Plug - osnovna tema

Misliš li da ga ne može vući jači traktor 80 ili 9p ks? Koje su dimenzije, zahvat? Prošle godine kupljen, to je komšija kupio?

Može koliko smo mjerili isti je samo tanja greda.
Mogao bi ga vući veći traktor 70 do 80 konja nebi ga ni osjetio.

To je oglas.
Takav je prodao pre dve godine kod nas bez točka za 2400e i uzgred ove godine nije mogao da ore kukurzovinu, već mu je uzorao prijatelj sa drugim plugom
Tako da je lemken opal 90 samo (preskupa) reklama

Jel to znači da je on 68 klirens a ne 73? Odnosno nije mogao da ore zato što je gušio? Mene su uveravali da je 110 samo u gredi jača a iste dimenzije.

Ja sma kupio lemken 080 pa orao 6kj kukuruzovine nigde nisam imao problema
d368b6827b4e1f6aee62477bc65b4886.jpg

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Kako ga nosi rus i koliko duboko oreš sa 080, ja gledam za mog rujkana 090 ali sad pročitah da guši a to mi čudno jer orem sa leopardom trenutno koji je visok 65 i ako je lepo tarupirana kukuruzovina može da je savlada samo moram sporije da idem. Dešava se da zaguši ali nije baš strašno pa računam da bi 090 bio dobar.

Jel to znači da je on 68 klirens a ne 73? Odnosno nije mogao da ore zato što je gušio? Mene su uveravali da je 110 samo u gredi jača a iste dimenzije.
Najveći problem je u nožastim crtalima koje samo podsecaju zemlju i za spoljnu masu nemaju nikakvu funkciju, pa se kukuruzna masa čim je malo rosnije odmah počne da niže oko pretplužnjaka koji i nisu nešto reprezentativni za date uslove
Kada je suvo to radi vrlo dobro a u važnijim uslovima nikako
Ja na mom plugu imam diskosna crtala koja preseku svu masu i ogromne daske koje sve mogu da zaoru i u važnijim uslovima bez zagušenja.

Kako ga nosi rus i koliko duboko oreš sa 080, ja gledam za mog rujkana 090 ali sad pročitah da guši a to mi čudno jer orem sa leopardom trenutno koji je visok 65 i ako je lepo tarupirana kukuruzovina može da je savlada samo moram sporije da idem. Dešava se da zaguši ali nije baš strašno pa računam da bi 090 bio dobar.
Opal 090

Znam koji plug si ti kupio, ali mi malo nedostižan. Znači zvoj je savet da ima crtala?
Ako hoćeš da kvalitetno uzoreš i zaoreš sve veće mase, svaka stavka na plugu je važna, pa tako i dobra disk. crtala, naročito na težim zemljištima
I ja sam kao i mnogi vagao i gledao kada se pojavi koji dvobrazni godišnje i sve je to mnogo lošije od novog, no ali...
Presekao, kupio nov, dobio povraćaj i ispala mnogo bolja varijanta od polovnog, jer za 6820 +pdv(-3410)=4780e plus još neki evro dodatnog troška spram ovih danas od 2800e koji ne mogu da se porede, za oko 5000e dobio sam vel. disk. crtala, dupli točak koji je i bolji i skuplji od klik klaka, kukuruzne predplužnjake i daske za širinu do 53 i dubinu 35, razmak 102 i visine 80,dva creva i kocka i sve novo i originalni materijali, to lemken 90 može samo da sanja.
Tako i ti preseci i za dve godine ćeš zaboraviti na pare kada budeš uživao u oranju sa njim

Sa 080 orem na oko 25cm predpluznjake velike za kukuruzovinu jedino sam skinuo crtala,na njivi bilo gde je kombajn stao pa gomile napravio ni tamo nije bio problrm jedino malo izbacio napolje lisce tj. Nije sve zaorao

Ja skinuo sam mog lemkena original crtala ali hocu da stavim one nozeve sto idu pored raonika

Ja sam jesenas uzorao 2 jutra usluzno kukuruziste krupan tarup brao berac sip jednoredni hibrid zp 684 ,kukuruzovine ko u prici sreca pokislo bilo malo vlaznije ,po dva reda okolo progazeno nije tarupano ,pretpluznjaci su odradili posao ciste ispred dasaka i ako nakupi samo se odbaci u stranu bas sam zadovoljan kako je uzorano . Stajnjak rucno razbacivan prvi put zaoran kako treba zahvaljujuci pretpluznjacima

Aj sad još jedno možda nekome smešno pitanje, gde stoje oznake na daskama, i da li uopšte imaju oznake, da mogu da znam koje bi bile najbolje recimo za dubinu oko 30cm jer ja zimsko orem toliko. Nisam pažljivo pratio ovu temu dok se nisam odlučio da menjam plug pa se izvinjavam ako ponavljam pitanje a već je ranije postavljano.

Znam da znaš, da je to nož zavaren na raonik okrenut na gore, a što me pitaš to ne znam?
Nožasto,( raono) i diskosno!?

Kod ovog mog vogela daske su sa oznakom vn 400 to sam procitao kad sam video da ovde pissete a sta to znaci ni sad ne znam bitno da lepo prevrcu ,nozasto crtalo sama rec kaze kao uspravan noz tako oko 30 cm od raonika prema gredi ,kod mene posebno se kaci pored raonika na sarafe kao ulozak ,klik klak tocak mi nekako lepsi i masivniji od 2 tocka na obe strane ,i potpuno isti plug sa klik klak tockom je bio skuplji za 200 e zasto **greška ga ,nemam sigurnosne sarafe nego opruge nosi oznaku permant mada trazio sam kamen do komsije polako i zapeo sam malo vrh iskrivio a opruge nisu okinule i glava se nije otkacila

Nazad
Vrh