Plug - osnovna tema

Plug je blizu mene, čovijek ga daje na probu, ako bude bilo nategnuto odustajem, ili praviti dvije brazde. Nego zna li neko kakvo je oranje sa ovim daskama, i kako da saznam koji je ovo broj daske.

Nije poenta smao u tome kako ore,nego treba da podigne hidraulika taj plug i da seca po losim putevima + u njivi kad slucajno roknes u kanal i slicno pa zaljulja pozadi plug pola metra gore dole.Slicno sam kao ti razmisljao dok se nisam opekao par puta (ne mislim samo na plugove) uvek bolje manji agregat a brze da se ide nego obrnuto.

Razumijem, preporuke su na mjestu, razmišljao sam nešto ako nemože voziti 3 brazde da pravim od njega 2 brazde. E sad koliko je to isplativo dati 1950 e i praviti od njega 2 brazde. Sa druge strane nov Jaguar Dubica 2 brazde, 10 12 14 coli, daske kopija UN 350 Sa crtalom i predplužnjacima bi me izašao 2000 e, nemože čovijek lako donijeti odluku.

Biće kod mene u komšiluku uskoro jedan lep kompletan dvobrazni original Vogel Not ravnjak,sa sve pretpuznicima i deflektorima. Gazda sa njim orao svojih 40-ak kJ godišnje.

Razumijem, preporuke su na mjestu, razmišljao sam nešto ako nemože voziti 3 brazde da pravim od njega 2 brazde. E sad koliko je to isplativo dati 1950 e i praviti od njega 2 brazde. Sa druge strane nov Jaguar Dubica 2 brazde, 10 12 14 coli, daske kopija UN 350 Sa crtalom i predplužnjacima bi me izašao 2000 e, nemože čovijek lako donijeti odluku.
Ovaj trobrazni kverneland je 1950 evra? Preskupo!!!
Farmer vogel trobrazni je prilično manji tj kraći plug. Moje mišljenje je da je preveliki to plug za tvoj traktor.

Gabaritno, duži je dosta od vogela. Nije on mnogo težak, ja mislim, ali dugačak i na kraju točak. Džaba dizanje 3500 kg kada je kraj pluga skoro 3 metra od traktora. I onda kada secne lenijom na rupu, ili bilo kada, onda ništa ne znači podizna moć, već jačina i masivnost poluga, a realno i težina traktora. E onda se može desiti da skoči na zadnje točkove ili da pukne rame ili poluga hidraulike. Nisam uzivo takav traktor gledao, ali sigurno nije masivno kao kod serije agrotron.

Poslednja izmena:
Nebrine mene njegova dužina ako on nije teži od 600 kg. Traktor je tezak 3200 kg i rd od 930 kg ne propinje prednji kraj. Sve će se to u probi vidjeti, meni je samo bitno može li taj plug na 12 coli da ore 30 cm na brzini 7 do 7.5 km/ h. Ako nemože onda plug nije za moj traktor ili da od njega pravim dvobrazac 12 14 i 16 coli.

Miladine uzmi sebi dvobrazni obrtac i bog da te vidi
Sve radis kako treba i razmisljas o ravnjaku sa kojim ces praviti razore po njivama , sa obrtacem zategnes njivu da bude ravna kao pista
I sto je najvaznije nemas brige hoce li biti tesko vuci za traktor, evo recimo kad pocnu ovako kise u jesen, dvobraznim ores bez problema dok za trobrazni moras cekati da se prosusi da bi mogao raditi.

Nemam namjeru sipati vodu ili stavljati bilo kakve tegove, nisam toga pristalica. A obrtač bi i mogao doći u obzir 2 brazde ali dobar polovan se nije još pojavio, ima nekih starih modela koji su svoje odradili i nebih da vergam sa opravkama. Novi su dosta skupi za moje malo zemlje. Iznenadio sam se neki dan kad mi je distributer rekao za Unlu 2 brazde obrtač vario košta 9000 e, a Kun 3 brazde obrtni 11500 e bez vario.

2 brazde obrtni je preskup. Na sajmu u Bijeljini prodavac Lemkena kaže 3 brazde oko 12000 e, a 2 brazde je malo jeftiniji oko 11000 do 11500 e.

Pogledaj posto su poljski Akpil ili Dubica
Imam ponudu za Akpil Mix 40 3 brazde ravnjak za 6900 km puna daska i 7600 km rešetkasta daska, minus 30 % podsticaja. Kod akpila me buni visoko desno kačanje 70 cm, 850 raspon glava i neke čudne daske. Dubica 3 brazde 7800 km, 2 brazde 6700 km minus 40 % podsticaja, i kod Dubice je povisoka desna strana kačanja.

Nazad
Vrh