Plug - osnovna tema

Ne napadajte Miladina, lično sam ga pitao za te rupe na plugu i dobio odgovor. Ja sam sasvim slučajno, koristio gornju, inače ima dve na mom plugu i ispalo je da sam baš potrefio. Nisam profi paor i radim malo zemlje i niko mi nije objašnjavao neke "cake" sa mehanizacijom, sam prikupljam informacije tako da ima uvek nešto novo da čovek čuje i nauči. Zahvalan sam svima i nije me stid da pitam. Zato i pratim ovaj forum, na kojem sam puno toga korisnog čuo.

ACA ja nisam htio namjerno spomenuti da si me ti pitao koja je rupa povoljnija za topling, i vjerovatno nebih ni probao jer teoretski sam znao pod kojim uglom topling treba da stoji. Ali pošto si me pitao, a ja imam vremena za sve probe tako sam i te druge pozicije isprobao. Nemora uvijek gornja rupa biti najpovoljnija, to zavisi od marke pluga, to jest od visine tih rupa naspram visine rupe na traktoru.

Jel ima neko Kuhn Multimaster 113? Mene nešto zeza, ne mogu nikako da ga podesim da ide potpuno ravno, uvek je blago zakrenut ka neoranom. Sve sam isproveravao i ne vidim gde bi mogao biti problem.

Šubler i izmeri šrafove za podešavanje nagiba, iako na oko deluju da su jednaki desi se da ne budu pa prave problem.

Premerio 3 puta, sve je u milimetar.Premerio poluge, pritiske u gumama, premerio koliko su stabilizeri slobodni, podesio da budu jednako raspušteni... Na plugu imaju dve opcije podešavanja, za unutrašnje rastojanje guma od 1100-1400mm i za razmak 1200-1500mm, kod mene je razmak 1320mm pa sam probao obe opcije i opet se isto ponaša.

Ovo je opcija za unutrašnji razmak guma od 1200 do 1500mm. To sam prvo probao, i u tom slučaju ima kosu vuču.

Ovo je opcija za unutrašnji razmak guma od 1100 do 1400mm, slika je sa neta, nisam uslikao ovo kad sam podesio ali isto ovako izgleda trenutno kod mene. I u ovom slučaju ima isto kosu vuču kao i u prvom slučaju. Isto se ponaša.

Ovako to izgleda kad se ubrazdi, ne znam koliko se dobro vidi na slici...

Ore on lepo, sve je to ok, ali se vidi da ide blago u stranu i oseti se na volanu lagano kretanje ka neoranom, kad se ispravi volan polako ga vrati na neorano. Probao sam da pomeram toplink na plugu za podešavanje zahvata prve brazde ali ništa se ne dobija po pitanju poravnanja. Na ovom plugu nema drugi toplink kojim bi se mogao podesiti ugao pluga, ima fiksnu polugu (ta duža poluga što se vidi na slici)...

Ali ima tri rupe na gredi sa tom dužom polugu i tu se on mora poštelat za kosu vuču, sad je samo stvar u koju stranu jer prvo ste rekli da plug vuče u neorano, a sad traktor. Treba se poigrat.

Jao skontao sam gde je problem. Sad sedim i gledam sliku i tek sad skontam šta se desilo. Ladno je serviser kad je puštao plug u rad podesio zahvat po glavi na 35cm (a hteo na 40cm) i ne proveravajući kako je podesio to tu dužu polugu podesi na srednju rupu za razmak od 40 cm. Ja uopšte ne kontam da je on zajebo stvar i ne gledam zahvat jer računam čovek je serviser zna šta radi to je osnovna stvar, i sve ostalo merim 6 puta a očiglednu stvar ne vidim.

Jao skontao sam gde je problem. Sad sedim i gledam sliku i tek sad skontam šta se desilo. Ladno je serviser kad je puštao plug u rad podesio zahvat po glavi na 35cm (a hteo na 40cm) i ne proveravajući kako je podesio to tu dužu polugu podesi na srednju rupu za razmak od 40 cm. Ja uopšte ne kontam da je on zajebo stvar i ne gledam zahvat jer računam čovek je serviser zna šta radi to je osnovna stvar, i sve ostalo merim 6 puta a očiglednu stvar ne vidim.
slicna stvar se desila nama.isto kod kuhna i isto greskom servisera kad su ga pustali u rad pre 3 godine.mi smo skontali na zadnjoj njivi kad smo orali ja i brat jedan iza drugoga.ja imam sad lemkena a brat kuhna i za mene je sad kuhn broj jedanplugovi bas se primeti razlika kad oru jedan za drugim u istoj njivi kolko kuhn lepse radi i bolje zaorava kad je velika zelena masa

Preštelovao sam sve na 40cm i probao i mnogo je bolje ali i dalje se vidi i oseti zanošenje. Položaj toplinka mi nije bio najbolji , na traktoru ima dve pozicije za kačenje i toplink je bio zakačen u gornju. Dužina je bila dobra al ugao mislim da nije bio dobar tako. Večeras sam prebacio u donju pa ću probati... Usput dok sam skidao toplink vidim da je neko od starih, dal otac ili stric, uvalio veću kuglu kad smo kačili plug i ta kugla zaglavila u toplinku a bolcna manjeg prečnika pa je landarala i derala se od unutrašnju stranu kugle... 😵‍💫

Meni Lemkena prošle godine niko nije puštao u rad, ovi iz Aleksa to ne praktikuju. Došao čovek koji ima isti plug, kući ga naštelovao po merama od svog pluga i na njivi još malo doterao i plug radi odlično. Kosa vuča se ne oseti.

Meni su iz Almeksa došli da puste plug, ali na moje insistiranje. I to neki dečkić.
Jesili mu pokazao kako se šteluje ?
Kada je ,,serviser" za Rubin 10 (čekao sam ga 3 meseca) rekao je da pročitam uputstvo, tamo sve piše. Naravno da sam prvo pročitao, postavio nekoliko pitanja i video da on ne zna ni šta piše u uputstvu.

Uzeo malo odmora i četiri dana ne silazim sa fergusona. Sinoć došao kući i čitam za ovaj problem i teže mi je bilo sad nego dok sam bio na fergi.
Hvala bogu da se rešio problem. A niko se nije setio da pozove Miladina u pomoć?

Nazad
Vrh