Plug - osnovna tema

Jel ima neko iskustva sa Kongskilde plugovima ? Konkretno zanima me ravnjak, 14 coli zahvat. Jel se lako vuce, kako zaorava masu ?

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

Ovaj nema te cilindre, verovatno je neki stariji model.
2f6a8b8b1076fac7e9e8661ece914710.jpg

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

Šta znače oznake na vogel ovim Plugovima.. Tačnije me zanima trobrazni ravnjak, ovaj sto gledam za kupim je l950 a vidim da ima i ML950 i M950.. Koja je razlika između te modele..

L je najmanji model (niski klirens, manji prečnik grede...), M serije visoki klirens, veći prečnik grede pa ima tu i razmak između glava 85-95-102-105cm i svašta nešto.

Manji prečnik grede, To znači da je slabiji? Trenutno imam 757 koji mi ne guši u kukuruzistu pa ne bi voleo da uzmem ovaj pa da imam problema (vidim da je taj L varijanta 4cm nizi od 757).

Jel zbog težine? Ciljam na vogela najviše zbog toga što po potrebi mogu lako da skinem zadnju brazdu.

Само ти обрати пажњу на размак између глава и висину плуга због гушења...захват 30-35 мало брже-спорије то су нијансе.

Sremac ne razumem zašto bi morao biti L, jel zbog težine pluga ili nešto drugo?

Problem je što ne znam koja je najbolja visina da ne guši.. Realno i 757 mi je dobar samo što be zabacuje sasu tako dobro.. Ovaj l950 je 4cm nizi od 757 pa ne znam oce li to nešto značiti u praksi.
Sremac ne razumem zašto bi morao biti L, jel zbog težine pluga ili nešto drugo?
To i mene zanima.

L model bez prethodnog tanjiranja hoće da guši u kukurzovini (tj. uvek guši ako kukurzovina nije mokra i slepljena za zemlju). Ja imam M model (doduše dvobrazdni) i sa njim mogu da orem kukurzovinu bez tanjiranja, mada i on ponekad zaguši sa pretplužnjacima.

Jel taj M model 72cm ili 78 visine? Jel predpluznjaci valjaju nešto u kukuruzovini, kakva su vam iskustva?

Uh, ne znam tačno, al' ako se ne varam isti je kao i 757, tj. 72cm. Pretplužnjaci valjaju svugde, lepše je i sitnije oranje, bolje zaoravanje, ali malo su blizu raoniku i daski pa hoće nekad džomba ako je višlje tarupirano da se zaglavi između daske i pretplužnjaka i onda zaguši. Takođe kad je kukurzovina suva i narogušena hoće po nekad da zaguši, u takvim slučajevima skinem pretplužnjake i onda nema gušenja. Ali kad malo odstoji kukurzovina na njivi, po mogućnosti i pokisne jednom, onda radim sa pretplužnjacima i tad nema ništa od gore da ostane...

Našem Vogelu M950 je visina bila 80 cm merena od oštrice raonika (ne od vrha).
Uzmi M vogel. Jača piramida i greda, jača vučna poluga, višlji, retko guši, nije težak za hidrauliku..... Ma kud i kamo ozbiljniji plug! Imali 4 brazdnog u punoj opremi 12 godina, i bili prezadovoljni ali smo ga morali prodati....
Imam još uvek nekih slika ako ti nešto pomaže u odluci.

Nazad
Vrh