Plug - osnovna tema

Nema bas neki izbor u oglasima... I ovaj sto sam našao mi je tu blizu pa samo zbog toga sam zagrejan.. (do jeseni mi ga ne treba)...

Sad gledam user manual i po tome izgleda da su i L i M varijante istog klirensa tj 72 ili 78... Izgleda najbolje sesti u kola i otići izmeriti.

I još jedna prednost M u odnosu na L varijantu:

Kod M varijante imaš dva toplinga za štelovanje, jedan za podešavanje zahvata prve brazde, a drugi za štelovanje odbrazda/zabrazda, pa je štelovanje lako.
Kod L varijante ima rupe i klinčić u kolenastoj osovini pa je štelovanje malo teže, ponekad treba i otkačiti poluge da promeneš štelovanje.

Nije štelovanje ni na jednom problem, jednom uradiš i više ne diraš, ali ako hoćeš tokom oranja da probaš malo šta da promeniš mnogo je lakše odvrnuti ili zavrnuti malo topling nego se njakati sa klinom...

Ajd' kad te već ubeđujemo još jedan detalj :) (mislim sve je na strani M varijante osim cene)

Kod svih Vogela može da se desi gušenje na prvoj glavi zato što je raelativno blizu koleno od kolenaste osovine, kod M varijante se lako prepravi da koleno bude sa leve strane dok za L varijantu nisam baš siguran da li je to uopšte moguće...

Ne pravi ti problema u kukuruzistu?
Sad sam kao onaj miš što mu na ulaz u misolovku staviš zilet, na levi stranu sir a na desnu hleb... Pa on ne zna gde će pre, pa gleda levo pa desno pa levi iii fik ode glava 😂

Masivnost pluga biraj prema mogućnostima nošenja traktora. Teže je bolje, ali samo kod istu marku. Obrati pažnju na model daski. Postoji više modela i svaki je namijenjen za pojedinu vrstu zemlje, biraj prema večini tvoje zemlje. Sebi sam kupio rabljeni prastari Regent sa dugačkim spiralnim daskama. Od vrha lemeša do kraja daske je 120 cm. Za nošenje mojim traktorom je na gornjoj granici težine, a vuče se izuzetno lako. Nakon što sam probao oranje s predplužnjacima, nikad više ne bih kupio plug bez njih. To je moje razmišljanje, nadam se da sam barem malo pomogao .

Gledam po youtubu oranja kukurizusta sa pred pluznjacima i čudim se kako to da ne glavi lišće... A ja dok sam vukao 756 pa se na sam točak hvatalio koji je na kraju. Pa sam onda produžio plug sa gredom 80x80 i na kraj grede stavio točak pa je onda još i išlo nekako. Posle sam kupio 757, e sa njim je druga prica nema zaglavljivanja ali zna da ostane dzombasto za njim. Plus su mi loše table na njemu pa bi da ga se rešim a uzmem nešto pametnije.

Siniša jel ti pretplužnjak uvek tako nisko ili čačkaš nešto pa si ga toliko spustio?

Imao sam pretplužnjake na Regentu i više sam or'o bez njih nego sa njima.Jednostavno bio je visok 75 cm sa razmakom od 90 cm između brazda i to je očigledno tesno, za strništa i Bože pomozi dok u kukuruzoviništu muke indijanske ako masa nije prethodno istanjirana ili lepo pokisla i zalepljena za zemlju.Sada ore Kverneland sa 80 cm visine i 100 cm razmakom između brazda, nema šanse da zaguši i u netarupanoj kukuruzovini, doduše nema pretplužnjake već samo deflektore, zaore 90% mase uspešno.

Johne, tako je bio namešten tj u tom položaju je orao.
Aki, pun naziv mu je bio farmer 3s M950 (4 brazde), a u oglasima ih nalaziš pod oznakom M tj manje više bi svi trebalo da su visine 78-80cm.

Nazad
Vrh