Plug - osnovna tema

Kako se stavljaju slike da vam stavim da vidite da je i ram sirok 26 cm kao i rastojanje izmedju glava i raonika..
Rade pogledao sam tvoj plug pa da ti pomognem,tacnije resim problem.Na tvom plugu je osovina namestena sasvim kontra za ovaj tip pluga.Tvoj plug treba da ima namesteno sasvim naopako osovinu ,kontra od klasicnog IMT pluga inace nema sanse da ore kako treba.Sacu da ti iskopam sliku pa cu postaviti.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

1zydawh.jpg

- - - - - - - - - -

5aqcnp.jpg

I na tarabi pise.....Praksa je praksa a papir je zna se za sta.....:osmeh:
Ovo sa slike je plug mog drugara,prvi vlasnik,kupio ga njegov matori 198 i neke za fergusonce 539,probali da okrenu osovinu da stoji normalno i nema sanse da ore,kasnije moj drugar probao i on,kao matori nema pojma i isto,nema sanse da ore,nece u zemlju da ga ubijes.
Ove jeseni sam imao ovakav plug na sredjivanju i bas probam da okrenem osovinu i zakacim za 540 i pravo u njivu,ljudi nema sanse da ide u zemlju,to nemoze da se nasteluje da ore kako treba.Vratio osovinu ovako natraske da stoji,ore fantasticno.
I ja nisam verovao ali za sve postoji prvi put....:osmeh:

Ma ja se zezao pre neki dan oko jednog ali ovaj ide u zelj ko lud,al nekako ne pase na euro pard trebalo jos malo da ide u desno al nisam mogo da ga pomerim vise od one krivine ali eto sad resenja,Mirko svaka cast.

Mirko, ajde povuci "dijagonalu" od jednog do drugog klina za kacenje kad je osovina okrenuta "ovako" i povuci dijagonalu od jednog do drugog klina kad je osovina okrenuta "onako". Nema veze kako je okrenuta, dijagonala je pod istim kutem.

Ima veze sto Bubu pise s visinom traktora. Veci traktori su visoki a plug niskog klirensa ne moze dovoljno spustiti u zemlju. S ovako okrenutom osovinom "naopako" plug moze ici dublje ali ce ga traktor nize drzati kad su poluge u transportnom polozaju (skroz podignute).

Imam plug 754, kolega sanana ima 756.25. moj je niski, njegov visoki. mog je do sad vuklo 3 razlicita 539, jedan 549 i jedan 560 bez ikakvih problema i poteskoca. Sanana svoj visoki vuce sa 565 takodjer bez problema a i kod njega i kod mene je osovina okrenuta koljenom na dolje.

Sjecam se da su na nekim Vogel plugovima i na nekim IMT plugovima ovako okretali osovine "naopako" (ni jedan nacin nije pogresan, da se razumijemo) kad su namontirali pretpluznjake koji nisu za te plugove standardni pa je prednji pretpluznjak masu bacao bas u to nesretno koljeno i plug je stopao. okretanjem koljena na gore i premjestajuc ga na lijevu stranu, dobili smo da nema tog stopanja ali je plug i dalje normalno orao.

I na tarabi pise.....Praksa je praksa a papir je zna se za sta.....:osmeh:
Ovo sa slike je plug mog drugara,prvi vlasnik,kupio ga njegov matori 198 i neke za fergusonce 539,probali da okrenu osovinu da stoji normalno i nema sanse da ore,kasnije moj drugar probao i on,kao matori nema pojma i isto,nema sanse da ore,nece u zemlju da ga ubijes.
Ove jeseni sam imao ovakav plug na sredjivanju i bas probam da okrenem osovinu i zakacim za 540 i pravo u njivu,ljudi nema sanse da ide u zemlju,to nemoze da se nasteluje da ore kako treba.Vratio osovinu ovako natraske da stoji,ore fantasticno.
I ja nisam verovao ali za sve postoji prvi put....:osmeh:
Upravo o tome ja pisem celo vreme,,,niko ne veruje kao i da je 10"

Раде, ајд ти лепо окрени осовину па пробај. Чуда се дешавају да ће лепо да проради. Са којим трактором вучеш твој 754?

picture-032.jpg
[/IMG]
picture-028.jpg
[/IMG]
picture-029.jpg
[/IMG]
picture-025.jpg
Evo par slika,kada sam ga kupio rucica je bila sa druge strane radio je lepo i tada ali sam ga okrenuo jer mi je tako lepse,nisam ga okrenuo naopako vec sam brusilicom obradio osovinu i sve sam lepo stego i dobro je ispalo.prosle godine sam napravio plazove a kada sam ga kupio navario sam malo grudi one truglice,nisam mogao da nadjem da zamenim pa sam i to odradio i moze da traje bar jos 10 godina,imam dva crtala skinuo sam ih pre par dana,jer sam ofarbao daske mnogo brzo korodiraju.

Раде, ајд ти лепо окрени осовину па пробај. Чуда се дешавају да ће лепо да проради. Са којим трактором вучеш твој 754?
Vucem ga sa IMT 539 a ranije sa IMT 540 i nikada nije hteo orati..a kupljen je u Agropromet Krusevac 1980 god, zajedno sa traktorom..imalo je tada imt 754 za ferguson i imt 756.25 za vece traktore. sada je kod mene kisa a jedva cekam da stane i da okrenem osovinu pa da probam .

Pokusaj, nista te ne kosta mada ne bi trebalo imati neke razlike, samo u visini dizanja pluga od zemlje u transportu...

Imate u "download" sekciji na forumu knjizicu "IMT RAONI PLUGOVI" pa procitajte sto tamo pise ako ne vjerujete.

Pokusaj, nista te ne kosta mada ne bi trebalo imati neke razlike, samo u visini dizanja pluga od zemlje u transportu...

Imate u "download" sekciji na forumu knjizicu "IMT RAONI PLUGOVI" pa procitajte sto tamo pise ako ne vjerujete.
Bobo, od kad pratim ovaj forum procitao sam mnoge zanimljive stvari,poucne,,,naucio sam dosta o plugovima...naravno da imam jos mnogo da ucim ali taj moj plug stoji tako 30 godina ,svasta sam mu radio pa jos i taa osovina i onda je kraj...Taj sam plug ja kupio nov zajedno sa traktorom Imt 540 jer drugi plug nije ni imao i odmah je pokazao svoju slabost u oranju,,,ore on neku laku zemlju,brazde su neravne...moras skratiti topling da ga nabodes a onda samo ore prednji,,zadnji zaorava....ako postavis zadnji plaz ravno onda nece nikako da ore ni zadnji ni prednji...Sto se stelovanja pluga tice..pozajmljujem plug od brata i nastelujem ga kao i bilo koji drugi ali ovoga nemozes nikako nastelovati...Kad oseti malo tezu zemlju taj bezi iz nje da oranje ne lici ninasta

Jesi ikad za 30 godina zamijeniio lemese na tom plugu? mozda je sva greska u lemesima pa nemaju dobar ugao :sta: Otac je vario sebi lemese od feder plate i kaze ako je previse prav lemes tj ne ide za daskom onda vuce plug u neorano a ako je previse zavijen onda se doceka na plaz i nece i zemlju. Zadnji put je kupio lemese nove i orao 2 3 godine i na moj nagovor navario spiceve ( koje sam ja vidio ovde na forumu) :bravo:

Jesi ikad za 30 godina zamijeniio lemese na tom plugu? mozda je sva greska u lemesima pa nemaju dobar ugao :sta: Otac je vario sebi lemese od feder plate i kaze ako je previse prav lemes tj ne ide za daskom onda vuce plug u neorano a ako je previse zavijen onda se doceka na plaz i nece i zemlju. Zadnji put je kupio lemese nove i orao 2 3 godine i na moj nagovor navario spiceve ( koje sam ja vidio ovde na forumu) :bravo:
Na njemu su novi raonici samoostreci HUDJIK iz Temerina. Vario sam i ja, posumnjao da nije dobro...narucio raonike iz Temerina...namontirao..proba i opet ista prica a tako je orao i kao nov sa Kvernelandovim onim sa kljunom...

Nazad
Vrh