Plug - osnovna tema

probo sam i na zalost nije moglo kod mene. zao mi je sto je plug bio skoro nov, a cijena solidna. skuplje me izaso 756

Kod nas vazi da je laka zemlja, pa onda svi vuku velike plugove. I onda gas do kraja da bi mogao da vuce. Da je laka zemlja 539 bi vukao 2x30, ovaka vuce 2x25, na nekim mestima trecom sporom. Ali ajde dokazi ti nekom.
Eto i ja sam medju njima, hocu za Deutz a da kupim cetvorobrazni, ali sa stelujucim zahvatom, zato sto bi 4x30 sigurno vukao.
Jos jedna stvar je mnogo bitna, a to je kako se plug vuce. Ja sam orao i sa 757, i sa leopardom 2x35. I cini mi se da se leopard lakse vuce.

@Ivanz: Uzmi OLT 2x12" Posavac ili Slavonac. OLT Slavonac 14" ćeš teško čestito vuć sa 560. OLT se nešto teže vuče nego IMT plug, al zato je tata mata što se tiče zaoravanja i slaganja brazde u odnosu na IMT. Imao sam par OLT plugova (između ostalog i 2x14, Orač tj. današnji Slavonac i još jednog danas imam), a par godina sam radio sa Slavonac 2x12". IMT-ovog sam imao 3x14" i iz mog iskustva mogu reć da je to mekan (puca, savija se... kod nas na našim zemljama pod čestitim traktorom) plug u odnosu na Slavonca, a o zaoravanju mase neću pisat. Pod zaoravanjem mislim da se ne vidi ni jedan komadić bilo koje biljne mase na oranju, a ne da koješta viri iz brazde.

Ja sam negdje čito da je gotov olt propo neki dan ga zatvorili.
To je izgleda kako kome bolji .
Jedan moj ima jednobrazni olt i onda posudi od mene imt jer ljepše ore da mu olt nikako ne ore.

Taj je plug na kraju gazda bacio u metis na imt nemam crtala pa ide u zemlju i s tupim i lošim lemešima.
I jedan plug je jako zanimljiv rapid virovitica ima u selu ljepo ore ima veliku spiralnu dasku

Ja opet imam iskustva koja govore da se OLT lakse vuce od IMT-a, bar na mojoj zemlji. Pricam o usporedbi IMT 757.30 i OLT Posavac 3.35. S OLT plugom se neces ni malo prevariti a ove za gume garantiram kome god hoce, landini nije mjerodavan ni malo jer on pumpa na 2 bara pa prica pizdarije a gume tvrde ko drveni tocak...

Dok ne proba, nece znat a ja sam probao i znam i te kako. Kod mene u brdu je 560 s 16 gumama nesposoban traktor, kolega kupio novu liniju 560 s 16 gumama i zajebo se, jedva vuce 12" plug, na mjestima mora 3. spora a to nije posao. Kaze da ce traziti 14.9-28 da radi ko covjek.

Sami znate kakva je pizdarije orati s 560 i 2x12" plugom, tu se desava kosa vuca i ni to nije posao. Za normalno oranje do 25-27cm je 560 s 2x14" idealna kombinacija, Svi navalili na IMT plug jer za drugo ne znaju a da ste probali kojeg zapadnjaka da vidite sta je laka vuca i dobro oranje.

Becarino: ne vrijedi pricat s njima o cestitom zaoravanju, nesmalo me razapeli nekidan kad su pohvalili "zaoravanje" kukuruzovine a ono sve se zuti odozgora a ja na to skrenuo paznju.

OLT PTO i oranje preko 20cm necu ni komentirat. Za preoravanja ledina je PTO odlican jer ima daske koje skroz okrecu zemlju i na normalnoj dubini ne viri ni travka...

Ivane, uzmi OLT, mislim da neces pozaliti ni malo, pogotovo sto mozes povoljno dobiti NOV plug.

Ja opet imam iskustva koja govore da se OLT lakse vuce od IMT-a, bar na mojoj zemlji. Pricam o usporedbi IMT 757.30 i OLT Posavac 3.35. S OLT plugom se neces ni malo prevariti a ove za gume garantiram kome god hoce, landini nije mjerodavan ni malo jer on pumpa na 2 bara pa prica pizdarije a gume tvrde ko drveni tocak...

Dok ne proba, nece znat a ja sam probao i znam i te kako. Kod mene u brdu je 560 s 16 gumama nesposoban traktor, kolega kupio novu liniju 560 s 16 gumama i zajebo se, jedva vuce 12" plug, na mjestima mora 3. spora a to nije posao. Kaze da ce traziti 14.9-28 da radi ko covjek.

Sami znate kakva je pizdarije orati s 560 i 2x12" plugom, tu se desava kosa vuca i ni to nije posao. Za normalno oranje do 25-27cm je 560 s 2x14" idealna kombinacija, Svi navalili na IMT plug jer za drugo ne znaju a da ste probali kojeg zapadnjaka da vidite sta je laka vuca i dobro oranje.

Becarino: ne vrijedi pricat s njima o cestitom zaoravanju, nesmalo me razapeli nekidan kad su pohvalili "zaoravanje" kukuruzovine a ono sve se zuti odozgora a ja na to skrenuo paznju.

OLT PTO i oranje preko 20cm necu ni komentirat. Za preoravanja ledina je PTO odlican jer ima daske koje skroz okrecu zemlju i na normalnoj dubini ne viri ni travka...

Ivane, uzmi OLT, mislim da neces pozaliti ni malo, pogotovo sto mozes povoljno dobiti NOV plug.

Da nađe Kvernelanda ravnjaka 2x14" sa povišenjima daske to bi bio puno pogodak za 560. Samo uštimaj i ne okreći se više.

E prijatelju nalupa se ti gluposti po ovoj temi pa to strasno citat.
560 i kosa vuca:haha:

Sad imam 565 bio je 560,novog sam kupio,jeste bio tezak na palenju ali da ore moze da zaore vecinu traktora sa sve plugovima u 1.direkt brzini sa gumam 16kama.Ti sto imaju 16 i nemogu orati ili nemaju pojma ili taj 560 nevalja.
560 vuce 757 bez problema sto je za traktor 58 konja priznacete veliki podvig.
Taj posavac ili kako se vec zove sto je ko imt kod nas bio los plug,probao sam 1988 ili 89 nov sa onim spicevima sto prolaze kroz raonike,to je promasaj,losijeg pluga nisam zakacio za traktor.Ovaj sad neznam kakav je,jel se sta promenio.

On je pitao za OLT plug... Zna svatko preporuciti bolje ;)

Inace, na nekom predavanju sjedio sam za stolom s predsjednikom udruga za netjecateljsko oranje, covjek s kojim sam pricao i njegov otac tamo od 80-i-neke slucajno kupili kvernelanda i od onda ne zele ni cut za drugi "bolji" plug. Isao je u Irsku na svjetsko prvenstvo s tim plugom, ne mogu ga se nahvaliti. Sa zetorom 9540 sad vuku onaj staaari okretac 3x14" s masivnom gredom i vuce ga u najtezoj zemlji u dolini Londze, gdje IMT ne moze vuc jednu brazdu, samo kazu da im je problem doci do njive pa bi ga mjenjali za laksi al naravno kverneland ;)

Ove godine ce ici najmladji muski clan na natjecanje s kvernelandom a dida ce biti pomocnik, samo da malo zaznu ostale "orace". Mene pozvali odmah da se uclanim u udrugu i da budem sudac za zupanijska natjecanja. Ocito su pratili moj rad na prijasnjim natjecanjima ;)

Vivak, smanji ribu, covjece... To sto ti ne znas osnove podesavanja pluga nije nas problem. na 560 se zbog velikog raspona zadnjih tockova na zahvatu 2x12" u jako uno slucajeva pojavljuje kosa vuca. To je traktor podesan za zahvat 2x14" i s tim zahvatom ore samo tako.

Koliko vidim Bobo je lepo napisao da je problem kose vuce izrazen kod imt560 u kombinaciji sa plugom 756(2*30cm). Nisam orao sa ovim traktorom, ali koga god sam video da ore sa ovom kombinacijom to je muka ziva. Na sve lici, samo ne na oranje.Moj traktor sa kojim orem je od 60ks, do pre dve godine sam orao sa 756.20VK pa sam taj plug prodao i kupio 757.20. Tad sam se preporodio. Lakse orem sa tim vecim plugom nego sto sam orao sa plugom manjeg zahvata.

Nezz tu je jedan kraj mene orao s 756 s torpedom 75 ljepo ide nema kose vuče, a kum s 549 i ide super i ne ore loše.
Vjerojatno ili plugu pomotani ili neuštelani kad kosi

Vivak, smanji ribu, covjece... To sto ti ne znas osnove podesavanja pluga nije nas problem. na 560 se zbog velikog raspona zadnjih tockova na zahvatu 2x12" u jako uno slucajeva pojavljuje kosa vuca. To je traktor podesan za zahvat 2x14" i s tim zahvatom ore samo tako.
Kad sam ja podesavao plug na novom 533 nisi se ni rodio a kasnije se islo dalje.Kad naucis da ores uz pomoc stapa i kanapa posle je sve med i mleko.
Trenutno orem sa 565,bivsi 560 1985 godiste sa gumama 16kinjama i plug 756 visoki klirens kupljen nov 1995.Kose vuce nikad nije bilo,taj traktor prednji kraj nista ne pomeri.Orao sam i sa 757,hteo sam njega kupiti novog ali para nije bilo pa sam kupio ovaj.U razdoblju od 1985 do 95 sam uz 560 koristio plug 756 niski klirens koji sad koristim uz Rakovicu 65 ili uz IMT 545.

Ljudi plug "podesavaju" tako da ga dotegnu na desnom spaneru... Toliko o tome. Nisam rekao da se ne moze i da je nemoguce ali je 560 jednostavno pre sirok nazad da bi mogao komforno vuci plug zahvata 2x12". 560 se mogao suziti samo montiranjem onih felgi s 12.4 gumama koje su se dale suziti na "tanjurima" na tu mjeru da je traktor kvalitetno mogao vuci plug manjeg zahvata... 565 DV je mislim standardno dolazio s tim uzim felgama nazad koje su u sebi imale tegove.

Bocni lanci u oranju ne trebaju,cim se oni koriste nesto nevalja.Citam po forumima ljudi pisu da oru sa 560 i sa 565 i plugovima 12 coli bez ikakvih problema,cak ima dosta snimaka i odjednom se ti pojavis i napises da je to nemoguce i da knjiga kaze drugacije kao i neko tvoje iskustvo:sta:Sta su svi ovi kojih je na stotine,hiljade lazovi?

Vidim prijatelju da ti vladas prevelikom teorijom,lepo je sto si procitao tolike knjige ali znaj ne ore se tastaurom i listom papira vec traktorima i plugovima u sve vise surovim uslovima.
Nemam nista protiv a ti i dalje sebe zaludjuj glupostima i pricama cuo sam da je neko cuo da u selu ovom ili onom neko ore sa ovim bez ovoga ili onoga.

Nazad
Vrh