Pneumatske sejalice za kukuruz

I kod nas ima jedna Gaspardo 6 redi sa visokim setvenim aparatom. Koliko sam video repu i dalje seju sa Majevicom, a kukuruze i soju sa Gaspardom. Problem je u rasporedu zrna. Nije dobar i precizan. To je moje saznanje o gaspardu.

IMT 560, 3.spora na 1800o/min. To je oko 5km/h (neka me neko ispravi ako gresim). Setva repe idealna sa majevicom, dok kod kukuruza bi moglo i bolje. Mislim da nodet-olt-agria (od majevice) imaju bolji raspored u kukuruzu, ali nemaju tako ujednacenu dubinu zbog male mase baterije.

Sve sijačice sa diskosnim ulagačem imaju više postavljen sjetveni aparat , pa im je prednost u preciznijoj dubini i boljem radu u slabijoj pripremi , a nedostaci manja preciznost u rastojanju . Kod diskovnih je rješenje manja brzina i precizno nivelirati baterije (pod "vaser vagu ") da se smanji problem "rikošetiranja" zrna od cijev tokom spadanja u brazdu . Kod mene je sa oltovkom bilo problema sa rastojanjem u redu , jedva sam skonto šta je u pitanju , izgleda dabi spustili startno djubrivo dovoljno duboko skratili smo toplink pa se sve nagnulo malo naprijed i zrna su se odbijala u toku padanja . Inače ko što većina zna al da i ja ponovim preciznost sjetve je jako ,jako bitna za krajnji prinos , jednaka dubina posebno a razmak u redu ne toliko.

Kod sejalica sa visokim setvenim aparatam je problem broj 2,da ako seme nije jednak iz džaka(kao što i nije) i ako se još vozi preko 6 km/h dođe do neprecizne setve.To na niskom setvenom aparatu manje dođe do izražaja(neujednačenost semena),zato što pada sa male visine.:ppozdrav:

Maja nema visoki setveni aparat,a ima diskove.
A pored semena je jako bitno i zaprasivanje dal' furadanom,poncom,nitraginom...to je i na bekerici pravilo probleme,kako li tek taj talog zna da uspori zrno.

Ima i toga , dolazimo do toga zašto Amerikanci koriste velike sijačice 12-16-24 pa i više redi , nisu njive proporcionalno baš tolko veće . Kad bi imo mogućnosti finansijske nebi se stidio da uzmem novu sijačicu od npr 8 redi i radim parcele od 1-2-5 ha , al da radim natenane , kad oću i brzinom 3-4kmh . To je neka druga računica , a ne 30 e po hektaru , pa kad će se isplatiti.

I jedno i drugo je bitno. Nikada dve susedne biljke nece formirati vrhunski prinos ako im je razmak izmedju njih premali. Imace prinos veci, nego da je razlika u dubini tj nicanju bila, ali ipak deo prinosa je tu vec otisao.

Da, ali nemaju optimalnu udaljenost. Koren ce kompenzovati taj nedostatak, pa ce se vise razvijati u stranu ka susedu koji je dalje, ali stabljika (npr kukuruz) ide vertikalno i lisce ne moze da ima isti intenzitet sunceve svetlosti kao tamo gde je raspored ujednacen.

Ma po asfaltu da se sije ako ideš brže zrno će kad padne zbog inercije malo da se kotrlja dalje i već dolazi do loto efekta.

- - - - - - - - - -

To za raspored listova nisam razmišljo , Bojčetić je možda u pravu , al to su već nijanse . Tačno je , za svjetlost se gleda cijela njiva da pokupi što više nergije , znači manji sklop = više enrgije bespotrebno udara u zemlju.

Pa dobro a gdje je tu dokaz ? Dokaz bi bio pola njive tako a pola sa upola brzine , sve ostalo isto pa na kraju kantar i to par godina zaredom pa prosjek.

U redu ide brze od 6km/h i sta jos govori snimak? Nista. Mene zanima kako je izgledalo u nicanju i npr u 5-6 listu (ako je kukuruz u pitanju).

Dvojica kolega su me preduhitrila :osmeh:

Cista je zabluda i jos cistija laz da sejalice sa visokim setvenim aparatom ne modu da seju precizno kao "nodetka". Naprotiv, ova sejalica sa kojom sam ja sejao ,MaterMacc, je daleko preciznija i na 8 km/h nego nodetka na 6 km/h. Ne bih ni ja verovao da nisam sejao sa jednom i drugom veci broj hektara. Vec sam jednom pisao ranije u ovoj temi, ali ako iko ima prilike da kupi novu sejalicu onda nek kupi nesto poput ove koja je na snimku. Mozemo mi(vi) da se tesite i da kazemo(te) da su nasi krsevi od pre 50 godina odlicne sejalice, ali kad bi malo ozbiljnije prisi tom problemu videli bi da je jedna od stvari gde se pravi razlika u poljoprivredi sejalica, a za njom redom, prskalica i kombajn. Svake godine izgubimo more roda zbog dobrih nodetki i jos boljih kombajna koji imaju rastur i preko 5%.

paorpaor I ja sam imao prilike da sejem sa MaterMacc-om malo više jutara,i planiram ga i sebi da uzmem,ali ga neću kupovati zbog preciznosti nego zbog dva u jedan sistema(8230).:ppozdrav:

Nazad
Vrh