Plug - osnovna tema

Znaci cena se krece od 10.000 do 300 evra po komadu za obrtače? Nije jeftino...

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Ja sam proslu zimu uzeo hudjikove, bili su po istoj ovoj ceni koja je na sajtu, 10800 din/kom, montirao ih na 610.14.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Значи сад када видим цене предплужњака јасно ми је зашто је задруга јесенас платила лику 100е да има детектором за метал нађе предплужњак од Лемкена који су заорали.

Malo pre sam isao da ugarim jednu njivu ali opet imam problem sa plugom.
Kad nastelujem da ivica raonika bude uz ivicu tocka toplink mi stoji u desno (gledano od pozadi) a plug bezi u levo.Probao sam da rucicom to regulisem ali ne pomaze!! Kad namestim da mi toplink stoji pravo ostaje mi 10cm ne uzorane zemlje.
Opasno razmisljam da ga prodam i kupim 756 ali vise volim jednu duboku brazdu nego dve plitke.

Jednobrazni plug ima mali zahvat zato ti i pravi problem.

I kod dvobraznog pluga toplink nekada nestoji u sredini.Bitno je da sto manje imas kose vuce i da neostaje neuzorano.

Kad nastelujem da ivica raonika bude uz ivicu tocka toplink mi stoji u desno (gledano od pozadi) a plug bezi u levo.Probao sam da rucicom to regulisem ali ne pomaze!! Kad namestim da mi toplink stoji pravo ostaje mi 10cm ne uzorane zemlje.
Opasno razmisljam da ga prodam i kupim 756 ali vise volim jednu duboku brazdu nego dve plitke.
Jedino resenje ya jenobrazni plug je da se suze tockovi na traktoru

Ako plug pomićeš desno po koljenastoj osovini, topling će uvijek van zahvata biti ravno.. Ako pomićeš pomoću španera (krivi način), onda je normačno d imaš probleme koje navodiš. 10 cm neizoranog je malo previše, ali 5 cm se bez problema odlomi.
Dakle pokušaj plug na koljenastoj osovini dati skroz desno i provjeri koliki je zahvat. Širinu zahvata ćeš dodatno smanjiti odbražđivanjem na ručici (stražnja strana pluga u lijevo, a prednja u desno). Topling ne mora nužno stajati ravno, malo skošenje ne smeta kao ni 5 cm širi zahvat od širine raonika.
Ako, unatoč opisanom načinu, ne uspiješ, onda je razmak kotača puno prevelik i jedino rješenje za taj plug je suziti trag traktora.

Sirina traktora mi je 95 cm tako da ne mogu da ga suzim.

Ostavicu plug pa neka ceka jesen, do tada cu da odem do jednog coveka koji ore sa istim plugom pa mi mozda pomogne.
Verovatno me zeza i suva zemlja zato sto sam u toj njivi dzombe velicine daske vadio plugom!!

Постоји ли неки начин (убацивање неких одстојника или слично) да горњу тачку пирамиде помериш лево или десно, тамо где треба? Питам те то јер је на мом плугу могуће то урадити, па да добијеш да топ-линк стоји како треба, без обзира на подешени радни захват плужних или ширину колотрага трактора.

Ne postoji.
Malo pre sam pozvao komsiju i kaze mi da i njemu stoji toplink krivo, i jedino mu zateze lanac u suvoj zemlji dok u zimskom oranju ne.Kaze covek da sam ga lepo nastelovao ali suva zemlja pravi problem!!
Kad je video kolike je dzombe vadio plug odmah je znao sta pravi problem.
U jesen cu da vidim kako ide, ako ide lose kacim ga na oglas i trazim neki dvobrazni imt.

Da li moze na plugu obrtacu da se podesi brzina okretanja? I da li je to na ovim šrafićima na kocki kod klipa?

86e2e0c9a0a15369274878aa9f7e93e0.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da na plugu ne moze. Jedino sto mozes da uradis je da stavis prigusnicu (holender sa manjom rupom) na crevo.

Ne bi znao reci. Ako ti izgleda da kao stelujuci ventil ti probaj da okrenes koji krug pa ces videti da li ima promena. :)

Hardox i jeste materjal za izradu habajucih dijelova dijelova na kasikama bagera otporan je na habanje i na udare dosta je zilav zato se i koristi slobodno mozes korisiti za raonke

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ja mislim da Hardox nije za to. Možda bi mogao da se koristi ali da se ivica navari elektrodom za tvrdo navarivanje. Hardox je i težak za obradu, pa ne bi bilo jeftino napraviti raonik od njega. Hardox se koristi za izradu kašika ali mislim da napadne ivice kašike nisu od Hardoxa.

Nazad
Vrh