Plug - osnovna tema

Ako planiraš plug nositi sa tim rusom sa slike onda ti treba L...

Jel zbog težine? Ciljam na vogela najviše zbog toga što po potrebi mogu lako da skinem zadnju brazdu.

Само ти обрати пажњу на размак између глава и висину плуга због гушења...захват 30-35 мало брже-спорије то су нијансе.

Problem je što ne znam koja je najbolja visina da ne guši.. Realno i 757 mi je dobar samo što be zabacuje sasu tako dobro.. Ovaj l950 je 4cm nizi od 757 pa ne znam oce li to nešto značiti u praksi.
Sremac ne razumem zašto bi morao biti L, jel zbog težine pluga ili nešto drugo?
To i mene zanima.

L model bez prethodnog tanjiranja hoće da guši u kukurzovini (tj. uvek guši ako kukurzovina nije mokra i slepljena za zemlju). Ja imam M model (doduše dvobrazdni) i sa njim mogu da orem kukurzovinu bez tanjiranja, mada i on ponekad zaguši sa pretplužnjacima.

Jel taj M model 72cm ili 78 visine? Jel predpluznjaci valjaju nešto u kukuruzovini, kakva su vam iskustva?

Uh, ne znam tačno, al' ako se ne varam isti je kao i 757, tj. 72cm. Pretplužnjaci valjaju svugde, lepše je i sitnije oranje, bolje zaoravanje, ali malo su blizu raoniku i daski pa hoće nekad džomba ako je višlje tarupirano da se zaglavi između daske i pretplužnjaka i onda zaguši. Takođe kad je kukurzovina suva i narogušena hoće po nekad da zaguši, u takvim slučajevima skinem pretplužnjake i onda nema gušenja. Ali kad malo odstoji kukurzovina na njivi, po mogućnosti i pokisne jednom, onda radim sa pretplužnjacima i tad nema ništa od gore da ostane...

Uf sad sam bas u dilemi.. Ako uzmem ovaj plug pa mi bude gusilo ništa nisam uradio.

Našem Vogelu M950 je visina bila 80 cm merena od oštrice raonika (ne od vrha).
Uzmi M vogel. Jača piramida i greda, jača vučna poluga, višlji, retko guši, nije težak za hidrauliku..... Ma kud i kamo ozbiljniji plug! Imali 4 brazdnog u punoj opremi 12 godina, i bili prezadovoljni ali smo ga morali prodati....
Imam još uvek nekih slika ako ti nešto pomaže u odluci.

Nema bas neki izbor u oglasima... I ovaj sto sam našao mi je tu blizu pa samo zbog toga sam zagrejan.. (do jeseni mi ga ne treba)...

Sad gledam user manual i po tome izgleda da su i L i M varijante istog klirensa tj 72 ili 78... Izgleda najbolje sesti u kola i otići izmeriti.

I još jedna prednost M u odnosu na L varijantu:

Kod M varijante imaš dva toplinga za štelovanje, jedan za podešavanje zahvata prve brazde, a drugi za štelovanje odbrazda/zabrazda, pa je štelovanje lako.
Kod L varijante ima rupe i klinčić u kolenastoj osovini pa je štelovanje malo teže, ponekad treba i otkačiti poluge da promeneš štelovanje.

Nije štelovanje ni na jednom problem, jednom uradiš i više ne diraš, ali ako hoćeš tokom oranja da probaš malo šta da promeniš mnogo je lakše odvrnuti ili zavrnuti malo topling nego se njakati sa klinom...

Kod mene na kvernelandu je taj sistem sa dva toplinga i mogu reći da je odličan za podešavanje.

Ajd' kad te već ubeđujemo još jedan detalj :) (mislim sve je na strani M varijante osim cene)

Kod svih Vogela može da se desi gušenje na prvoj glavi zato što je raelativno blizu koleno od kolenaste osovine, kod M varijante se lako prepravi da koleno bude sa leve strane dok za L varijantu nisam baš siguran da li je to uopšte moguće...

Ne pravi ti problema u kukuruzistu?
Sad sam kao onaj miš što mu na ulaz u misolovku staviš zilet, na levi stranu sir a na desnu hleb... Pa on ne zna gde će pre, pa gleda levo pa desno pa levi iii fik ode glava 😂

Masivnost pluga biraj prema mogućnostima nošenja traktora. Teže je bolje, ali samo kod istu marku. Obrati pažnju na model daski. Postoji više modela i svaki je namijenjen za pojedinu vrstu zemlje, biraj prema večini tvoje zemlje. Sebi sam kupio rabljeni prastari Regent sa dugačkim spiralnim daskama. Od vrha lemeša do kraja daske je 120 cm. Za nošenje mojim traktorom je na gornjoj granici težine, a vuče se izuzetno lako. Nakon što sam probao oranje s predplužnjacima, nikad više ne bih kupio plug bez njih. To je moje razmišljanje, nadam se da sam barem malo pomogao .

Nazad
Vrh