Pneumatske sejalice za kukuruz

Pošto si iz Srbobrana, a tamo je preovladjujući tip zemljišta černozem i karbonatni černozem odgovaraće ti ovi tipovi sejalica jer kod tebe ne može da se primeni no till dužem periodu . Vertikalna obrada i mulch til su realnije stvari ,a te sejalice mogu da rade u tim sistemima. Povremeno se može desiti, na ponekim parcelama da će moći da se radi direktna setva i sa takvim izazovima bi mogle da se dobro suprostave ovakve sejalice ,sve su one radjene na isti kalup pitanje je samo šta selo kaže da valja.

Zaboravio sam da napomenem jednu stvar ako se radi recimo postrna setva onda mora da se isecka slama znači mora i kombajn da ima sečku i da rasporedjuje masu celom širinom hedera (malč) setva mora da se obavi što pre..po mogućnosti istog dana kad i žetva zbog isušivanja zemljišta (suvo ratarenje). Nije to samo kupimo sejalicu i sejemo direktnu setvu.. svi bi voleli da budu pioniri u nečemu prvi da urade to nešto.... mnogo kockica treba da se složi za tako nešto znanje,veće parcele,mogućnosti,tehnika, industrija djubriva itd.

Dragane kombajn ima sečku,i ne nameravam postrnu setvu da radim.Sojište sam hteo da ostavim jednu parcelu na jesen i da posejem kukuruze na proleće i to je to.:ppozdrav:

Dragane kombajn ima sečku,i ne nameravam postrnu setvu da radim.Sojište sam hteo da ostavim jednu parcelu na jesen i da posejem kukuruze na proleće i to je to.:ppozdrav:
ODmah cu ti reci da se ne upustas u tako nesto jer se efekat NO till-a ne vidi odmah, potrebno je da prodje par godina da se zemljište uvede u sistem, a to se ne isplati na manjim površinama jer će te za 1 hektar oranja ,tanjiranja i razrivanja koštati gorivo (sa subvencijom ministarstva) za oranje 25l/ha (2500 do 3000 din) , razrivanje + tanjiranje 18-20 l /ha (25 cm dubine) +10 l/ha 30 l/ha uk znaci slicna cena kao i oranje samo sa više ž. ostataka na površini (amortizaciju ne mogu da računam tacno ali je oko 20 evra na radni sat ) . Znači uštedeo si 2 radna sata x20 to je 40 evra + 3000 din = oko 500 kg kukuruza po hektaru pri ceni od 15 din , a očekuje te smanjenje prinosa dok se ne stabilizuje zemljište... Treba izvagati..ali naravno da možeš da probaš, neki su probali pa se ...... . U svim redukovanim obradama pa tako i no till potrebno je povećati prihranu azotom za 15%-20% Ureu ne možeš da koristiš , samo AN i to po celoj površini , Eurofertile, Yare ili NUTRISTART od elixira (kad bude u prodaji) startno sa Zn i P i tako...široka je tema.

Imaš više varijante...fiksni ram,teleskopski ram,niski setveni aparat,visoki setveni aparat,diskosni i raoničasti ulagač,sa depozitorima za mineralno đubrivo,sa depozitorima za insekticide,itd...to sve menja cenu...:ppozdrav:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.maschionet.com%2F&ei=jLmkUonxMM-FyAPnpoCYDQ&usg=AFQjCNFVfdOZJrx6IeZ4YPQsLoTcBbUyYA&sig2=Px3NFWI463TRyf8opiJz5Q&bvm=bv.57752919,d.Yms
fiksni ram,visoki setveni aparat sa diskosnim ulagacem.

- - - - - - - - - -

moze li mi neko reci malo vise o toj sejalici.

Da li oreš ili primenjuješ neki drugi način obrade. Koji ti je tip zemljišta? Da li imaš pokoricu u proleće? Da li ti je zaista neophodan disk

moj komsija prije dve godine kupio 2 sestoredne gaspardo,prve godine posijala skoro pa nikako,druge godine dolazili strucnjaci iz italije pa opet isto,neznam dali je vratio ili je prodo nekome ali ove godine kupio olt i sijao sa njima,ja imam gaspardo sp 510,cetri reda,nebi je mijenjao za novu.a narucio sam i eks kontrolu sa brojacem hektara i samo gas

Nazad
Vrh