Pneumatske sejalice za kukuruz

hvala vam na odgovorima. Pa ova moja ne poseduje nikakvu nalepnicu. Ima nalepnicu o razmaku izmedju semena ali nema za ovo

Šta mislite o Mascar sijačicama , ili visokim (sa diskovima ) ili niskim ?

E ovo i mene interesuje cenovno mislim da su povoljne ali jos neznam da li je neko imao iskustva sa ovom markom sejalica ima blizu mene jedna sestoredna sa niski setvenim aparatom vlasnici se do sad nisu zalili a rede jako puno usluga

Evo danas zavrsio sredjivanje markera, jedna slika kako je bilo pre i kako je sad.
img4995.jpg
img5235.jpg

Majevica 6 redi sa fiksnom gredom, da li je moguce napraviti na uvlacenje krajnje baterije , na slican nacin, kako rade sa olt sejalicama? Pitam pre svega zbog prenosa pogona sa osovine na baterije, na majevici to radi lanac , na olt-ovoj osovina ulazi u kucista. Nisam nikada previse zagledao majevicu, niti sam imao prilike.

Znam da ima, ali imacu mozda jednu sa fixnom gredom u ponudi povoljno, pa zato pitam, da li se moze uraditi kao sa olt-ovom.

како су се показале у пракси бекер панонија сејалице за кукуруз дали су тезе од олтових, мозели да је носи 539 имам неку у понуди па ме интересује ваше мишлјенје

Ima majevica fabrickih sejalica sa uvlacenjem krajnjih baterija
Taj Majevicin sistem ne uvuče krajnje baterije dovoljno.Preko 3 metra je i uvučen.Neznam zašto su to tako napravili,mogli su još da skupi po 15 cm svaku stranu da bude u dozvoljenim gabaritima.

Momo najverovatnije kolega mislio na Becker da se zaobiđe u širokom luku.

како су се показале у пракси бекер панонија сејалице за кукуруз дали су тезе од олтових, мозели да је носи 539 имам неку у понуди па ме интересује ваше мишлјенје

Sejalica Becker je dosta precizna sejalica, ali da bi se to postiglo treba je prvo dobro zadihtovati što nije ni malo jeftino.Na svaku sekciju postavoljaju se novi gumeni zaptivači i na diznu (šobu).Dizna se mora postaviti na odredjenu visinu od ploče i za to postoji specijalan alat. Podešava se nadpritisak da bi u ćelijama ploča ostalo samo jedno seme. To se podešava otvaranjem zasuna na kutiji za seme.Dobro se pokazala u setvi kukuruza, a od skora i u setvi soje jer su proizvedene ploče sa dva reda ćelija i time omogućena brža setva jer je sa starijim pločama setva obavljana sa brzinom od 3 km/h. Može da je nosi i IMT 533.Cene rezervnih delova su faktor koji odbijaju ljude od ovih sejalica.Cena jedne ploče je 100 evra, cena zaptivača oko 20 do 25 evra ... . Pa sada Vi odlučite da li je povoljna cena i zašto je povoljna.
Ova sejalica je oduvek bila bezbedna za pčele za razliku od ostalih sejalica koje to primenjuju tek od pre par godina jer je zakon u Evropi rigorozan pa je ukinuo i neka hemijska sredstva koja su se nanosila na semena, a sada su zabranjeni u Evropi, a kod nas će se koristiti još ovu godinu.

- - - - - - - - - -

Šta mislite o Mascar sijačicama , ili visokim (sa diskovima ) ili niskim ?

Vidim da niste dobili odgovor pa evo da se potrudim sa svojim osporenim znanjem da odgovorim. Ova italijanska firma ima mali proizvodni program u odnosu na ostale italijanske firme u ovoj branši, ali to što rade rade kvalitetno. Za sistem ulaganja semena nema šta da se priča jer je to već odavno izmišljeno.Kod visokog setvenog aparata koji je sada hit u proizvodnji znalo se još 80 tih godina prošlog veka jer taj sistem ulaganja semena je izmislila američka firma Kinze samo su imali gore mehanički setveni aparat sa hvatačima. Svi ostali su to iskopirali sa 30 izmena i rekli da je to njihov izum.Isto je i sa pneumatskim setvenim aparatom koji je izmislila francuska firma Nodet Gougis pa su ostale firme to prekopirale sa odredjenim izmenama.
Ako vam je zemljište idealno pripremljeno bez žetvenih ostataka onda se koristi sejalica čiji je setveni aparat bliže zemlji i obrnuto.Visoki setveni aparat se koristi na ložije pripremljenim zemljištima jer otvara brazdicu pomoću rotirajućih diskova bez obzira na žetvene ostatke, većih grudvi o ostalog ali ima manu kada je zrno neujednačeno nema pravilan raspored u redu.Znam da se sa ovom mojom tvrdnjom neki neće složiti, ali postoji studija o tome pa ne bih ulazio u dublja tumačenja.Ko želi da sazna više literatura postoji na američom fokultetu u biblioteci pa neka pronadju i pročitaju pa onda da se ubedjujemo.
Cene mi nisu poznate jer se ne bavim prodajom istih.

Dali neko zna gde mogu da se kupe za nodet pneum. mašinu automati oni što imaju pogon od točka ,mašina je iz Francuske uvoz ,i lanac je malo širi od olt.

Nazad
Vrh