Plug - osnovna tema

Kolko sam ja primijetio na ovim svim snimcima vozac mora da malo mota u desnu stranu jer ga vuce u neorano. Mislim da je razlog tome mozda ako prednji plug vise zavali pa povuce u stranu. Dobro je sto traktor ide ravno isto opterecenje na gume al brate mili ajd ti prati citav dan kolko ce prva brazda da uzima :spavam:

Poljoprivrednici koji imaju traktore gusjenicare i on-land plug sa 7 brazdi ima i dovoljno velike njive i navigaciju koja upravlja traktorom bas zbog gore navedenih razloga. Gusjenicar nikako ne moze u brazdu ali zato ima puno vecu vucnu silu nego bilo koji traktor tockas i takva navigacija i dovoljno velike njive se vrlo brzo isplate ne samo krot operaciju oranja nego i sve ostale operacije.

Jos ako je i plug spojen na GPS signal, onda si sam podesava isrinu kako bi svi prolazi od pocetka do kraja njive bili naj bolje iskoristeni i da nema "uklinaka" na njivama nepravilnog oblika.

Nama obicnim smrtnicima ostaje plug ravnjak a onim malo sposobnijima dopadaju okretaci i opet svi zadovoljni ;)

Ima još jedna prednost ovakvog oranja koju ste zaboravili, točak ne gazi po dnu brazde a samim time je i plužni djon manje izražen.
samo neznam kako bih ja kucao poruke i držao pravac:sta:

Samo da dodam : ovde je kombinat nekad imao takve plugove koje su vukli traktori gusjenčari "bentovi" . Inače su bili samo 2 brazde ali velikog zahvata i radili su na veću dubinu oranja ,a i ti traktori nisu imali nešto mnogo KS. Uglavnom jedno vrijeme su oni radili najveći dio oranja jer se nisu ni gasili , radili su bilo mokro bilo suvo i po kiši i snijegu . A pominjem ih zato što su oni (plugovi ) imali dva točka , jedan kao kopirni , a jedan silazi u brazdu i tako ide.

Evo ovde se vidi i takav traktor i plug koji su nekad radili najviše oranja u teškoj zemlji ovde.

http://www.njuskalo.hr/traktori/traktor-buldozer-gusjenicar-oglas-631814

Po recima jednog starijeg profesora sa fakulteta takvi su plugovi bili kod nas uvedeni u kombinate,ali su brzo izbaceni.
Prednosti su kad traktor od npr 7 tona koji ore i tockovi su mu u brazdi on preko 60% mase prenese na tockove koji su u brazdi i oni + pluzni djon naprave trajnu destrukciju zemljista.
Mana je bila sto su tada bili u glavnom pijani traktoristi i mrzelo ih je da prate prazdu,lakse im bilo da se nakrive i tako oru.

Nazad
Vrh