Pneumatske sejalice za kukuruz

@North ARMY

Pređeni put određuje onaj obim koji je određen polupečnikom između centra točka i dodirne tačke sa podlogom. Kod prazne gume je taj poluprečnik manji nego kod pune pa je samim tim i manji pređeni put.

E sad, interesantno je to tvoje razmišljanje sa šarama i obimom, i da ti iskreno kažem nije baš lako zdravorazumski objasniti zašto to razmišljanje nije ispravno. Pokušaću sa karikiranjem. Zamisli da je naduvana (puna) guma čvrsto vezana za ceo točak, a da kod prazne gume ta čvrsta veza postoji samo na dodirnoj tački sa površinom, a da je na gornjoj strani točka guma izdignuta od točka. E sad, samo onaj deo obima koji je u čvrstoj sprezi sa točkom (a to je onaj na doriru sa podlogom) određuje pređeni put dok onaj gore labavi ne učestvuje u tom pređenom putu. Ako sad posmatraš ceo obrtaj vidiš da su u tom pređenom putu učestvovali samo oni delovi koji su vezani za točak (felnu), i da je taj obim manji od celog obima gume jer na vrhu ti je izdignuta guma od felne. Hoću da kažem da točak napravi više od punog obrtaja da ostavi pun broj šara gume, odnosno da u jednom celom obrtaju učestvuje manje šara nego što ima guma. Karikirano naravno. Zamisli da su šare na svakom milimetru pa bi onda bilo vizuelno prihvatljivije.

Ja ne znam bolje da objasnim, ako neko zna neka slobodno napiše, interesantna je ova mozgalica. :osmeh:

A da pređeni put ipak nije isti potvrđuje ti slučaj sa probušenom gumom na autu. Kad se guma probuši je l' vuče volan? Vuče! A da su isti pređeni putevi probušene i pune gume volan ne bi vukao. E, pošto ipak vuče onda nisu isti pređeni putevi... :haha:
Ali spoljnji deo gume uvek predje isti put i okrene tocak isto puta.
Da spuvana vuce to je istina, ali zar nikad nisi vozio traktor-auto sa dve razlicite gume na prednjoj osovini i tad nema te vuce.

- - - - - - - - - -

Kao sto radijali tocak bude manje naduvan od dijagonalnog i treba po nekom nepisanom pravilu da 3 ripne leze na zemlji, jel to znaci da je traktor automatski sporiji ?

Malo je off,kako ste tretirali seme semaforom?Koji odnos preparata i vode mesate?Preporucena kolicina preparata i vode je po meni mala da bi preparat bio ravnomerno nanet na datu kolicinu semena.

Na 10kg semena stavi jednu malu flasicu semafora isto toliko I vode koliko I semafora ide I to izmesam pa ostavim na suncu da se susi 15min. Zadnjih godina nisam imao problema sa njom ali eto od prosle godine, ili razmislim sad mozda je obrt kardana puno,danas smo smanjili malo pa videcemo sad,ali bas me zanima sta bi moglo biti drugar iz sela pored mi kaze da je I on imao isti problem kod olt sejalice isto tako kad je tretirao seme I nije ostavio da se dobro osusi. Izvinjavam se za :off_topic:

Ali spoljnji deo gume uvek predje isti put i okrene tocak isto puta.
Da spuvana vuce to je istina, ali zar nikad nisi vozio traktor-auto sa dve razlicite gume na prednjoj osovini i tad nema te vuce.

- - - - - - - - - -

Kao sto radijali tocak bude manje naduvan od dijagonalnog i treba po nekom nepisanom pravilu da 3 ripne leze na zemlji, jel to znaci da je traktor automatski sporiji ?

Rekoh da ne umem bolje da objasnim. Evo još jedan pokušaj i onda dižem belu zastavu. :osmeh:

Kad je guma naduvana onda je njena spoljna (da tako kažem) ivica dalje od felne nego kad je guma prazna. Odnosno kad je prazna ona je spljoštena niz felnu. E sad ako je u prvom slučaju bila dalje od felne a u drugom slučaju uz felnu, negde je taj višak morao da ode, tj da se prerasporedi (karikirano nagrgolja). E taj višak (odnosno deo obima) ne učestvuje aktivno u pređenom putu već samo onaj deo uz felnu, odnosno manji deo obima od punog obima učestvuje aktivno u pređenom putu.

Verujem da će mi se sad neko i smejati na ovom karikiranom objašnjenju, ja bolje ne umem nego ovako zdravorazumski, a baš bih voleo kad bi neko to stručno objasnio.

A što se guma i auta tiče, uvek sam vozio iste gume na traktoru, a auto ni ne vozim. :osmeh:

Ja smatram da ako je guma izduvana (manji joj je i prečnik - neznatno je to ali ako predje 10 km onda se može izmeriti koliko puta je obrnula krug) samim tim se brže okreće (jer nema svoj pogon već zavisi od traktora a uzimamo da se traktor kreće konstantnom brzinom).
Gospodine dukej, zadovoljstvo je čitati vaše tekstove, ne vidim zašto bi se neko smejao.

Napumpanost guma itekako utiče na broj isejanih zrna,mada ljudi montiraju svakojake gume na pogonske točkove pa čak i od automobila...:ppozdrav:

Pravice problem ako su i jedna i druga guma izduvane,slabe,dok god je jedna uredu nema problema,zato ima dva bicikla glave ili ti pogonska lanca,jedan(naduvan) tocak ce okretati a ovaj ce preskakati,naravno to nije preporucljivo terati jel strada lanac i lancanik...

Koja je dimenzija remena na nodet pneumasem 2. Komsija uzeo neku polukompletnu pa je ostao jos remen.

Sent from my G630-U20 using Tapatalk

Htt+ozdoken
Turci napadaju i ponovo osvajaju
f58e06152c20849d9cf04218ba4cc29d.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Koliko je teska i kako je nosi traktor? Da li bi je nosio recimo belarus 105 sa obicnim hidraulikom?

potesko mu je,morao sam da dokupim jos dva tega
kad je napunim sa sojom i superstartom bude oko19oo kg.

Gorane/Milane da li vam sejalice sa diskovima prave problem sa vadjenjem mokre zemlje od strane diskova i potom zatrpavanjem semena sa tom vlaznom zemljom? Meni je u parcelama gde je bilo ostataka kukuruza sejala diskosna Maja i razlika u odnosu na raonicku je velika u korist raonicne.

Nazad
Vrh