Plug - osnovna tema

Osovina-rucica,neko je ranije cackao a nije znao da rucica osovine na plugu Leopard ne ide paraleno sa osovinom.
Kod tebe
p2030200.jpg

Orginalno
pict2002.jpg

Ovo ce ti kasnije dosta pomoci oko podesavanja pluga kad ispravis gresku sa prvom glavom.

- - - - - - - - - -

Obavezno zameni srafove na steznim plocama jer to je boljka leopard pluga kad dobije luft na srafovima,a hoce da dobije jer su srafovi krupni navoj i u vecini slucajeva u 0 kvalitetu i hoce da se zajedu.Stezanje ludacki!!Prekontrolisi ceo plug,srafove i po porebi zameni ili stegni.

Ja se izvinjavam, dao sam pogresan odgovor kolegi Srdjan7::sramota:: Imene muci taj sraf. Mozda taj sraf sitni navoj odgovara od onog sto ima u mostu od Fergusonovog prednjeg tapa, moram proveriti jel isti precnik jer i meni klima na tom mestu. Kao sto kazes Mirko, nikakav kvalitet srafa. Ostali na glavama su neki sitni navoj, a neki klasican.

Hvala Mirku. Rekao mi je vec preko telefona u cemu je problem. Ja ga zamolio da to napise na forumu, da bi i drugi znali, ako imaju slican problem. Hvala jos jednom.

Mirko 015 svaka čast na zapažanju i u par rečenica kratkih eto rešenja problema.:osmeh: Konkretni i direktni saveti bez mudrolije i filozofiranja,prosto jednostavno i praktično.

I ja volim da procitam neki savet ili cujem a da je konkretan i jednostavan,sto bi se reklo da ceo svet razume.:ppozdrav:

ajd sad da čujemo bobu :ppozdrav:

Sad cete reci da serem i da lazem ali upravo sam s takvim plugom orao. moja prva glava je bila van centra i stavljena je na srednje mjesto i pod raonikom je sad okrugli komad zeljeza debljine 4mm da raonik ispravi da stoji kako treba. Ako imate potrebu da me prozivate, lako ja odvrnem raonik da dokazem sto pisem.

Dalje, i dalje tvrdim da se ovaj ovakav kakav je moze sastelati posto smo kod kolege (kod kojeg je sad moja treca glava) orali s plugom kojem je falilo pola dasaka i to s cela pa se nije pravio problem. Ja sam i dalje spreman prihvatiti bilo kakvu opkladu da se ovaj plug moze sastelati bez mjenjanja mjesta glavama.

Moj kad je dosao, srednja mu je hvatala 12" posto plug nije bio dobro sastavljen (trokutovi koji drze srednju i zadnju glavu su bili namontorani na krivu stranu grede). Prve godine to nisam ni skuzio ali mi bilo nejasno zasto mi se svaka treca brazda pozna, uzeo metar i premjerio i skuzim sta je na stvari, presarafam ga i da vidis kako ide. Gledao sam odmah da kod Manjevica nije taj problem ali njegov je dobro sastavljen, izuzev sto mo nosaci glava nisu standardni al to ne igra veliku ulogu, plug ce i dalje orati dobro samo ga treba znato podesiti.

Pisao sam na privatne poruke par clanova koje je zanimalo rjesenje Manjevicevog problema i ja sam samo rekao da je osovina katastrofalno namontorana, polozaj prednje glave se vidi da je malo utekao, ali po mom iskustvu nista strasno.

Ja kraj svojih tvrdnji 100% stojim.

Niko nema nista protiv tvojih tvrdnji,svako ima pravo na svoje misljenje:ppozdrav:Bez bespotrebnih tenzija:osmeh:

@ Bobo Nemoj da se ljutis, ali nisi u pravu.

OK, Nema nikakve ljutnje, daleko od toga. Svatko ce se drzati svoje price. Ti i dalje radi kako radis, ako sam ti ista krivo rekao ti izvini napisao sam par puta da nije nista pisano u namjeri da podjebavam ili da razjarujem neke svadje ili nedaj boze nesto gore.

Ja sam samo naglo reagirao kad mi napises da se nesto ne moze a moje iskustvo govori drugacije. To sto mi drugi na vjeruju i ovo sto je Goran isao "podbosti" me ne dira nit naj manje pogotovo takvi koji samo sute i promatraju i onda se kasnije "nasladjuju"...

OK, Nema nikakve ljutnje, daleko od toga. Svatko ce se drzati svoje price. Ti i dalje radi kako radis, ako sam ti ista krivo rekao ti izvini napisao sam par puta da nije nista pisano u namjeri da podjebavam ili da razjarujem neke svadje ili nedaj boze nesto gore.

Ja sam samo naglo reagirao kad mi napises da se nesto ne moze a moje iskustvo govori drugacije. To sto mi drugi na vjeruju i ovo sto je Goran isao "podbosti" me ne dira nit naj manje pogotovo takvi koji samo sute i promatraju i onda se kasnije "nasladjuju"...

Bobo, dugo se već družimo na ovom forumu i na osnovu tvojih postova sam video da je kod tebe laka zemlja za obradu. U lakoj zemlji će svaki plug raditi (relativno) dobro. I kod mene nije teška zemlja, nije ni laka ali je daleko od teške, i znam da oranje uvek bude dovoljno dobro bez obzira na plug i podešenost. Zato bar malo prihvati da ljudi imaju i drugačija iskustva na svojim zemljištima, i da nekad što je nama moguće kod drugih možda i nije...

Po meni vam malo ta teorija teza laksa zemlja ne pije vodu. Kad se plug napravi za oranje jedino podesavanje kasnije da ne vuce plug u neorano ( u tezoj zemlji) ili da prednja brazda manje uzima je u rucki pomjeri nazad- naprijed i orat ce be spanera i lijepo. bob je xxx puta svima pomogo i svi pomazemo kako i koliko znamo.

Dukej@Dobro zboris .Ja sam orao kod coveka zemlju mi je zovemo poljnjaca ili poljska zemlja.Zavrsio i vidio da nema raonika prvog .Nista se nije primetilo u radu na traktoru ili brazdi .Toliko to sipa a brzo se kreces.... A kad je kao ove god kod mene 100hp a dve brazde dzaba sto je sve pod vinklo opet cupa ,kosi iskace itd,a kamoli da je neka naguzita ovoliko kao ova prva brazda.

Kolega potinger@ Slazem se za podesavanje pluga .On je podesen ako je u fabrickoj meri .Raonici dublji od plaza koliko treba ,topling i meljac podeseni da kada je u brazdi bude pod libelu ,osovina podesena zavisno od traktora i to je sve .Sve ostalo su finese ,malo na rucki malo na meljcu malo na toplinku prva brazda zavisno od sirine gume ,neko hoce malo sire malo dublje ,jer ako je guma 50 cm a izmedju pluga 35cm kako ce brazda koja rokne u rupu od 50 cm. u rupu od 35 ostati istog oblika i visine .To je nemoguce .Zato se to podesava kako kome odgovara da mu oranje lepo izgleda,a to zavisi od niza faktora .
Zato se slazem sa @Bobom da postoji zemljiste u kome ce ovakav plug orati a postoji i ono u kome ovaj plug ni podesen nece orati kako bi mi pozeljeli.

Poslednja izmena:
Bobo, dugo se već družimo na ovom forumu i na osnovu tvojih postova sam video da je kod tebe laka zemlja za obradu. U lakoj zemlji će svaki plug raditi (relativno) dobro. I kod mene nije teška zemlja, nije ni laka ali je daleko od teške, i znam da oranje uvek bude dovoljno dobro bez obzira na plug i podešenost. Zato bar malo prihvati da ljudi imaju i drugačija iskustva na svojim zemljištima, i da nekad što je nama moguće kod drugih možda i nije...

Istina, imam 90% zemlje dosta lake za obradu ali daleko od toga da u nasem ataru nema teske zemlje. Mislim da nema njive u ova dva moja mala sela na kojoj nisam radio nesto ili u ispomoci kolegama ili usluzno za nekoga a i sto tako i u arendi imam svakakve zemlje. Izoravao sam i panjeve, a orao sam kako rece i bez srednjeg raonika jedno jutro zemlje. Ima svega, slazem se da su iskustva razlicita ali opet idemo iz jedne krajnosti u drugu i problem jos veci (sto se mene tice) sto se ne mogu preko foruma dovoljno dobro izraziti kao sto mogu objasniti dok "u 4 oka" masem rukama i crtam po zraku objasnjavajuci pa cesto dodje do raznih nesporazuma...

Nazad
Vrh