Plug - osnovna tema

ljusha je napisao(la):
Evo i mog pluga
4kdxzs.jpg
Ovo bi trebalo biti 610.20 al greda mi nepoznata , jesili nesto doradjivao

Zoran Kostović je napisao(la):
Lepo mu stoji, bez obzira sto ga nece vuci. Koliko je placen?

Stoji zato što imam velike gume nazad, to su neke kineske 11.2-28, al su veće od svih domaćih 12-ki (ne pitaj :) ). Nije tezak posebno, nosi ga fergo bez problema, al ne moze on vući 2x12" nikako u našoj zemlji, pa će čekad dok kupim veći traktor na proljeće. Najvise se radujem zaoravanju sa pretpluznjacima, plug je u ekstra stanju, izuzetno malo radio (nije ništa istrošeno), a dobri Švabo mi je uz plug (sa sve lemešima i pretpluznjacima odličnim) poslao još 4 nova novcata originalna Rabe lemeša samooštreća. Jbte, to samo Švabo moze. Ne znam koliko ga je sestra platila, tamo su on i zet kupili i poslali, danas mi stigao on i sijačica za pšenicu, detelinu itd.

Nek je sa srecom kupovina i da te masine dobro sluze. :ppozdrav: Slikaj i tu sejalicu da vidimo kako izgleda.
Koji ti je traktor u planu za kupovinu? A Nemac je Nemac, bez obzira na sve.

Zoran Kostović je napisao(la):
Nek je sa srecom kupovina i da te masine dobro sluze. :ppozdrav: Slikaj i tu sejalicu da vidimo kako izgleda.
Koji ti je traktor u planu za kupovinu? A Nemac je Nemac, bez obzira na sve.

Hvala Hvala :)

Još ne znamo za traktor, volio bi nešto od 65-80KS, zemlja je teška i nezgodna za rad, malo je i brdovito pa je svaki rad tezak (ne samo oranje, već i tanjiranje, sijanje, koševina, transport...). Nabavio sam od novih mašina malo tezu drljaču (trokrilna, Eberhard, teška i masivna), plug Eberhard dvobrazd 2x10" (za fergu, pomjera se, odličan za odoravanje), frezu Eberhard 165cm (za baštu i voćnjak), sijačicu Botch od 2m i ovaj Rabe plug. Raba me fakat zaprepastila, kako je samo uradjen masivno i kvalitetno. Ručno je okretanje, ali mislio sam uvijek da je to teško okrenuti. Kad sam danas probao, samo ručicu povučem (a to je više nego lagano, moze se jednim prstom) i on se svojom masom okrene i to je to.

Gledao sam svašta od traktora, al ovdje u BiH je to malo gadno jer ima mnogo švercera koji prodaju fušeraj robu (površinski popravljani motori posebno), pa nije lako kupiti...bit će to stvarno rizična kupovina. Nadam se samo da će nam ukinuti vize već jednom, pa da mogu otići vani i naći nešto (meni se najviše svidja International 744, al tu je belaj sa odrzavanjem...). Joj :sta:
Post je spojen: [time]1287519029[/time]

Zemlja je prejebeno teška, uzbrdo samo u trećoj sporoj, a nizbrdo moze i u prvoj na dvije njive. S ovim gumama ide bolje oranje, probao sam malo, imaju jako dobar grip. Jbga, ne mogu dočekat da zaorem malo s Rabom, al moram prvo da mu navarim ona podzemna crtala na lemeše i da kupim traktor :ppozdrav:

Jel zna neko koliko duboko treba da idu predpluznjaci ako orem npr. 25cm duboko? Nemam iskustva sa pretpluznjacima, pa hocu da probam pošto sam skontao da se ovaj obrtač koji sam kupio moze proširiti i skupiti za 2" (5cm), al čini mi se da su pretpluznjaci mnogo nisko postavljeni, pa ako neko zna koji je optimum, nek javi :)

ja se neslazem sa tim o predplznjacima. mozda gresim, ali mislim da oni idu uvek na istu dubinu bez obzira koliko se duboko ore. jer oni nesluze za oranje, vec samo za bolje zaoravanje, tj da ubace u brazdu biljne ostatke, pre nego sto daska okrene ostatak zemlje.

a ako neko ima nesto iz strucne literature, nek napise

Da razjasnimo ovde neke stvari.
Poznati svetski proizvodjači plugova preporučuju da dubina rada predplužnjaka se kreće od 30 do 50 mm stim što se preporučuje da se koriste odredjeni predplužnjaci za odredjene biljne ostatke (trave, kukuruzovina ...)
Što se tiče nauke ona kaže da se predplužnjak postavlja na jednu trećinu do jedne petine dubine oranja i da zahvata dve trećine do tri četvrtine širine brazde.Pri korišćenju predplužnjaka povećava se vučni otpor pluga za 5 do 25 % u zavisnosti od vrsre i stanja zemljišta. :cao:

Hvala ljudi, probaću sa 3 i 5cm, pa javim kako je išlo, moram prvo kukuruz obrati. I meni se čini da je trećina dubine oranja previše.

S čim mažete svoje plugove da nehrađaju (ako stoje vani)? Ja sam dobio neke stare grafitne totmasti pa sam ga sad namazao jer će bit vani ovaj kišni period pa da nezahrđa ako nebudem više orao ove jeseni. Inače plug mi stoji pod šupom no svejedno ga namažem ili sa rabljenim ulje il sa lošijom-jeftinom totmašću. Inače znam da postoje premazi za strojeve da isti nehrđaju, no to u trgovinama di kupujem maziva i djelove nisam vidio. Rabljeno ulje masa ljudi koristi, ko i sam, no kažu da zbog sumpora u rabljenom ulju to nije dobro. Da čujemo vas šta kažete na to sve.

Ovo je moj Lemken Opal 090, 3x12".

Uploaded with ImageShack.us

preradjeno ulje je lose za daske jer sadrzi neke kiseline koje nagrizaju dasku . Najbolje je sa jeftinom mascu ko sto kaze Becarina i pod garazu i nema zime.

Nazad
Vrh