Plug - osnovna tema

Ista prica je i kod mene, svako ko malo razume oranje zna da lanci moraju biti labavi,tj,kod mene su uvek labavi u oranju.inzinjeri su izmislili i napravili plug a mi se prepucavamo ko zna da ga nasteluje a ko ne?ovde se pojavlju likovi koji sve znaju, znaci ako je neko nesto probao i izmerio a to nije u skladu sa fabrickom merom onda on nezna da namesti plug, a voleo bih licno da ih vidim na delu u teskoj zemlji gde su uslovi ekstremni a trobrazni plug samo pusti san.pre dva tri dana sam izmerio brazdu bilo je 60cm tacno,sve je idealno nastelovano morao sam da orem sve na jednu stranu i nemoze dublje od 15cm,nece plug dole,mnogo je klizavo i blato je, nikad gore a ne samo kod mene nego svima, neko rece moze 756 za 539, moze ali normalinim uslovima ja licno nisam mogao, nisam ni video od 300 traktora imt539 da jedan ima 756. ljdi ovde to nemoze da funkcionise,niko nije glup, ima ljudi koji neznaju ali ima i onih koji znaju,tri brazde i vise nedolaze u obzir nikako.ima u blizini lakih zemljista tu bih mogao da vucem 2pluga kao moja jer je bas lagano i na to sam mislio kada sam rekao da radni zahvat moze biti malo veci od propisanog a da plug bude nastelovan dobro.nemojte da podcenjujete druge ljude samo zato sto mislite da ste u pravu za sve.svako neka radi u svojoj njivi onako kako zna i ume,ovaj forum sluzi da bi se podelilo iskustvo i naucilo nesto a ne da se drugi omalovazavaju bez ikakvih dokaza,jedno je teorija, drugo je praksa.

- - - - - - - - - -

Zato realno ako ferga sa39 konja vuce dve brazde, realno bi bilo da rakovica vuce tri brazde, sto opet dovodi do toga da jedan od traktora vuce ili plug vise ili plug manje ili ima laznu snagu... prosto gledajuci,... Imt 539 vuce 2brazde, rakovica mora da vuce tri brazde.... JA hocu da priznate da rakovica nije jaca od imt 539 ako gledate broj brzda koje vuce... JEr nije isti automobil sa 1200kubika i onaj sa 1900 kubika a vi to pokusavate da izravnate da je normalno da kola sa 1200 kubika idu 200 na sat i kola sa 1900 kubika idu 200 na sat sto nije realno...U prevodu ako ima vecu snagu rakovica skoro pa duplu od imt 539 onda realno treba da vuce makar brazdu vise tj tri pluga....Ako cemo realno, e sada ako necete realno onda je rakovica najbolja i bolje od nje nema...
u pravu si sve,nema sta,Rakovica nije jaca od 539,imao sam oba Fergu sam prodao i kupio Rakovicu iz tog razloga sto sam imao neku vecu kolicinu goriva a cuo sam da rakovica trosi pa ubija,kasnije sam se razocarao.ako imas imt 539 zakaci Leskovacke plugove bilo koje, 2*14 ili 2*12 pa probaj i onda isto uradi sa Rakovicom i otkolni dilemu ako je imas.Nije vazno to dal 39 ili 65 konja motor,bitna je masa vozila za pocetak evo ti na primer URSUS 355 45ks daleko bolji orac od 539 cak lakse ore i od rakovice jer ima odlican hidraulik.

kod vas ne znam ali kod mene 99% ljudi ore na lance,mislim da nema njih 2-3 koji podesavaju plugove onako kako bi trebalo,pa ima raznih zahvata tacno je da 755 moze da ima zahvat 40 a i 60 cm isto tako 756 moze 50 a i 70 cm,samo to nije to traktor se muci jer sve id poprecno i najvecim mogucim otporom,pravi zahvati plugova su 50 60 70 cm u idealno podesenim plugovima a to retko ko ume,bar kod mene,kod vas ne znam,zato i velika vcine pocla da ugradjuje servo volane jer se polome motajuci po brazdama,sve je to neznanje a niko nece da prizna,i ja imam takvog u kuci,sve on zna a ore n alancima,kaze tako bilo oduvek,nama pre svega treba neko ovde da objasni kako se podesava plug pre svega ap tek onda d araspravljamo,ima lep snimak na netu pa kog zanima moze i da ga potrazi,meni je pomogao da naucim nesto a mozda ce i vama

Kolega, ako se dukej, ja i u zadnje vrijeme zombie666 nismo potrudili objasniti onda nije nitko!!! Kako to da nema nikoga da objasni? Preko privatnih poruka mi stalno stizu upiti o podesavanju pluga i ljudima objasnjavam sto god zele pitaju i ja kad uhvatim vremena pisem uzduz i poprijeko. na forumu je 90% toga vec napisano i ja se vise ne zelim truditi i pisati po 50 puta jedno te isto, imam pametnija posla.

Ista prica je i kod mene, svako ko malo razume oranje zna da lanci moraju biti labavi,tj,kod mene su uvek labavi u oranju.inzinjeri su izmislili i napravili plug a mi se prepucavamo ko zna da ga nasteluje a ko ne?ovde se pojavlju likovi koji sve znaju, znaci ako je neko nesto probao i izmerio a to nije u skladu sa fabrickom merom onda on nezna da namesti plug, a voleo bih licno da ih vidim na delu u teskoj zemlji gde su uslovi ekstremni a trobrazni plug samo pusti san.pre dva tri dana sam izmerio brazdu bilo je 60cm tacno,sve je idealno nastelovano morao sam da orem sve na jednu stranu i nemoze dublje od 15cm,nece plug dole,mnogo je klizavo i blato je, nikad gore a ne samo kod mene nego svima, neko rece moze 756 za 539, moze ali normalinim uslovima ja licno nisam mogao, nisam ni video od 300 traktora imt539 da jedan ima 756. ljdi ovde to nemoze da funkcionise,niko nije glup, ima ljudi koji neznaju ali ima i onih koji znaju,tri brazde i vise nedolaze u obzir nikako.ima u blizini lakih zemljista tu bih mogao da vucem 2pluga kao moja jer je bas lagano i na to sam mislio kada sam rekao da radni zahvat moze biti malo veci od propisanog a da plug bude nastelovan dobro.nemojte da podcenjujete druge ljude samo zato sto mislite da ste u pravu za sve.svako neka radi u svojoj njivi onako kako zna i ume,ovaj forum sluzi da bi se podelilo iskustvo i naucilo nesto a ne da se drugi omalovazavaju bez ikakvih dokaza,jedno je teorija, drugo je praksa.

Ovo se ocito odnosi na mene... Teorija?!? Da li ti pratis ovaj forum? Pa prakse imam vec 20 godina u oranju zemlje i to po brdovitom terenu i na njivama gdje ima po 3-4 tipa zemljista, isao sam na natjecanja u oranju i ti govoris da ja nemam prakse... Sad sam cuo stvarno sve ;)

Da nemam dokaza koji podrzavaju moje tvrdnje? I te kako imam, kako nemam? Imas pun forum slika i objasnjavanja sto, kako zasto i zbog cega...

Nikoga ja ne omalovazavam, nego vama govorim da pricate GLUPOSTI. Ako je plug nominalnog zahvata 10" to znaci da vobrazni plug, ako je pravilno podesen, ore sirinu od 20", dakle 50cm Nista vise, nista manje. Vi MISLITE da ste u pravu kad napisete tvrdnju da je OK da 755 u jednom prolazu "guli" i 60cm, zato sto ne znate pravilno podesiti plug i po vama je to u redu. Ja ne znam zasto onda svi lijepo ne zabrazdimo plug do kraja, i s dvobraznim 12" ne oremo sirine od metar kad vec moze i kad je to ispravno po vama... naravno da malo pretjerujem ali i vi pretjerujete s tvrdnjom da je u redu da plug prednjom glavom hvata vise nego zadnjom. Iznosite gluposti po forumu uvjereni da razumijete o cemu pricate.

Sami ste napisali da je forum mjesto ucenja, pa bi bio red da i naucite ponesto..

Lele sta se ovde naprica.... Ispade 539 jaci od Rakovica 65.. :haha:

Ja sam ove godine nabavio 2 pluga IMT 756 i Leoparda 2x35... I pre nekoliko dana dodje covek iz sela da mi ponudi u zamenu njegov Leopard (prava greda sa tockom) u zamenu za moj 756..
Taj covek ima IMT 560 i kaze da ove godine NEMA SANSE da pre sa tim Leopardom... Posebno gde je bila voda na parcelama duboka 2-3m kaze tu cim spusti plug na 5-10cm dubine traktor jednostavno samo stane....

Godinama su moji orali sa Rakovicom 65 i Lemindom i sad kad sam ja kupio 756 uverili se (konacno) da se 756 PUNO PUNO lakse vuce od Leminda i da bolje prevrce brazdu.. Cak je i potrosnja manja...

Za Belarusa 820 sam ove godine kacio velikog Leoparda 2x35 i to mu je bila mera da radi na svim parcelama bez ikakvih problema.... Doduse na nekim parcelama (gde nije bilo vode) je mogao ladno da vuce jos jednu brazdu ali kako se oranje privodilo kraju i vise nisam mogao da izbegavam te zajebane parcele tek sam onda video sta su muke....
Belarus i 2x35 ima sta da vuce,voda je toliko sabila zemlju da je to neverovatno,a kad je izore ona se rasipa,izuzev dve parcele gde se kaisala uzasno...

Ja vama nisam napisao da iznosite Gluposti,a siguaran sam u to da neznate da podesite plug bolje od mene,u to sam ubedjen.mozete da imate 100godina iskustva.meni iskustvo ne fali i netreba,bilo sta da radim ja znam sta radim i dobro vidim. kada sam sredjivao plugove za sebe ja sam napravio da mogu da hvataju koliko hvataju a to nisu gluposti,meni crtez netreba, nema potrebe da se crta ono sto se zna.vi znate sve a ne ja. nezelim vise da se upustam u nikakvu raspravu sa vama, ja sam napisao svoja zapazanja a vi odmah, kako ja neznam nista, neznam plug da nastelujem,to je vec ozbiljna uvreda. :) nije bas sve tako

- - - - - - - - - -

Stelovanje pluga nemoze da se nauci u knjizi vec na njivi,kada radis traktorom moras imati osecaj za to,moras videti gde skripi ljudi koji znaju znaju oni koji neznaju opet znaju po njihovom i tako je dobro.

Zato realno ako ferga sa39 konja vuce dve brazde, realno bi bilo da rakovica vuce tri brazde, sto opet dovodi do toga da jedan od traktora vuce ili plug vise ili plug manje ili ima laznu snagu... prosto gledajuci,... Imt 539 vuce 2brazde, rakovica mora da vuce tri brazde.... JA hocu da priznate da rakovica nije jaca od imt 539 ako gledate broj brzda koje vuce... JEr nije isti automobil sa 1200kubika i onaj sa 1900 kubika a vi to pokusavate da izravnate da je normalno da kola sa 1200 kubika idu 200 na sat i kola sa 1900 kubika idu 200 na sat sto nije realno...U prevodu ako ima vecu snagu rakovica skoro pa duplu od imt 539 onda realno treba da vuce makar brazdu vise tj tri pluga....Ako cemo realno, e sada ako necete realno onda je rakovica najbolja i bolje od nje nema...

Ja bih te zamolio da ne lupas vise gluposti, mnoge stvari ne znas i ne moze ti se dokazati i prestani sa budalastinama.
Pogledaj gde si bio sa znanjem na ovom forumu pre godinu dana i pogledaj sada pa onda pisi sta znas, a ovako smesno je sve sto napises.

Dobro bre jagodinac po tebi je rakovica u rangu sa imt 539???!!! Pa gde to ima smisla aj molim te.... Po tome kako vi ovde govorite, znaci da bi belarus 82 konja bio idealan sa dve brazde???? To zadrzite za sebe.... Meni je nelogicno nelogicno nelogicno da rakovica vuce samo dve brazde kao i imt 539.... KAo sto sam rekao to je isto kao kada bi automobil sa 1200 kubika razvijao istu brzinu kao onaj sa 1900 kubika!
Znaci jel po tebi i ostalima ispada da je normalno da imt vuce 2 brazde i da rakovica vuce dve brazde??? Ako je vama to logicno onda ja ne zelim da ucestvujem u razgovorima sa vama jer vas prosto ne razumem, a niko nece da objasni to sto ja pitam....! Vama je logicno da imt 539 vuce dve brazde i da rakovica sa 65 konja vuce dve brazde.... Po tome onda je imt 539 trebao da dodje sa jednobraznim plugom...

Bravo aplauz:bravo: iz svog mog pisanja do sada vi ste zakljucili da sam ja rekao da je imt jaci od rakovice.... SVaka vam cast.... Bravo samo tako nastavite:ppozdrav:

Prijatelju zasto postavljas tako tesko pitanje,zar ti nije logicno da traktor od 2,5 tone sa 65ks moze da potegne vise od traktora 40ks sa 1600kg? sta tu nije jasno?dve brazde mogu biti 70cm a mogu i 50.mogu ici 30cm dubinu a mogu 10cm.

- - - - - - - - - -

Bravo aplauz:bravo: iz svog mog pisanja do sada vi ste zakljucili da sam ja rekao da je imt jaci od rakovice.... SVaka vam cast.... Bravo samo tako nastavite:ppozdrav:
Pa ti trazis da priznamo da je jaci :) ako se ne varam.

Poslednja izmena:
Citam i ne verujem:haha: Orao sam sa 539 i on tacno moze da vuce plug spram svoje snage, kao i svaki drugi traktor spram svoje snage. Ne razumem vas zasto imate potrebu da velicate neki trakor da je space shuttle:ppozdrav:

Citam i ne verujem:haha: Orao sam sa 539 i on tacno moze da vuce plug spram svoje snage, kao i svaki drugi traktor spram svoje snage. Ne razumem vas zasto imate potrebu da velicate neki trakor da je space shuttle:ppozdrav:

Niko to nije rekao samo kazem coveku da ne pise gluposti. Ne razumem sta hoce da postigne time sto je pitao za plug i za te dve brazde, a lepo mu ljudi kazu da nije isti ni zahvat ni dubina i ne nam,eravam dalje da diskutujem

NEcu da komentarisem, niti cu da se ljutim niti je vazno, na pocetku rasprave izneo sam svoje misljenje, na kraju niko nije odogovorio na pitanje samo je izvuceno iz konteksta par mojih reci od kojih sigurno nisam rekao da je itm 539 jaci od rakovice,ali nema veze vama je auto sa 1.2 isti kao auto sa 1.9... JA pricam ono sto cujem i vidim, a uglavnom dobijam odgovore tipa nemoj da pises sta ces ovde nemoj da komentarises, niko jos niko nije dao odgovor na moje pitanje da li je tacno ili nije zbog cega rakovica vuce dva pluga kao imt 539? Apsolutno niko, jedino je bilo odgovora nemoj da pises nemas pojma i slicne stvari...Povlacim se iz teme, posto sam glup a glupima nije mesto ovde
:ppozdrav:
Znam da postoji brazda sa 40 50 60 cm nego rec je o tome da li rakovica moze da vuce tri brazde trobrazdni plug brazde iste sirine kao i imt sto vuce recimo plug sa dve brazde..... Znaci imt primer vuce 2 puta 30cm a pitanje je jel moze rakovica 3*25 da vuce ili 3*30??? Ali nije vazno... Necu da vam kvarim razgovor, oko mene se dize halabuka i oko mojih pitanja neverovatno, smatrao sam da ste iskusniji i da mozda mozete da mi dogovorite na pitanja, ali ne ljutim se sve je ok, kao da nisam nista napisao.
Ako sam nekoga uvredio javno se izvinjavam.

Poslednja izmena:
Човече ја мсм да ти сам себе не разумеш шта хоћеш да кажеш а камо ли ми остали.
Због чега Раковица вуче НЕ ДВА ПЛУГА,него ДВЕ БРАЗДЕ.
Ево ти одговор зато што нема снаге да вуче више у тешкој земљи,као што 539 нема снаге да вуче 2 бразде у тешкој земљи(може ал 10 цм ил блокада да се усија)а исто тако раковица може вући 3 бразде у лакој земљи за угар и ТО ЈЕ ТО.
Јел ти јасније?

NEcu da komentarisem, niti cu da se ljutim niti je vazno, na pocetku rasprave izneo sam svoje misljenje, na kraju niko nije odogovorio na pitanje samo je izvuceno iz konteksta par mojih reci od kojih sigurno nisam rekao da je itm 539 jaci od rakovice,ali nema veze vama je auto sa 1.2 isti kao auto sa 1.9... JA pricam ono sto cujem i vidim, a uglavnom dobijam odgovore tipa nemoj da pises sta ces ovde nemoj da komentarises, niko jos niko nije dao odgovor na moje pitanje da li je tacno ili nije zbog cega rakovica vuce dva pluga kao imt 539? Apsolutno niko, jedino je bilo odgovora nemoj da pises nemas pojma i slicne stvari...Povlacim se iz teme, posto sam glup a glupima nije mesto ovde:ppozdrav:

Rakovica vuce plug sa dve brazde ali veceg zahvata nego 539... IMT 539 uglavnom vuce plug 755 (zahvata 2x25cm),ali negde mora da vuce jednu brazdu, a recimo ja sa Rakovicom vucem plug IMT 756 (zahvata 2x30cm) i na kraju i sa Belarusa 820 vucem isto dve brazde Leoparda (zahvata 2x35cm)...

I kad uporedim tog Leoparda 2x35 sa IMT 755 ispadne da taj Leopard moze da ga zaore... I jos nesto IMT 539 tog Leoparda nemoze ni da makne iz mesta jel nemoze ni da ga podigne ni da ga zakaci...

ZAr nije tako druze????

Putin ti je lepo napisao. Da li razlikujes zahvat od 35cm koliko vuce rakovica 65 od 25cm koliko vuce 539 po brazdi? Da li iz iskustva imas spoznaju koliko se otpor povecava povecavanjem radne dubine? Kubikaza motora nikakve veze nema sa ovim. Veze ima snaga i obrtni moment za startnost na malim obrtajima. 539 najlepse radi sa 1x35cm zahvatom. U svim mogucim uslovima moze da ga vuce 1. brzom, osim ako ne ores neki put gde su gazili sleperi.

Razlikujem i znam sve to, samo je nelogicno da imt recimo vuce dve brazde 2*25 a rakovica ne moze 3*25... Ali nema veze :ppozdrav:

Nazad
Vrh