Plug - osnovna tema

Već sam pisao o tome , a čudi me da nisam vidio da niko to nije primijenio ko radi u brdima . Naime imam vrlo malo zemlje koje radim da je brijeg a u jednoj parceli jedan dio je jaaako strm , tolko da kad orem sa 3 x16" plugom nizbrdo ide 2. brzom na leru , a uzbrdo 3. sporom u A , ovi sa MF će znati koja je to razlika . Da imam samo više takve zemlje skino bi jednu brazdu sa jedne strane pa bi uzbrdo orao sa 2 a nizbrdo sa 3 brazde . To neznam što ljudi ne urade pa recimo nizbrdo 2 brazde (ili čak 3 ) a uzbrdo ako treba ostavi se 1 brazda .
ž

Neće plug da se okrene kada se to uradi. Meni je prije nego što sam kupio veći traktor jednu parcelu orao lik sa trobrazdnim Lemken plugom i pošto je išlo jako teško uradili smo baš to, skinulu jednu brazdu tako da bi uzbrdo vukao dvije a nizbrdo tri brazde. Nažalost, nije išlo. Hidraulika nikako nije mogla da okrene plug. Vlasnik je mislio da je problem u hidraulici tj. cilindru na plugu, nosio ga je na servis zajedno sa tzv. "kockom", čak je zvao majstora da pregleda i traktor ali sve je bilo ispravno. Plug jednostavno nije mogao da se okrene jer zbog debalansa nije mogao da predje dovoljno na drugu stranu da bi hidraulični cilindar preuzeo dalje okretanje. Mislim da bi rad sa brazdom manje na jednoj strani bio moguć kod plugova koji imaju horizontalno postavljen dvostrani cilindar kao na slici jer oni funkcionišu drugačije i nije im potreban zalet - dva cilindra su spojena zupčastom letvom i oni bukvalno na silu okreću plug, isto rješenje imate na utovarnim rukama kod kamiona.

2-schar-pflug.jpg

E ja sam to radio upravo juče . Skino sam jednu brazdu i uzbrdo vukao 2 . Cilindar je dvosmjerni i nema problema za okretanje . Desilo se svega jednom -dvaput da se vrati ponovo na istu stranu al kad sam ponovio okreno je .To je problem za jednosmjerne cilindre.

ž

Neće plug da se okrene kada se to uradi. Meni je prije nego što sam kupio veći traktor jednu parcelu orao lik sa trobrazdnim Lemken plugom i pošto je išlo jako teško uradili smo baš to, skinulu jednu brazdu tako da bi uzbrdo vukao dvije a nizbrdo tri brazde. Nažalost, nije išlo. Hidraulika nikako nije mogla da okrene plug. Vlasnik je mislio da je problem u hidraulici tj. cilindru na plugu, nosio ga je na servis zajedno sa tzv. "kockom", čak je zvao majstora da pregleda i traktor ali sve je bilo ispravno. Plug jednostavno nije mogao da se okrene jer zbog debalansa nije mogao da predje dovoljno na drugu stranu da bi hidraulični cilindar preuzeo dalje okretanje. Mislim da bi rad sa brazdom manje na jednoj strani bio moguć kod plugova koji imaju horizontalno postavljen dvostrani cilindar kao na slici jer oni funkcionišu drugačije i nije im potreban zalet - dva cilindra su spojena zupčastom letvom i oni bukvalno na silu okreću plug, isto rješenje imate na utovarnim rukama kod kamiona.

Zombi mislim da grešiš, sobzirom da posedujem trobraznog lemkena i dešavalo se x puta da se zaguši jedna ili čak dve brazde (ako ne primetim na vreme) i da ne bi izlazio iz traktora da ga "nožno" odgušujem jednostavno dignem plug i okrenem ga. Ako ne otpadne sa njega odma, ponovim postupak tako da ipak može komotno da se okreće plug iako je što bi ti rekao u debalansu. Težina nosača jedne brazde je sigurno manja koliko se zna nabiti zemlje i ostalih primesa tako da je po meni ipak moguće okretati plug ako je na jednoj strani jedna brazda manje. :ppozdrav:

MOžda je bilo do vrste cilindra, ne sjećam se jel bio dvostrani ili jednostrani, možda ima veze i sa nagibom, parcela na kojoj je radjeno ima jak uzdnužni i poprečni nagib.

Jos kako je @Zombie u pravu za ovo sto pise.Ja sam jednom na 5-braznom bio skinuo petu da vidim da li ce lakse vuci jednu stranu sa 4 glave i je.o sam sAm sebe kada ga je trebalo okrenuti na drugom kraju njive.Tada isprobao i nikad vise.

Koliki bi bio maksimalni zahvat pluga koji bi vukao imt 577 dv u zemljistu gde imt 539 vuce plug imt 755 na 27-28 cm dubine bez problema?

Da li neko ima slican plug kao ovaj sa snimka??? Da traktor ne ulazi u brazdu nego da ide po ravnom???

Nisam nikad video nijedan takav plug za manje traktore,samo za one velike zglobne IMT traktore...

Obicno su to plugovi sa puno radnih tela .Kada je malo meko to sve pada u vodu .

Dobijate rav nomjerniji raspored vucne sile. Plug je jaci i nevisi previse i manje dolazi do kidanja .

Nazad
Vrh