne na drugu.

Jedno pitanje zasto mi sejalica izbacuje po dva semena odjednom seje?upitanju je gaspardobi seme tretiram mozda zato se lepi seme jedno za drugo

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nama je htela da lepi seme kada smo tretirali Bifenikusom. I to samo kukuruz.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Ja sa semaforom, a isti problem sam imao prosle godine na kukuruzu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Malo je off,kako ste tretirali seme semaforom?Koji odnos preparata i vode mesate?Preporucena kolicina preparata i vode je po meni mala da bi preparat bio ravnomerno nanet na datu kolicinu semena.

Kod nas ništa drugo nema sem semafora a i njega će zabraniti od sledeće godine...gde ima da se uzme neki imidakloprid, Imigold, Prestige...:off_topic:

Nazad
Vrh