Pneumatske sejalice za kukuruz

Juce poceli setvu sa oltovom cetvorednom sejalicom, iako su pogonski lanci dobri, takodje i onaj lanac gde se steluje razmak je dobar (yategniti su i ne preklizavaju). Sejalica seje vrlo nejednako, podesio sam na 23.5cm a ona je sejala na razne razmake po 6-7cm su bila odstupanja. Onda sam stavio na 25.5 a ona seje na 32-7cm sto je nedopustivo. Da li neko ko je iskusniji i strucniji zna sta je problem???

Ako je na sejalici sve dobro nastelovano, probaj da se kreces sporije, mi probamo kući na cebetu (da ne odskace zrno) i baca ujednačeno, medjutim u njivu je drugačije, zbog brzine kretanja povuce zrno.

Vozimo u prvoj brzohodnoj na 1600 obrtaja traktor imt 542, nastelovana je po knjizi koju smo jos davno dobili za nju. Nema sta nismo probali i razmak je i dalje katastrofalan celu noc smo je*avali i nista nismo uradili ::jako_besan:: Svaki savet je dobrodosao jer masina stoji kuci..
Najbolje bi bilo ako je neko imao slican problem da kaze kako ga je resio ili sta je uradio?

1 probajte sa 1 pogonskim lancem.
2 idite iza masine dok je u radu,podignite poklopce i gledajte da li otresa zrno.
3 koji je precnik rupe na plocama

North oba koraka koje si naveo smo uradili, ploce za kukuruz su od 5mm a zas suncokret od 3mm sejali smo i sa jednim i sa drugim plocama i situacija je ista..

1 Imate li usmerivače semena, i dali su dobro postavljeni
2 U kakvom su stanju ulagači (noževi), možda su jako zatupljeni, pa je kanal za seme širok, i seme odskakuje
3 Kakve su vam setvene ploče, ima plča na kojima rupa od rupe odstupaju po koji milimetar, pa je i setva neujednačena

Ako si je podesio na 25,5cm dali baci 10kom. u 2,5m ili baci manje?
Kada se podesi na 25.5 ipo baca dosta vise jer ima puno zrna koja su na 17-8cm potrosio sam 6vreca pionira na 3.7-8kj a na vreci pise da 25000 zrna ide na 0.74kj. Usmerivace imamo, a ploce od 18 rupa su kupljene prosle godine i posejale su samo par kj..Tesko da odskakuje po 10cm negde

Ja sam imao istih problema kao Mali paor.Kada sam sejao isto je mnogo razvlacila seme iako se nasteluje na 24 cm ona je bacala od 20 do nekih 27 cm zrno od zrna.I kada nismo znali sta da radimo vise sto se tice stelovanja .onda sam ubacio druge ploce od 18 rupa ali razbusene za kukuruz i nastelujem ih na 23.5 i tada je sejalica pocela da seje dosta precizno ,tolerancija je bila 1-2 cm zrno od zrna .

Tako Mali paore probaj sa drugim plocamo mozda bude bolje

Veruj mi neznam sta da radim.... Da li da je kupim za 2000e i ulozim ako treba jos 1000e i ima da je dovedem u neko pristojno stanje... A ima dosta njih koji su sad skoro kupovali te polovne i sluze odlicno...

Ciro ja sam se dvoumio da li majevicu, agriju ili nodet.... Odluka je pala na Nodet, ima je sogor vec 25 godina i to je masina boli glava, a i ima ih dosta kod nas i odlicne su... uvezao mi je covek iz Francuske originale, on je i remontuje sreda ili četvrtak ce biti kod mene pa cu staviti slike da vidis pa ako zelis mogu da ti dam broj od coveka...

Poslednja izmena:
To se i meni desava,menjao sam ploce,18 rupa i 22.... isto mi nejednako izbacuje... jutros sam menjao lezaje na turbini i stavo novi kais, i sve isto... imam spremljenih 3 ha,a ne smam da udjem u njivu dok ne resim problem

Probali smo sa vise ploca i rezultat je isti, sad sumnjamo opet na turbinu i creva pa je za sutra u planu njihova zamena, sto se tice aluminijumskih kucista pregledali smo ih i nisu istrosena. Po meni mora biti nesto zajednicko za sve 4 baterije jer ni jedna ne seje kako treba.

Nazad
Vrh