Plug - osnovna tema

To ti je tako, oćeš nećeš, da Fop nemože da ga proda po toj cijeni vjerovatno ga nebi ni radio. Ima ih nekoliko komada u susjednom selu gdje je zemlja pomor teška za oranje gdje ljudi nesmiju ni da kupe ove nove imt plugove, pa kad su oni nahvalili ovaj Fop i još nijedan nije ni pukao ni razvučen ja sam im vjerovao.

Pa da mislim da je bolji imt ja bih kupio njega za oko 3000 km a vjerovatno i manje, već sam uzeo ovaj za 4800 km. Ja imam deflektore i sa takvom kombinacijom uzorem kao ti na toj sliki gore. A pošto deflektori nemaju efekta kod oranja strnjika na dubini 15 cm zato razmišljam o predplužnjacima.
Jesi li orao nekad sa pretplužnjacima na tu dubinu od 15 cm?

U pravu si, sad je upitnik dali i meni trebaju pošto imam tarup i tarupiram kukuruzovinu, a vjerovatno ću i strnjik.

Ne sikaraj te se 😁 moram ja to staviti da vidim kako rade, pripadam onima koji vole da ispituju i istražuju da bi nešto usavršio.

Ne sikaraj te se 😁 moram ja to staviti da vidim kako rade, pripadam onima koji vole da ispituju i istražuju da bi nešto usavršio.
Vogel 1020 jucer otisao,bio je mozda 3 sata na oglasima......pa prije nego je otisao sam mu montirao pretplaznjake i crtalo.....toliko o tome koliko trebaju ako plug ima kvalitetne deflektore pod dobrim kutem i dobro odraduju posao a daska spiralna wy400......
Zasto sam skinuo? Ako ima mase od slame,zaguse izmedu pretpluznjaka i daske jer masa nemoze proci do deflektora da ju zavrne na dno brazde nego udari u pretpluznjak i tu ostane.....probao ih namjestati u razlicitim visinama i nema pomaka,najbolje kad je skinut......
Pa crtalo,ista stvar ako ima mase,samo se nabija na njega plus sto je tocak za dubinu preblizu plugu i onda tu zablavi masu,na duzini njive od 200m izadem tri puta van da odstopavam......kada je skinuto,nema vise problema......plus sto bi bila preporuka tocak za dubinu pomaknuti distancom od 10cm od pluga,da masa moze proci kroz taj prolaz, izmedu tocka i vrata pluzne glave.....

Ukratko......kako je to kod mene izgledalo

Sada sam uzeo onaj plavi overum,ima sasvim drugaciji tocak za dubinu,slican imt plugu i udaljen je od pluga,nema pretpluznjake al ima podesive deflektore, pa cu vidjeti kako ce to funkcionirati......a udaljenost izmedu brazdi je 100cm uz visinu od 75cm......slicno kao vogel,samo je vogel imao nesto veci klirens

Kako stoje stvari kad je velika masa onda je najbolje sve poskidati. Ja imam dobre deflektore, Bečej je i njih kopirao od vogela. Tarup me spašava, prvo on prođe pa onda plug. Dog nisam imao tarup radila je tanjirača pa oranje.

Nazad
Vrh