Plug - osnovna tema

Pogresna informacija , imao un 350 na Vogelu i zaoravao kao blesav, ako nadjem specifikaciju od vogela za tipove daski okacicu.
Da zaorava do 25-6cm dubine, kad zemlja počne da prelazi preko daske nema ništa od zaoravanja, imao inače na jednom plugu un 350 pa sam ih promenuo na un 400, šta misliš kad ga otvoriš na 40cm zahvat po glavi koliko još zemlje ide, inače imam i rešetkastog poput un 400 veličina rešetki.

Ispade da bi daske trebale biti do pojasa da bi nešto zaorale. Povelike su i daske kod imt 757 pa slabo zaorava, ili kako sam ja sa un 300 zaorao travu do koljena na dubini 30 cm, pa lijepo sa deflektorima. Kad već pričate o dobrom zaoravanju nekih dasaka evo da vam ispričam jedan primjer. Zakačim vn farmer l 950 sa rešetkastim daskama a plug nema ni deflektore ni predplužnjake. Igrom slučaja moj kum orao strnjik pa čovijek napravio pauzu. Meni dobro došlo da isprobam plug. Njegov plug je imt 755 takođe klot bez ikakve opreme osim crtala. I gle čuda nikakvu razliku nisam primijetio u oranju, kako štrči slama kod imt tako i kod vn. Dakle nema dobrog zaoravanja bez predplužnjaka ili deflektora, slažem se da to neke daske rade bolje a neke lošije ali to nije u fulu. Svaki plug će na 15 cm okrenuti brazdu a na 30 cm nijedan. Još da dodam da za bolje prevrtanje brazde treba i široka brazda, optimalno je negdje oko D : Š 1 : 1,4

Još da dodam da za bolje prevrtanje brazde treba i široka brazda, optimalno je negdje oko D : Š 1 : 1,4

Do tog zaključka sam ja došao još kada sam orao jednobrazdnim plugom i Tomo Vinkovićem. Plug je bio 10", ali ako sam htio solidno orati na 20 cm dubine, morao sam podesiti širinu na 30 cm. Lemeš u tom slučaju nije podrezao cijelu širinu, nego se 5 cm zemlje, koja nije bila podrezana, lomilo. No, to je čak pripomoglo boljem okretanju brazde, pogotovo na teškoj ilovači.

Juce stigli raonici za Leoparda, citao da su svi zadovoljni Sudarovim ronicima i narucio.
A na drugoj slici se vidi razlika izmedju starog i novog.
a53b2d876617124fd57ddce064a6d274.jpg
fb581f7b6c14e71116a85640f93bf439.jpg

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Ja nikad nisam kupio nove raonike. Pošto sam po struci bravar ja siječem dio starog i navarim gibanj, prvo pokivanje nosim kovaču a posle ja pokivam. Sad razmišljam dali da napravim mašinski kovački čekić da se malo zabavljam u penziji ako budem ziv i zdrav, pošto u selu nemamo nijednog kovača.

Ja nikad nisam kupio nove raonike. Pošto sam po struci bravar ja siječem dio starog i navarim gibanj, prvo pokivanje nosim kovaču a posle ja pokivam. Sad razmišljam dali da napravim mašinski kovački čekić da se malo zabavljam u penziji ako budem ziv i zdrav, pošto u selu nemamo nijednog kovača.
Hajde komsija pravi ranije, pa da ti donosim i ja moje na pokivanje.

Malo ćeš sačekati pošto još uvijek imam podosta plastenika a žena neda baš tako da ih brzo smanjujem a ja sam voljan da to napustim za koju godinu😁

Po nekoj mojoj slobodnoj proceni solidni raonici urade oko 60ha na dvobraznom ravnjaku, znaci trebace ti oko 17 godina do novih, ne zuri sa masinom.
Eee tako i moj rođak kaže uzorao sa novim lemešima oko 50 ha i veli može još, a ja kažem pa jesu li tupi, a on neznam uglavnom ore dobro. Kad juče dok smo mu opremali reduktor na Rd reko da vidim lemeše, a oni ko mali prst debeli. Pa može tako da ore sa traktorčinom od 135 ks a plug preko tone težak pa može da zapori. Kod mene kad dođe na 3 mm ide na pokivanje, a kad pokujem može ziminu obrijati😁

Nazad
Vrh