Plug - osnovna tema

Odlicno, kao sudija ces najbolje iskazati svoje znanje i nadam se biti realan i nepodmitljiv.

Dubina je povezana sa kvalitetom oranja,ako u tom kvalitetu podrazumevamo da plug ne odrzava konstantno zadatu dubinu(nebitno da li ima tocak,ehr ili obican plivajuci hidraulik traktora...) ili ako plug naidje na tvrdo,pa pobegne u stranu par cm sve je to nebitno na kraju za prinos,ali promasi tih par cm spartacem,promasi ih sejalicom ili krug-dva regulatora pritiska prskalice,par milimetara otvaranja rasipaca...sve je to mnogo stetnije finansijski za dzep od ne lepo slozenog oranja.

NA: Sve sto si rekao stoji, dubina jeste povezana ali ste na prethodnoj stranici dubinu oranja poistovjecivali s kvalitetom. Jasno da je povezano ali nije jedini faktor kako se to prikazivalo.

Istina je da u spartanju, prskanju, sjetvi i prihrani centimetri igraju ulogu i da u oranju igraju manje bitnu ali opet treba teziti savrsenstvu u svemu sto se radi, zar ne?

da se malo vratimo u prošlost, imam jednu knjigu iz 1967.g. u kojoj piše dosta stvari o podešavanju plugova 601, za imt traktore, pa evo par sličica, kakav razmak točkova treba biti, itd.....uglavnom ima 100 strana

- - - - - - - - - -

ima nešto i o tehnici oranja......sa 2 i 4 brazde

koja je to marka pluga??

ima fino zavrnutu dasku

kako bolje traktor izgleda sa sivom prednjom maskom, kod mene je netko ofarbao u crno, morat ću i ja to prebojati

meni nije proklizavao sa 756 plugom, nisam ni probao šperu uključiti, neznam da li radi uopće, to je jedino što nisam provjerio na traktoru

U oranju je obavezno ukljućivati blokadu diferencijala, time dva poluvratila (osovine) postaju jedna kruta celina, i nema razlike u obimnim brzinama levog i desnog točka, tj nema toliko proklizavanja. Na uvratini pre okretanja obavezno isključiti da nebi došlo do loma kandzaste spojnice.

Ko to kaze da je obavezno ?.Nikad nisam koristio blokadu diferencijala u oranju,to kad trazi blokadu diferencijala,tad ni uslovi za oranje nisu dobri.

U brdovitim njivama blokada je u dosta slucajeva potrebna.

Sanana ima gume 14-ke i to trajalke,to je vrhunska kombinacija na 560 ili 565.To se samo zove da imams gume na traktoru,kramponi siroki a guma plastika.

Blokada je uvek potrebna, jer time neće se doći u situaciju da imamo proklizavanje jednog od točkova. Nevezano za brdski ili ravničarski teren, blato ili suvo. Klizanje točkova se uvek javlja samo je ono više ili manje izraženo.

A zašto? Ukratko kad oremo po suvom levi točak je na strnjištu desni je u brazdi, koeficijent otpora strnjišta je manji od zemljišta time je trakcija (prijanjanje) levog točka manje u odnosu na desni, naravno to su idealni uslovi pa se to golim okom ne moze ni primetiti, a ima za posledicu upravo neravnomoreno okretanje točkova. što opet dalje ima za posledicu povećanje potrošnje goriva, jer vrti nepotrebno.
U tezim uslovima blato, kiša, vlažno strnjište situacija je još gora naravno.

https://www.youtube.com/watch?v=WeLm7wHvdxQ

Nazad
Vrh