Plug - osnovna tema

Znači itekako, preveliki ugao rovi dno brazde i povećava otpor, a premali ugao pravi problem kod zaparanja, optimalno je manji ugao koji normalno zapara u zemlju.

Znači itekako, preveliki ugao rovi dno brazde i povećava otpor, a premali ugao pravi problem kod zaparanja, optimalno je manji ugao koji normalno zapara u zemlju.

Veća težina pluga također pomogne bržem ulaženju pluga na željenu dubinu. Tu su okretači, ili što netko kaže obrtači u prednosti pred ravnjacima, a težina pluga nema gotovo nikakvog utjecaja na vučnu silu.

Tko ima hidraulični toplink, također si može pomoći u početku brazde i položenijh raonika. Skratiti toplink, a nakon što se prva brazda ukopa, vratiti na normalnu duljinu.

Pristaša sam položenijih raonika (ne pretjerano položenih), jer sigurno ima još načina kako ubrzati postizanje pune dubine oranja, a štedi se traktor i gorivo. Ovo je moje mišljenje, a o tome sigurno ima i drukčijih razmišljanja.

Potpuno se slažem, samo što nemam hidraulični topling, a možda bi mi i bilo mrsko da ga stalno ravnam. Trenutno mi je ugao raonika 20 ° , a kod rođaka na novom Kunu 27°, kad sam kupio plug raonik je bio čini mi se 30 ili malo više od 30 °, previše je to, zaparanje je moglo i u asfalt ali dno brazde drpavo. Kad se podesi optimum da zapara sa manjim uglom dno brazde mora biti ravno osječeno i glatko.

Veća težina pluga također pomogne bržem ulaženju pluga na željenu dubinu. Tu su okretači, ili što netko kaže obrtači u prednosti pred ravnjacima, a težina pluga nema gotovo nikakvog utjecaja na vučnu silu.

Tko ima hidraulični toplink, također si može pomoći u početku brazde i položenijh raonika. Skratiti toplink, a nakon što se prva brazda ukopa, vratiti na normalnu duljinu.

Pristaša sam položenijih raonika (ne pretjerano položenih), jer sigurno ima još načina kako ubrzati postizanje pune dubine oranja, a štedi se traktor i gorivo. Ovo je moje mišljenje, a o tome sigurno ima i drukčijih razmišljanja.
Ne znam koji su načini još dostupni, ali začudili bi se koliko u istim uvjetima plugovi različito ulaze. 5 brazdi Amazone Cayron, znači plug sigurnih 2,5 t, ako ne i više, napamet pričam, na ugaženoj uvratini ne ulazi u zemlju....

Vrlo bitna stavka bez obzira na ugao raonika. Kad se plug parkira na ravan beton, plazovi moraju biti u vazduhu, to jest između betona i plaza mora biti lufta, što više lufta plug bolje zapara. Desi se da uvratine od puta znaju biti visočije pa peta plaza legne na zemlju a lemeš nemože da zapori. Ja sam još primijetio da ima uticaja na zaparanje pluga i pozicija toplinga na plugu. Promjenom pozicije rupe, gore ili dole se drugačije ponaša ugao kompletnog pluga od postanja pluga pa sve do zadate dubine rada.

А најбитније је знати започети орање, ако је увратина набијена односно угажена.

Miladine, čim odem u selo moram videti kako stoji plaz i da li ima lufta do betona ili ne.
Koja su tvoja iskustva sa rupama, na plugu imam dve rupe viša iniža, koja je karakteristika sveke od njih, koja se bolje pokazala za oranje?

Za rupe sam davno probao i zaboravio sam, ako ti nije mrsko probaj, ali nediraj ni jedno podešavanje, hidraulikom oslobodi topling da on klima rukom na bolcn, izvadiš bolcn i moraš topling okratati dok ne uklopiš drugu rupu, tako će ti ostati predhodna podešavanja pluga. Možda ću i ja danas to probati.

Miladine, čim odem u selo moram videti kako stoji plaz i da li ima lufta do betona ili ne.
Koja su tvoja iskustva sa rupama, na plugu imam dve rupe viša iniža, koja je karakteristika sveke od njih, koja se bolje pokazala za oranje?
Probao sam mijenjati rupe na vezi topling plug. Saznao sam nešto novo da čovijek ne povjeruje kako na oko jedna sitnica čudo pravi. Na plugovima 757.2 imaju 4 rupe za topling, ja sam radio na drugoj rupi odozgo. Juče sam u toku oranja prebacio topling u prvu rupu odozdo, to je niže oko 12 cm od druge gore rupe na kojoj sam radio. Za divno čudo oranje ne ide dobro ni pod razno. Odmah mi traktor poče teško vući, graničnik hidraulike poludio, to jest neradi dobro, probam malo poplititi od mjesta gdje sam do tada orao i nikako da graničnik da profunkcioniše. Sada topling vratim u prvu rupu gore i ponovo je traktor vukao lako i graničnik hidraulike radio dobro. U ovoj rupi gore, prva brza 8 km na 1900 obr. 27 dubine, pustim gas na ler i tako vuče. A u donjoj rupi traktor poče padati sa obrtajima sa 1900 obr. Takva sitnica a čuda pravi. Ali, ima jedno pravilo za koje sam ja znao ali eto velim da i praksa pokaže. Pravilo je da produžena linija toplinga od pluga prema traktoru mora da udara između prednje i zadnje osovine. Kojoj će osovini biti bliža, toj će osovini biti veće težište vuče. Zaključak: Sa donjom rupom na plugu topling se odprilike izravnao, i ta linija toplinga je otišla preko obadvije osovine, što znači da nevalja. Glavni zaključak je da topling od pluga ( u brazdi) MORA imati pad prema traktoru i ta zamišljena linija mora padati između prednje i zadnje osovine.

Их, ви из Пидике канда немате ни мало експериментаторског духа, како га има Миладин. ;)

Него, ако ми буду устребале даске за "наш насушни" 757, на коју страну да гледам, или боље да питам - на коју страну не треба да гледам?

Nazad
Vrh