Plug - osnovna tema

Kupuj , to je extra povoljno, ako ne budes zadovoljan , u oglase i zaradis solidno.
Na vogelima je ta uspravna sipka 6x2cm, samo po ovim slikama mi deluje da su za l950, to je nizi vogel

Takvi su kod mene na Regentu. Pošto sam plug kupio rabljen, ne mogu tvrditi da su originalni. Moje skromne potrebe u potpunosti zadovoljavaju.
Ovo zaoravanje rauole visine preko 1,5 m su uspješno odradili.

Kupiću ih, ukupna dižina im je 70 cm, ako bude trebalo duže gore ću staviti jači profil pa sa dva šarafa spoiti.

Miladine, ako su pravi nosači pretplužnjaka onda ih ne možeš namontirati na IMT plug da su u uzdužnoj ravni tamo gde treba da budu (iznad vrha raonika ili tek malo ispred), bili bi jako ispred raonika. Nosači pretplužnjaka za IMT plugove su savijeni u nazad, i to različito za prvu i za drugu brazdu. Stavljao sam ja slike tih (maloprivrednih) IMT pretplužnjaka pa pokušaj u pretrazi da pronađeš.

Uzgred, kad sam ih ja kupovao bili su 50e komad novi u Plamenu.

Sve mi je to jasno, zato sam i već rekao da predplužnjak mora da se upuca kao puška inače ništa od posla.

Samo kupi original pretpluznjake za Imt plug i neces pogrijesiti.
Ja sam postavio na 1x16 i taj sada zaorava sve zivo.
Samo sam ga morao produziti za nekih 25 cm da pretpluznjak ne baca zemlju po desnoj poluzi hidraulika.
20221130-151240.jpg
20221130-151152.jpg

Ovako stoji situacija. Nepada mi na pamet da dam 160 e za predplužnjake pa da ih bacim ili prepljavljam. Nego ako se odlučim za predplužnjake to mora biti isključivo moja izvedba. Dobro znate pošto su predplužnjaci velikih proizvođača a i nisu džaba toliko skupi. Ja računam da bi obadva mogao napraviti za maksimalno 60 e. Ako krenem u izradu a najvjerovatnije da i hoću, predplužnjak mora biti podešavajući, to znači da ima podešavanje lijevo i desno, normalno i po dubini oranja i podešavanje ugla zaparanja. Bez ovog navedenog podešavanja predplužnjak nije maksimalno efikasan i biće ograničena brzina kretanja. Znači da predlužnjak mora imati podešavanje u svim pravcima kako bi mogao da se upuca baš kao puška u centar zavisno od daljine mete, a plug zavisno od brzine kretanja.
Takav sistem imaju stariji Lemken plugovi, pretplužnjaci se daju zabaciti prema brazdi i od brazde, i podešava im se ugao, tj napad. Muka za uštelati da svi budu jednaki, a pošto je nosač okrugao, u težoj zemlji šarafi popuštaju pa se pretplužnjaci okreću. Nema baš neke vajde od toga, običan sistem gdje ima samo podešavanje dubine funkcionira sasvim solidno.

U pravu si, okrugli nosač nije pametno, samo kvadratni, može se i na kvadratnom napraviti podešavanje ugla, ima tu posla da se to napravi ko zna i ima volje. Podešavanje uglova je jako bitno, ako je fiksan onda si ograničen na jednu brzinu kretanja, čim promijeniš brzinu kretanja recimo sa 6 km na 8 km predplužnjak neće baciti zemlju na isto mjesto. To je tako ako neko hoće da ima savršen rad predplužnjaka na svim brzinama kretanja. Znam da ima malo takvih orača osim poneki.😁

Ma istina je to sve, ali opet...
Ja sam se puno igrao s time, osobno me najviše zanimao otpor pretplužnjaka pri radu, pošto mi je traktor većinom onako na granici snage pa se svaka promjena osjeti odmah. Isprobavao sam razne uglove i dubine u kojekakvim tipovima tla da vidim što se tu da učiniti.
Što se tiče otpora, neke razlike nema.
Što se tiče kvalitete zaoravanja ostataka općenito i pri raznim brzinama, da, tu ima razlike zavisno od dubine i ugla.
S druge strane, standardni visoki pretplužnjak, bez mogućnosti podešavanja ugla, kakav se nalazi na većini plugova radi radnju savršeno u svim uvjetima i pri svim brzinama, namjestiš mu dubinu i nikad više ne diraš ništa, pa je to općenito najbolji odabir.

Tako je sad najpametnije i uraditi, postaviti kako jeste i probati, pa ako nešto nije u redu onda doraditi.

https://postimg.cc/GTcpCCrb][/url]

Имам оваква три претплужњака били су зелене боје као регент плугови што су били. Монтирао сам их на ИМТ 757 али нисам нешто много радио са њима. Од човека које сам их узео није знао за који су плуг.

Па шта знам није нешто посебно, чак мислим да ми је теже било за вући плуг. Сада кад читам како се штелују мислим да нису ни добро били наштеловао. Можда их опет наместим и пробам да орем са њима.

Nazad
Vrh