Pneumatske sejalice za kukuruz

Koliko ja vidim na ovim slikama ova sejalica nema ni depozitore za unos mineralnog djubriva, a sejalica kao sejalica može da se koristi u direktnoj setvi.Pitanje nije bilo da li može da unese djubrivo na odredjenu dubinu nego da li je za direktnu setvu.Ako se postave depozitori i sa traktorom odgovarajuće snage ona se koristi za direktnu setvu!

Panonstib
Mozda ne vidim dobro, ali iz rezervoara na kome pise AXIAL se spusta crevo do diskosnog depozitora, opet kazem, mozda ne vidim dobro nadam se da se ne srdite jer nije dobro za lepotu koze.

Nisam ni video ovu Vicon.... sad cu pogledati.

p.s. da li moze da se kopira link do te sejalice , ili stranica i broj posta? Hvala unapred.:sreca:

Jeste ovaj disk na Monosemu nije prečnika 40 cm nego je 14 inča.I nigde u literaturi nisam pronašao podatak da to nije dovoljno jer se toko koristi u Americi, a ova sejalica se koristi i u Francuskoj jer se tamo sklapa.

vicon-multicorp-6-rangs.jpg

http://www.agriaffaires.de/gebrauchte/direktsaatmaschinen/3979223/vicon-multicorp-6-rangs.html

Jeste ovaj disk na Monosemu nije prečnika 40 cm nego je 14 inča.I nigde u literaturi nisam pronašao podatak da to nije dovoljno jer se toko koristi u Americi, a ova sejalica se koristi i u Francuskoj jer se tamo sklapa.
Nisam nigde ni napisao da je 40 cm, a nisam ni trazio tehnicke podatke u literaturi . Dakle 35,56 prečnika ,poluprečnik je 17,78 ( zaokruzimo na 1:cool: ... nikad ne ulazi u zemljiste do centra - 5 cm , znaci moze do 13 cm da ulozi ako je zemljiste dovoljno mekano i pritisak dovoljan. To po meni nije dovoljno.... ok je za startno djubrivo ,ali za ozbiljnije djubrenje i suvo ratarenje nije. Navodnjavanje menja stvari donekle.

Da se razumemo...naravno da mogu da se koriste u no till...ali ne dugorocno jer se isposcava zemljiste,a u nasim uslovima bi se moralo orati svake 4-5 godine da se unese djubrivo jer nemamo tecno djubrivo, a to onda nije sistemski NO-till kakvog ga mi poznajemo ,jer i sami znate da je No till citav sistem ... efikasnija je u malch obradi ili posstrnoj setvi , isto to vazi i za Vicon, i zaista nema depozitore, a ni turbo till disk koji krase sve americke no-tilll sejalice..ne znam zasto ga toliko vole amerikanci, mora da je mnogo koristan.

Nikola koliko sam ja upoznat nosio je samo jednu godinu i imao problema sa hidauličnim pumpom koju je za tu setvu promenuo nekoliko puta. Da je imao hidraulik monoblok moždabi bila druga situacija ali onako nije moglo i stigla je zamena JD 6920.

Dragane slažem se stobom , u većini naših zemljišta disk na notill sijačicama bi trebao biti dooosta većeg prečnika što zbog teže zemlje što zbog toga da lakše presječe neki ostatak koji propuste sklanjači a toga bude pogotovo kod ovako fiksno postavljenih . Drugo na notill sijačicama češće su zastupljeni talasasti diskovi . Što reče dragan ove sijačice u našim uslovima bi više bile za redukovanu obradu ili vertikalnu obradu , a za pravi notill bi trbale biti dosta agresivnije. Možda bi mogle u pijesku al u većini naših zemljišta vjerovatno bi trebalo ovako nešto :

Planter_2_opt.jpeg

Na žalost ni ovde nisu diskovi većeg prečnika nego na druge dve prikazane sejalice niti videm neke druge razlike?

Reklo bi se da su dosta veći il mi s čini , uglavnom sliku sam stavio onako koja je naletila al treba tražiti sa što većim diskovima i što većim pritiskom (ili težinom baterija) za većinu naših zemljišta inače će biti samo dosta hrane za ptice na izvolte nakon sjetve.

Možda se nismo dobro razumeli, na ovoj sejalici Monosem je sigurno manji prečnik diska za ulaganje djubriva nego na Max emerge gore postavljen od strane MOMOSARIC, vidi se i golim okom, ne znam šta piše u literaturi, ali stanje na slikama je takvo.
vbig_1.jpg

Konkretno na ovoj slici sto je postavio MOMOSARIC , agrotehnicki uocljiva razlika je turbo till disk i nazubljeni tocak za pritiskanje semena umesto gumenog,a ima i nesto sto se ne vidi izmedju ulagaca i pritiskajucih tockova.

I jedna i druga imaju veliku težinu na disku za ulaganje semena i to neće biti problem nego je problem kako navode agronomi uneti mineralno djubrivo na veće dubine što normalno nije moguće sa ovim sejalicama nego može samo kao osnovno djubrivo sa postojećim depozitorima, a diskovi su iste veličine jer sam bio pored obe sejalice i lično se uverio u dimenzije diskova.Ne govorim o Monosemu nego o Vicon i John Deere sejalici! Monosem je sa manjim diskovima i nije za direktnu setvu jer setveni aparati nemaju dovoljnu težinu da to ostvare.

Moje pitanje:Dali MaterMacc,Sola,Monosem sejalice sa diskosnim ulagačima imaju dovoljno pritiska po bateriji da služe kao direktna sejalica bez ikakve prethodne obrade?

Nemaju.Samo u pojedinim godinama bi mogle da izvedu setvu, ali to ne može da se kaže da imaju dovoljan pritisak.

Na to mogu i ja da ti odgovorim. TO nisu No till sejalice, ali mogu u izvesnim situacijama da posluze za tu namenu u lakim uslovima.

p.s. sad videh da je napisao Panonstib.

Nazad
Vrh