Ja sam kod Huđika kupio rešetkaste deflektore za 756, i geometrija im nije bila dobra, ili da preciziram za mene nije bila dobra. Pošto mi je otac kovač, preuredili smo geometriju deflektora po mom ukusu. Ja sam probao plug, video šta i kako da se iskrivi, vraćao se kući, skidao deflektore, ćale ih je grejao i krivio. To smo ponavljali nekoliko puta sve dok nisam bio zadovoiljan kako rade, a to je da ne stvaraju otpor zemlji prevelikim krivinama ( naročito kad je vlažnije pa onda lepi), i da dobro prevrće zemlju u dno brazde pre nego što naiđe glavnina zemlje sa daske, tj. da dobro sahranjuje biljne ostatke sa površine. Geometrija nije bila dobra, ali je materijal bio odličan i traju mi evo već 8 godina a da nisu pukli. Jako su žilavi, nema šanse da se krive u radu, dobro su se uglačali i skoro da ne lepe uopšte. Nije baš kao daska da se sijaju, al' skoro. (Mislim da sam jednom davno stavljao slike tih deflektora na forum.)
Kod Bel Impexa sam takođe kupio rešetkaste deflektore za Leopard plug (ali nisu bili Frankovi već očigledno domaća mala privreda). I njih smo malo doterali da stoje kako ja mislim da treba. U normalnom oranju su se dobro pokazali, ali jedne godine sam orao po snegu i donje pero jednog deflektora je puklo u zaleđenoj zemlji.
Pre 2 godine sam nešto trgovao sa drugarem, i u toj trgovini sam dobio tri plužne glave od pluga Posavca 3x30cm. Uzeo sam te glave jer sam bio namerio da promenim daske i raonike sa svog 756 za ove sa Posavca, i da posle te Posavčeve glave dalje istrgujem negde (što, uzgred, još nisam uradio). Na tim glavama su bili puni deflektori, i pošto pašu šraf na šraf sa 756, ove godine sam ih stavio na 756 da probam kako rade. I rade perfektno dok je suvo, ali čim je malo vlažnije jako lepe. Onda zbog njih počne i daska da lepi i to se onda vidi po oranju. Sad, da li je to zbog lošeg materijala, ili zato što su bili poprilično zarđali a ja nisam imao živaca da ih stalno čistim kako bi se izribali, nije ni bitno. Hoću da kažem, džaba im savršena geometrija kad je materijal loš. Posle sam dobio od komšije dvobraznog Vogela i sa njim završio oranje, tako da su ovi puni deflektori još uvek na plugu, ali za sledeću sezonu ih skidam i vraćam one rešetkaste. Evo slike tih punih deflektora:
image upload
images
photo storage