Pneumatske sejalice za kukuruz

Hvala Panonstib na odgovoru , i jedno dodatno potpitanje uz moje mišljenje: od 2 važne stavke u vezi preciznosti postavljanja zrna , ako se već mora birati , mislim da je važnije jednaka dubina sjetve od preciznog razmaka zrno od zrna . Naravno da bi bilo idealno oboje , ali kažem ako se mora birati , opet je uniformna dubina najvažnija , tj istovremeno nicanje .
Pored toga , kod mene preovladava teža zemlja , a takvu i biram više za kukuruz , pa bi izbor bio na strani visokih sjetvenih aparata sa diskosnim ulagačima .
Slažete li se stim , i pitanje kolko vjerujete u praktično povećanje preciznosti sjetve , razmak zrna od zrna , sa smanjenjem brznie kretanja , čak ispod preporučene , npr 1. brzinom sa ovim našim IMT napravama.
Drugo koja vrsta nagaznih točkova bi se preporučila za težu zemlju , malo lošiju pripremu , zemlju sklonu "zapjecanju pokorice " , ravne ili "V" (kinze sistem) ?

Hvala Panonstib na odgovoru , i jedno dodatno potpitanje uz moje mišljenje: od 2 važne stavke u vezi preciznosti postavljanja zrna , ako se već mora birati , mislim da je važnije jednaka dubina sjetve od preciznog razmaka zrno od zrna . Naravno da bi bilo idealno oboje , ali kažem ako se mora birati , opet je uniformna dubina najvažnija , tj istovremeno nicanje .
Pored toga , kod mene preovladava teža zemlja , a takvu i biram više za kukuruz , pa bi izbor bio na strani visokih sjetvenih aparata sa diskosnim ulagačima .
Slažete li se stim , i pitanje kolko vjerujete u praktično povećanje preciznosti sjetve , razmak zrna od zrna , sa smanjenjem brznie kretanja , čak ispod preporučene , npr 1. brzinom sa ovim našim IMT napravama.
Drugo koja vrsta nagaznih točkova bi se preporučila za težu zemlju , malo lošiju pripremu , zemlju sklonu "zapjecanju pokorice " , ravne ili "V" (kinze sistem) ?

Uvek je bitnija dubina setve, a raspored u redu je dopušten da bude +/- 1,5 do 3%. Preciznija setva se traži kod semenske proizvodnje. Ako je Vaše zemljište tako kao što ste napisali onda se opredelite za sejalice sa diskosnim ulagačima.
Sa sporijom setvom ne dobijate preciznost u radu jer je sprovodna cev za semena pravljena za odredjenu brzinu kretanja.
Za nagazne točopve predlažem "V" izvedbu jer će seme sa ovakvim nagaznim točkovima biti pritisnuto, odnosno istisnutost vazduha izmedju semena i zamlje biti bolja nego sa ravnim točkovima.

27y7rm9.jpg

Da li ste videli BECKER sa visokim kutijama? Počela prodaja i kod nas u Srbiji.

Nije fora u priremljenosti zemljišta nego u tom kontra vakumskom sistemu u odnosu na ostale načine . Laički rečeno vakumski usisava sjeme iz kutije pa se mora obezbjediti idealno dihtovanje , ispravite me ako griješim.

Panonstib , jedino mi nije baš jasno iz vašeg odgovora : "sprovodna cev za semena pravljena za odredjenu brzinu kretanja." ?
Logički gledano , sporija brzina , manje skakutanja baterija ,manje "rikošetiranja" zrna u cijevi , i manje kotrljanja zrna od inercije kad padne na zemlju.

Kod pravih firmi se zakrivljenost sprovodne cevi pravi za brzine kretanja oko 8 km/h. Za druge brzine kretanja se prave sprovodne cevi drugačije zakrivljenosti.
Još nešto oko ulagača, a to je da diskovi nesmeju biti paraleni već da su im ose smaknute tako da se diskovi ne mogu zagušiti, a i kada se troše jednako se troše pa je uvek ista pomerenost jednog diska u odnosu na drugi.

I kod sejalica koje rade sa pod pritiskom i one koje rade sa nad pritiskom sejalica mora biti idealno zadihtovana.

Kod Bekerice seme izbacuje izbijač semena!

Nije to laički rečeno nego stručno jer mnogi ne koriste preporučenu brzinu jer su im manji učinci, a na ovom savetovanju je baš bilo reči i tema o setvi i kontroli setve na različitim brzinama i prikazani rezultati.

Nazad
Vrh