Plug - osnovna tema

Rastavio sam trobrazni 757 pa se pitam da li mora biti na zadnjoj brazdi dugacki plaz ili moze ostati ovaj kratki a ne bi menjo nista jer nesto je plug kriv nosac zadnje glave tako da ce druga ostat druga ne bi stavljao tecu na mesto druge?

Trebalo bi dugacki plaz prebaciti nazad. Da nece u sredini smetati okretanju zemlje trece glave ako drugi plaz bude dugacak?

Nismi se razumeli ako sam te ja dobro shvatio ti mislis da je i dalje 3 brazde,ne nego sam ga rastavio na 2 brazde a treca mi izgleda kriva gledam pa mislim da je nosac glave(sto vise gledas manje vidis) jer peta odignita ,pa posto sam napravio 2 brazde za duboko oranje pitam da li smeta ako ostane mali plaz ili treba veliki montirati?

Slika neka neka bi mi dobro dosla ako neko ima takav plug lemken itd

Grunt, na 2. slici se vidi ta kajla sa kojom se podešava širina brazde. Gledano od pozadi u ovakvoj poziciji kajle zahvat brazde je ~35cm.

Ako se kajla izvadi zahvat se širi na ~40cm

Ako se kajla postavi suprotno od položaja kao na slici (tanji deo kajle pozadi) zahvat se još proširuje na ~45cm
Na prvoj slici je nosač točka, i njemu se menja ugao sa kajlom ako se menja zahvat pluga. Doduše sada je to zastareo sistem u odnosu na vario sistem podešavanja iz kabine.....ali nije sada reč o tome.....
Ako misliš to da radiš kao što si naveo da od pločevine sa 5mm skineš konus na "nulu", mislim da će ti biti veliki ugao pa ćeš smanjiti širinu brazde za više nego što misliš......

Kontaktiraj člana gabricn pa nek ti kaže tačne mere kajli koje je on slikao i okačio u ovoj temi pa ćeš biti bliži rešenju tvojih želji i nadanja.....:ppozdrav:

Savopunck, ako ti dobro radi mislim da ne moraš zamijeniti ako ti dobro radi iako nebi bilo lose

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Pozdrav, dali se plug teze vuce kad ima predpluznjake, negdje sam procito da ide teze pa me zanima dali je istina.

Ако је све усклађено како треба неће се осетити разлика, шта сам хтео рећи, ако су раоници оштри и одговарајућа снага према плугу који се вуче тада нема разлике то иде опуштено, много лепше слаже плуг са предплужњацима. Када су услови за орање тешки,каљаво, тешка земља тада је наравно и теже за вучу и сам плуг тежа продире у земљу ако су предплужњаци спуштени ниже, ја их не скидам.

Sa vecerasnjeg terena.

i4gw2c.jpg
1zt73o.jpg
2uix668.jpg
2nla3ir.jpg

Nisam siguran koji je razkog ali kad god vidim Dragana iz Lozane sa nekom porukom,setim se Žike Ženeve iz one domaće serije Selo gori...!

Culi smo se ja i Cabricin,4mm a dole na nulu dobijem radni zahvat 28cm po glavi to je razmak na gredi i nosacu glave da ne moram da razbusujem postojece rupe,za ne verovati je koliko se pomera raonik kad malo mrdnes nosac cele glave.Hvala klega na slikama zaista hvala!

Nismi se razumeli ako sam te ja dobro shvatio ti mislis da je i dalje 3 brazde,ne nego sam ga rastavio na 2 brazde a treca mi izgleda kriva gledam pa mislim da je nosac glave(sto vise gledas manje vidis) jer peta odignita ,pa posto sam napravio 2 brazde za duboko oranje pitam da li smeta ako ostane mali plaz ili treba veliki montirati?

Peta ni ne smije dodirivati zemlju... Ne znam zasto to svi misle da ona mora lezati na zemlji, pogotovo ako imas neke raonike sa spicevima tad peta ide jos vise u zrak.

Na mom 2x12" su tvornicki kratki plazevi i orem bez problema u svim uvjetima tako ali ako imas mogucnost na brzinu prebaciti trecu glavu s dugackim plazom, prebaci, plug ce ti se mirnije ponasati i lakse ces ga moci postelati.

Ma pusti Ziku Zenevu taj se ne razme u plugove.
Vidim da se ovde diskutuje o kajlama na Lemkenu , ja pre neki dan rasturio 2 komada , pa sam se zapitao zasto 1 ima kajle a drugi nema . Zapravo 1 je bio obican a drugi vario. Tako da eto nauci i ja nesto novo . Samo sto ne verujem da pomocu kajli moze tako puno da se menja razmak kao sto je kolega naveo svaki put za po 5cm.

Imam i ja kajlu na oltu da ga dotjeram u koliku toliku normalu.
dbe54c7beacfd7c7886e52aeab28e9ea.jpg
loše se vidi ali ako se bolje pogleda, vidi se.

Imam i ja kajlu na oltu da ga dotjeram u koliku toliku normalu.
dbe54c7beacfd7c7886e52aeab28e9ea.jpg
loše se vidi ali ako se bolje pogleda, vidi se.

pozdrav,imam ovakav plug,to jest slican samo sto je moj imt crveni,mi smo ga kupili 83 i pokojni otac je radio sa njim,e sad bih da preorem neku livadu,pa me interesuje moze li mi ko objasniti kako da nastelujem plug,samo sto je kod mene skinut ovaj zadnji pa moze samo da pravi jednu brazdu,

Imaš novo-otvorenu temu lepo objašnjeno samo pazi da se nezbuniš...........:ppozdrav: http://poljoinfo.com/showthread.php?13925-Stelovanje-pluga&highlight=štelovanje+pluga

A imaš i temu "podešavanje pluga"...........http://poljoinfo.com/showthread.php?342-Podešavanje-pluga-za-oranje&highlight=podešavanje+pluga

E sad šta ti drago da "šteluješ" ili da "podešavaš"........:osmeh:
hvala,mene covjek rekao dovedestraktor na ravnu povrsinu,podignes lijeve tockove na visinu koju ces dubinu da ores i stavis plug u liver i to ti je to,e sad mene to bez videa nista.hvala procitacu ove stranice da vidim ocu sto shvatiti

Nazad
Vrh