Plug - osnovna tema

Veruj mi da nije, jer plug sam probao i u jako teskoj zemlji, motor samo prede, brzina na pretek, ali se uslovi za bolje oranje moraju cekati, previse je vlazno.

Za tu sirinu tockova oklagija treba da je na oko pola, slican razmak tockova je kod mene.Inace koji je to mf ?

Slazem se da svakako sa ovim plugom ima posla, ali ako bi se stvorili povoljniji uslovi za oranje, islo bi to. Zemlja je toliko teska da kad orem, iza mene se vidi kako izvire voda ispod brazde, ma naopako. Oznaka mf je 373.

Plug sa slike je orginal ali Lemind Proleter-Leskovac,proizveden u vreme raspada Leminda,pokusaj Leskovackog giganta da se izvuce iz ambisa.DN znaci Dvobrazni Noseni.Nalepnica je orginal kao i sve na njemu ali kvalitet materijala na jako losem nivou kao i finis radova.Ovi plugovi su se dosta prodavali u Hrvatskoj pa je zato kasnije kod njih nastala kopija istih plugova sa plocicom IMT i istom ovakvom nalepnicom samo sto umesto DN pise IMT.
Kvalitet srafova na ovom Lemindu sa slike je 5.6 sto govori o samom kvalitetu kompletnog proizvoda.

- - - - - - - - - -

Orginal Lemind
2llf2ww.jpg

I kopija IMT
sfxwd4.jpg

Ja sam sada merio moj ferguson...Od pola zadnje gume do druge polovine je 130 cm a osovina na plugu Imt 754 je duzine 72 cm....nesto se meni ne slaze..i vrlo lose ore.

Osovina na plugu imt 754 treba da ti bude 67cm bez dela na koji kacis poluge traktora. Takodje, duzina osovine nema veze sa zahvatom pluga (i 755 isto ima duzinu osovine 67cm), a inace, ti si prvi koji je rekao da imt 754 ne ore lepo. Mozda nisi znao obzirom da vidim da si nov na forumu, ali tvoj imt 754 plug ima Kverneland glave koje su se kod svih lepo pokazale u oranju.
Taj plug ima zahvat 2x30cm a ti ga vuces sa fergusonom u Krusevcu. Probaj da vuces imt 756 i videces da ce ici mnogo teze nego sada, iako imaju isti radni zahvat.

Hvala Marko, ja sam merio i zahvat zadnjeg pluga ,rastojanje izmedju oraonika je 26 cm...a merio sam i kod komsije Imt 755 i tu je razmak 25 cm...a merio sam i kod Imt 756 pa je tu razmak 30 cm. pa da ti pravo kazem i nisam neki strucnjak zato mi je svaka pomoc dobrodosla..to su ti mere kod moga pluga..stavio bih i slike ali neznam kako a imam ih na profilu.

Rastojanje izmedju glava je kod imt 755 25cm tj 2x25cm = 50cm, kod imt 756 je 2x30cm a kod imt 754 je 2x30cm. E sada kod tebe je ocigledno plug uvijen, a kada se to desi, nastaje problem u oranju.
Zagledaj malo plug od pozadi i vidi koja mu glava bezi tj da li je prednja povukla ka zadnjoj ili zadnja ka prednjoj.
Evo ovde mozes da vidis kako ore imt 754

http://poljoinfo.com/showthread.php?109-Oranje/page420

a inace, kao sto sam ti napisao, na tom plugu su Kverneland glave. Videces na dasci pozadi zig Kvernelanda tj videces brojeve, a takodje izmenjive su mu i grudi daske. Na raoniku je jedna rupa spustena pa treba voditi racuna kada se kupuje raonik.
Imas ovde delove za njega

http://www.mgmplamencompany.com/pro...privredne-masine/delovi-za-plug/plug-imt-754/

Mi smo ga novog kupili, navodno da je 10 coli i za fergusonaa...nikada nije hteo orati..nikada..da bi prodreo u zemlju trebao se skratiti topling a onda je samo orao prednji,,,brazde su bile neujednacene,,,tako da je oduvek stajao po strani a ja pozajmljivao od brata plug...jesenas sam ga malo ofarbao cetkom. Ram je debljine 3 cm i rastojanje izmedju je 23 cm sto cini 26 cm kako gore na ramu tako i dole ista mera 26 cm. Nije ga imalo sta ni gde pokriviti..vukao ga je samo ferguson a on ga nije mogao pokriviti...Mozda je neka fabricka greska...ko zna...Ovde bas i nema neko ko se razume u plugove.

Mi smo ga novog kupili, navodno da je 10 coli i za fergusonaa...nikada nije hteo orati..nikada..da bi prodreo u zemlju trebao se skratiti topling a onda je samo orao prednji,,,brazde su bile neujednacene,,,tako da je oduvek stajao po strani a ja pozajmljivao od brata plug...jesenas sam ga malo ofarbao cetkom. Ram je debljine 3 cm i rastojanje izmedju je 23 cm sto cini 26 cm kako gore na ramu tako i dole ista mera 26 cm. Nije ga imalo sta ni gde pokriviti..vukao ga je samo ferguson a on ga nije mogao pokriviti...Mozda je neka fabricka greska...ko zna...Ovde bas i nema neko ko se razume u plugove.

Tako se ne meri rastojanje izmedju glava, a kad bi ubacio neku sliku mozda bi pomogli.
a posle ove zadnje recenice ne znam da li bi neko hteo.

Ima strucnjaka samo sto je mrsko sjest i citata ili barem bit aktivan na forumu neko vrijeme pa ces da utvrdis ko ovde stalno ubacuje slike pomaze svima a ko samo pita i koji su tu izmedju a usput ja znam sta ovde nije uredu :osmeh:

Očigledno je mislio da u njegovom kraju nema stručnjaka jer da je mislio na forum nebi ni postavljao pitanje ovde.
Rade, taj plug je verovatno neko suzio na tu meru da bi ga ferguson mogao vući pa ako to nije uradio dobro i poremetio geometriju pluga on sada pravi probleme. Ako kod tebe nema stručnjaka onda moraš sam da uzmeš metar i lenjir i da meriš na plugu sve što ti padne na pamet pa uz pomoć saveta sa foruma da tražiš grešku.

Kao sto rekose kolege, i ja verujem da je mislio na njegovu okolinu, jer isto kod mene nema nikoga ko bi mi pomogao.

Nemam 754 ali sam naucio da on ima jako malo rastojanje izmedju glava tj ili 67cm kao sto je i osovina duga, ili 70cm. Znaci plug je dosta uzak pa zato na oko izgleda kao da je to plug za manji traktor tj manjeg zahvata od 30cm po glavi. Zbog dosta dobrih glava ga u laksim zemljama i ferguson vuce. Takodje, ovaj plug je uvek niski klirens.
Jedino sto ne znam, ali mislim da se na ovom plugu ne meri rastojanje od raonika do raonika, pa da se pogresno zakljuci da je zahvat po glavi 25cm. Ne mogu da kazem da je ram identican kao na 755 obzirom da postoje neke razlike u postavljenim srafovima, rucica je sa desne umesto leve strane itd.

Ja se stvarno izvinjavam svima jer sam mislio da u mom okruzenju nema dobrog poznavalaca pluga da bi mi pomogao i premerio, nisam ni pomislio da na forumu nema dobrih poznavalaca jer se upravo i obracam na forumu zato sto i sam vidim da dobro poznajete tu temu. Nije mi bila namera da ovako nesto napisem,,,Napisao sam daa u mom okruzenju nema dobrih poznavalacaa a ne na forumu....Jos jednom se izvinjavam.

- - - - - - - - - -

Ima strucnjaka samo sto je mrsko sjest i citata ili barem bit aktivan na forumu neko vrijeme pa ces da utvrdis ko ovde stalno ubacuje slike pomaze svima a ko samo pita i koji su tu izmedju a usput ja znam sta ovde nije uredu :osmeh:
Ja se izvinjavam ...mislio sam da u mom kraju nema ljudi koji se bave kovackim poslom i koji znaju nastelovati plug posto se ocigledno ovde radi o nekom kvaru.....pozdrav vama.!

539 u kombinaciji s plugom 754 MORA orati lakse nego s plugom 755 na istoj zemlji, na istim uvjetime rada. Isprobano vise puta u praksi cak je i otac potvrdio da 539 nikad lakse nije orao i nije vjerovao da se radi o 2x12" plugu. Orao je s 539 i 755 dobrih 15 godina pa zna kako se traktor u toj kombinaciji ponasa.

Nadalje, ako je plug nov kupljen, u tvornickom stanju i nije puno orao i garantiras da nigdje zapeo s njim nisi, razmak pluznih tjela MORA biti 30cm. Ako ne znas kako se mjeri, nije sramota pitati ali ovih 26cm koje spominjes nikako ne pase u racunicu.

Kad se prica o kvaliteti oranja s IMT plugom, to je relativan pojam. Vecina manjih poljoprivrednika ne vidi nista bolje od IMT pluga pa i oranje izgledaju kako izgledaju no to je sad manje bitno. Posluzi se trazilicom na forumu, vise je puta objasnjavano kako se plug agregatira s traktorom ovisno o razmaku tockova traktora, kako se podesava rucka na plugu i kako se sam plug podesava u njivi, na terenu.

Ako ti 754 ne ore dobro ili nije dobro podesen po svim potrebnim parametrima ili nemas na njemu ni crtala ni deflektore a to nije problem pluga posto se 754 isporucivao s dva crtala, bez deflektora. Ako nemas crtala na oba pluzna tjela, zbog nedostatka deflektora ce oranje izgledati dosta cupavo i neuredno zbog specificne konstrukcije daske. Zanimljivo je da ci mse crtala namontiraju i podese pravilno pokazuje se OGROMNA razlika u kvaliteti oranja i zaoravanja mase sto nije tako jako izrazeno kod obicnih IMT plugova sa standardnim radnim tjelima.

Ukratko, podesi plug kako treba, podesi mu crtala ili po potrebi namontiraj neke deflektore i imat ces oranje "za medalju".

Nazad
Vrh