Plug - osnovna tema

Blizu mene je bio jedan stari majstor, kovač jako poznat kao dobar za popravljanje i namještanje plugova i njegova teorija je bila da plug mora imati lemeš širok koliko i zadnja guma od traktora ako će biti pravilno i dobro oranje.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Zorane, nema nikakve veze sirina lemesa sa pravilnim oranjem. Svatko ima neke svoje teorije pa i ovaj Vivak gore, vidis da samo zna napadati a siljenje ne dokazuje apsolutno nista...

Ljudi misle da brazda ostaje dolje siroka koliko je raonik odrezao a nitko se ne zna sjetiti da i daska odguruje zemlju u stranu tako da ostaje dovoljno sirok prolaz i za 16.9 gumu iza 12" pluga. Moderni traktori imaju zadnje gume sirine 480, 520, 540mm sto znaci da po teoriji tog kovaca moraju imati i plugove sa zahvatima 480, 520, 540mm sto uopce nije istina. moderne daske kao sto je kvernelandova 28 evo ih i podatci za taj tip pluznog tjela:

Body No. 28 – “Wide tyre body”
suits all soils; even heavier soils than body 8
very wide empty furrow for tractor wheels up to 710 mm
good turning and well packed
easy pulling
suitable for Depth: 15 to 30 cm ( 6 to 12”)
Width: 30 to 55 cm (12 to 22”)

Oznacio sam u prvom redu opis rada ove daske sto u prijevodu znaci da ova daska iza sebe ostavlja dovolno sirok prolaz za gume sirine do 710mm. Koliko sam zadnji puta provjeravao da kverneland ne pravi siri raonik nego 16" sto je u slobodnoj racunici 40cm ili 400mm pa sad vidi je li tvoj kovac bio u pravu ili ne. Jasno da se nece teska tla orati na 22" zahvata no i dalje se moze s uzim raonikom kvalitetno orati i na sirim zahvatima iako nije sva zemlja "odrezana" nego se dio i "kida" na dnu brazde...

sta ti pricas o oranju i plugu a koristis tocak na istom. i to za IMT traktorom! definitivno vise nikad necu nista napisat u temu oranje, plugovi, itd itd. sretno vam bilo sa ovakvim doktorom. misljanja sam da je ova tema suvisna. ako nekome nesto nije jasno ili treba savjet ili nesto trece obratite se clanu bobi koji sve zna i umije.

posto je zadnji post evo moj snimak. jeste kratak, nisam snimo da se dokazujem nego iz dosade. i kad je pocela prica o stelovanju pluga itd okacim na yt i objavim na forum. evo i sad. znaci plug je 755 niski klirens koji je prosirem na mjeru izmedju njega i 756. orem ledinu i kosa vuca nije postojala citavo oranje. lanci otpusteni toliko da plug ne seta lijevo desno. obje glave sijeku dno brazde itd itd. cak se vidi i polozaj toplinga. ko zna shvatice o cemu je ovde rijec. i ne mogu da ne spomenem. 560 losiji na 16kama nego na 14kama. joojj sta sam sve procito. :ppozdrav:

PS: pogledaj i koljeno da je tacno pod 90 stepeni. rucka je naprijed jer je kockica izglabana.

Covek vam samo ukazuje na cinjenice bez da nekom tera kontru . U ovoj kombinaciji plug malog zahvata , kratka oklagija sirok raspon zanjih tockova mali plazovi dovodi do koristenja spanera i kose vuce u normalnom oranju , za lako i plitko ne govorim . Taj plug nosi 3 cililindricni imt isto ako ne i lakse od ove kombinacije sto se aove "NEADEKVATNO AGREGATIRANJE" i povecana potrosnja . Nabavi kakav 70 cm plug pa radi isto ako ne iakse nego sada .

Nije merilo kolenasta da je pod 90 nego se podesava da koliko treba da bocnu silu kompenzuju plazevi . U ovoj kombinaciji je ona prilicno velika i ukopava se plug zbog male povrsine plazova opet kazem za ovu kombinaciju 560 + 755/6 .

Covek vam samo ukazuje na cinjenice bez da nekom tera kontru . U ovoj kombinaciji plug malog zahvata , kratka oklagija sirok raspon zanjih tockova mali plazovi dovodi do koristenja spanera i kose vuce u normalnom oranju , za lako i plitko ne govorim . Taj plug nosi 3 cililindricni imt isto ako ne i lakse od ove kombinacije sto se aove "NEADEKVATNO AGREGATIRANJE" i povecana potrosnja . Nabavi kakav 70 cm plug pa radi isto ako ne iakse nego sada .

Nije merilo kolenasta da je pod 90 nego se podesava da koliko treba da bocnu silu kompenzuju plazevi . U ovoj kombinaciji je ona prilicno velika i ukopava se plug zbog male povrsine plazova opet kazem za ovu kombinaciju 560 + 755/6 .

Ne vrijedi s ovakvima raspravljati... Vidis da ja "solim pamet". Misle da se sprdaju sa mnom a sprdaju se svojim neznanjem.

Nekome je oranje nauka, nekome je to "samo posao koji mora obaviti"...

Krajnji ishod ova dva nacina pristupanja bilo kojem poslu nikako ne daju jednake rezultate.

Pretpostavio sam da ces odgovoriti nesto na taj fazon. Probao sam svasta. Zakljucio sam da daleko vise ima uticaj adekvatno seme, djubrenje, dubina pripreme, jednako nicanje, prskanje u pravom trenutku i spratanje useva nego da li je uzorano na 25,28 ili 30cm. Ne orem ispod 25-28cm (sigurno ima 25cm kad god sidjem da proverim a i steknem utisak posle prvog dana koliko zemlje ide na daske da li je 25 ili 30cm dubina), ali isto tako znam i ljude koji oru plice od mene pa imaju iste prinose kao i ja. Jedino za repu orem na 30-35cm i to mislim da nije potrebno, ali nemam hrabrost da teram kao i za kukuruze.

Eto NA odgovorio pre mene.

2cm u oranju dublje-plice je potpuno nebitno kako se potrefi,ali 2 cm u setvi je kardinalna greska od koje zavisi vrhunski prinos ili debakl. Jos u oranju i vidis sta radis iza sebe kad god pozelis,dok je kod setve i spartanja ne okreci se sine. Ili ako plug hvata 5cm po glavi manje-vise nije dobro,ali ako sejalica na sastavu markira toliko masi ili jos gore ako baterija bezi...odose novci iz dzepa.
Izvinjavam se sto kvarim temu ovim poredjenjima. :off_topic:

Kakav si ti lik. Pod kvalitetom je za mene bitno da je provetrenost koja se resava oranjem zadovoljavajuca. Da je dovoljno nakostreseno da moze da lepo zakisne i da izmrzne. Da grudve koje se neminovno izvaljuju kad nisu dobri uslovi budu takve da posle moze da se to ucini (ako bude jako lose, prodjem tanjiracom po oranju za dan-dva). Da zetvenih ostataka nema (ili ima vrlo malo) da ne smetaju u setvi, spartanju.

Ko hoce da se takmici u oranju nek ide na svetska takmicenja a ne da mlati ovde o toploj vodi.

Neko moje mišljenje :
1. vrhunsko oranje ako je njiva ravna , plug i traktor dobro podešeni i orač zna posao nije uopšte velika komplikacija , tj u tom slučaju čovjeku ne iziskiva ni trošak ni vrijeme ni muku , možda čak zadovoljstvo . Znači kad već može zašto ne orati kako treba , ako ništa lakša je priprema.
2. ako nije tako uopšte nije veliki problem , kvalitet oranja je na tek nekom iha-ha mjestu u vezi prinosa daleko iza vrste zemlje , klime , kondicije zemlje , fizičkih osobina zemlje , snabdjevenosti djubrivom , kvaliteta sjetve , hibrida , sreće oko datuma sjetve , hemije , ... oranje jako nisko na listi , može da se "izbuši" kako god pa da opet bude dobar ili loš rod .

Kakav si ti lik. ...

Nista nisam rekao, samo ukazujem na neke stvari koje vi ovdje pisete. Reci da nisam u pravu kad sam rekao da dubina i kvaliteta oranje nije jedno te isto kao sto ste vi pisali...

Neka sam "lik" ali znam vrlo dobro sto pisem.

I da. Sudjelovao sam do sad na 3 natjecanja u oranju ali sam kao i svi ozbiljniji takmicari odustao od toga jer suci nisu ni malo objektivni u ovom "sportu". Pozvali su me iz udruge oraca da i ja budem sudac od ove godine sto sam i prihvatio. Toliko o mojoj sposobnosti da znam sto je ili nije KVALITETNO oranje.

Druga je stvar sto je vama prihvatljivo kao dobro. U to vise ne ulazim, svatko ima svoj nacin rada i zna kako mu pase.

Nazad
Vrh