Plug - osnovna tema

zdravo ljudi ja imam neki praistoriski dvobrazni regent i imt 755.
ovaj regent je siri od imt-a za 3/4 brazde imt 540 se muci ,al dok sam oro sa imt 533 zadna brazda je bila suzena da bi mogao da vuce. moj regent moze da ore kolko god oces duboko ako ims veliki trktor prethodni valasnik ga je vukao sa imt 588 i orao je cak 40cm sa njim

Tako mažem od davnina i nastaviću.Na žitnoj sejalici koja je uvežena svi lanci namazani takvom kombinacijom pa su i Švabe neobaveštene po tom pitanju.Prosvetli nas!

:off_topic: kada se pomesaju mast i ulje pocnu da se odvijaju neke hemijske reakcije koje se inace ne bi odvijale a koje su stetne. a ne razumem zasto bi mazao sa mesavinom...

A sad se vracamo na temu.

Pre nekoliko godina (10 i više) sam čitao u nekim novinama rezultate istraživanja koji su utvrdili da se daska prosečnog pluga u prosečnom gazdinstvu više potroši od korozije nego od rada. :sta:
U to vreme još nije bilo puno velikih proizvodjača, pisalo je tamo i koliko prosečan plug uzore, zaboravio sam cifru. Dokazali su da velik procenat ljudi ne zaštiti daske pluga posle oranja, pa korozija tokom godine više stanji dasku nego oranje. :sta:

Secam se tog teksta kao kroz maglu, mislim da je bio objavljen u POLJOPRIVREDNIK-u.
Hajde Dragance, prospi znanje da ne cimamo casnog clana panonstib-a za svaku sitnicu. :cao:

Svinjska mast je nikakva zaštita (izaziva koroziju, agresivna je)
Tov mast i ulje voda spira. Farbe i lakovi su OK.
A probajte i firnajz (laneno ulje u osnovi) jeftin je i zadovoljava.

ja inace plugove zamazem sa preradjenim motornim uljem da se crne i kad god kisa spere ulje ja zamazem opet ,nego ljudi naso sam neki masey ferguson plug od tri brazde neznam kolko brazda vata ali znam da je malo.to su neki stari plugovi i video sam na joytube-u kako ga vuku sa mf-om 135
pa dal bi njega mogo da vuce imt 540 naravno to bi sluzilo da zaorava strnjiste do maksimalne dubine od 20cm.
interesuje me vase misljnje ili jos bolje ako je neko vlasnik neka kaze iskustva cena je vrlo povoljna,
a prvi plug koji su imali moji bio je neki isto mf ali jednobrazdni prevrtac ali su ga prodali i kupili regent

ma ljudi daske su kao one na zapreznom jednobrazdnom plugu nista vece
Post je spojen: [time]1288202170[/time]

Nazad
Vrh