Plug - osnovna tema

I da dopunim Imt 539 vuce dva pluga, a rakovica skoro pa duplo ima snagu isto vuce dva pluga kao da ima 39 konja a ne 65... JEl ima tu logike?? Po vama to je ok sasvim normalno...Da pa naravno isto je ako nas 65 beremo kukuruz i njih 39 isto ce da oberemo i zavrsimo...?? To po meni nema logike, rakovica bi treba da peva da se uopste ne okreces kada zakacis imt 755 plug, a ne da stenje i zapinje kao nedaj boze da vozis imt 539 u brazdu... Moje iskustvo...
Nemam lose iskustvo sa Fergom, a ni sa Rakovicom. Kod nas Fergo vuce Leskovacki na pomeranje, ponegde OLT slavonca , a u vecini slucajeva IMT 755.
Rakovica najcesce vuce IMt 756 a kod mene i jos nekih ljudi kockastog Leoparda 2*14.
Cinjenica je da Rakovica trosi vise goriva od Fergusona, no kako se potrosnja kompenzuje vecim radnim orudjem, racunica je ista ili priblizna, a ucinak veci.

Tomo nije tu neki epohalni napredak 756 u odnosu na 755,mislim da u oranju nije neka rentabilnost ali zato u tanjiraci,setvospremacu...je kraljica za ferdzu i po potrosnji i po laksem,udobnijem i boljem ucinku.

U kombinaciji sa Leopardom 14coli skidam kapu.

Југи,земљак,немој да ме зезаш,молим те.Ја орем са 539 и плугом 755,гледам око мене често ору исту њиву по два трактора,обично Урсус Ц355 и Раковица65,па Раковица га једе за доручак.На сваки други круг га претиче.Ја сам увек веома далеко од њих а они ору и брже и далеко дубље.Такође и они са 755.Колико троши то не знам али да иде ко авион то знам.Тај код тебе је неисправан.
Код мене су сакоро па сви трактори купљени 1990 и има 3-4 549.Ја све те људе јако добро познајем.Никад ништа нису имали од кварова,ма нису пипнути.А код нас је овде земља смоница,збивена недај боже.Терен делимично нагнут.

Ju mirko sta ti pricas... nije epohalni napredak oranje s 756 u odnosu na 755?!? da nisam probao isti dan na istoj njivi s istim traktorom 756 ni dan danas ne bih imao 12" plug. Napredak je bas EPOHALAN kako ti kazes. puno bolje okretanje zemlje isti otpor vuce. jednostavno 756 je u mom slucaju preporod u usporedbi sa 755...

bio sam sretniji kad sam prodao 755 nego kad sam kupio 756 ;)

10 cm po krugu,u mom kraku ne ide u dubinu,ali za psenicu vise nego odlicno kako 755 tako i 756 leskovacki veliki zeleni ima dobru dubinu preko 30 cm i zahvat 66 cmako ne gresim za kukuruz idealan kao i za sva zimska oranja i oranja gde je potrebna dubina,pozadi na daskama dodati siri prertaci pa gotovo i da nema razlike od okretanja barzde u odnosu na imt plugove,vecina zna ali da napisem jos jednom 755 2x25 751,754,756 2x30 752 757 2x35 cm

Југи,земљак,немој да ме зезаш,молим те.Ја орем са 539 и плугом 755,гледам око мене често ору исту њиву по два трактора,обично Урсус Ц355 и Раковица65,па Раковица га једе за доручак.На сваки други круг га претиче.Ја сам увек веома далеко од њих а они ору и брже и далеко дубље.Такође и они са 755.Колико троши то не знам али да иде ко авион то знам.Тај код тебе је неисправан.
Код мене су сакоро па сви трактори купљени 1990 и има 3-4 549.Ја све те људе јако добро познајем.Никад ништа нису имали од кварова,ма нису пипнути.А код нас је овде земља смоница,збивена недај боже.Терен делимично нагнут.

slazemse, Rakovicom moji komsije i rodjaci urade vise i brze, a dal trosi vise briga me. Ja cu jedan 539, verovatno za istu da menjam vrlo brzo, veci je i jaci traktor nema sta

sa rakovicom nikada nisam radio,ali sam za jedno siguran 100% ako mislis da radis nesto gde je vazna hidraulika zaboravi to siguran sam za 60-icu da nema bas niakkvu hidrauliku gledao i uverio se u to,sto se tice kardana prica ista kao na 560 imas da ogluvis od motora i to sve u 2000i neces postici nista cisto silovanje,moj primer sa mojim 567 vreteno za traktorsku frezu ravno 0,ako hoces tezi traktor i pritom da se zadrzis na samo 1 traktoru uzmi 558,ako hoces da imas i kombinaciju manjeg traktora tipa 533.539 kao drugi tj veci traktor mozes uzeti bilo koji,samo za rakovicu 65 i 75 proveri rad hidraulike jer sa njima iskustva nemam inace ces morati da snabdes i tocak za oranje

Ju mirko sta ti pricas... nije epohalni napredak oranje s 756 u odnosu na 755?!? da nisam probao isti dan na istoj njivi s istim traktorom 756 ni dan danas ne bih imao 12" plug. Napredak je bas EPOHALAN kako ti kazes. puno bolje okretanje zemlje isti otpor vuce. jednostavno 756 je u mom slucaju preporod u usporedbi sa 755...

bio sam sretniji kad sam prodao 755 nego kad sam kupio 756 ;)
Ajde majke ti kako 756 bolje okrece zemlju u odnosu na 755 a iste glave,daske,raonici,bukvalno isti ram.Samo tebi nevalja 755 a kod nas je bas taj plug BR.1.za male traktore.Svako ko ima fergusona ima 755 ili ga nema ali sanja da ga nabavi jednog lepog dana.

Ja sam orao sa mojim 540 i plug 755 a drugar sa Rajkom 65 i plug 756,razlika u oranju nema,sve brazde iste sto je i normalno kad je bukvalno isti plug.

ima iste glave samo sto je na 756 siri zahvat, i zemlja se puuuno bolje okrece. Godinama sam orao sa 755 u kombinaciji s 539 i to je islo bez greske, i otac je s tom kombinacojom obradjivao svu zemlju bez greske, kad je kupljen 549 2 ili 3 godine je on vukao 755 u dubine koje su za 539 bile nezamislive, sve dok jedan covjek u neobveznom razgovoru nije napomenuo da on s 549 bez prednjeg pogona vuce imt 756 i da nema gusenja, da ga traktor s lakocom vuce itd...

Jedne jeseni odem preoravati ugarenu njivu od 1ha. pola sa 755 i odem kod ujaka posuditi njegov 756. njiva je bila osjetno bolje poorana, traktor ga je vukao na istu dubinu, u istoj brzini na istom gasu. Iduce godine smo kupili nov vogel-fop 756 i preporodio sam se s oranjem. Rekao sam da ga jednom prilikom moram zakopcati za 539 i probati orati.

U medjuvremenu kupim 754 i zbog viska prodam 755 tebi ce mozda zvucati nevjerovatno ali moj 539 se s tim plugom ponasa bolje nego sa 755. Za psenicu je 539 poorao 10 i vise jutara na 20cm dubine bez upotrebe blokade, beg nekog velikog gasa. Neke njive smo orali jedan za drugim i da stvar bude smjesnija, 539 mi bjezi jer je brzi na okretanju ;)

Clip je mozda od nekog clana foruma ali ovo za mene nije oranje kad se zemlja naslanja i kad trava viri iz svake brazde. 755 je jednostavno pre tjesan da dobro okrene "cjelac". ugarenu zemlju koja je radjena n 10cm ore bez greske ali kukuruzovinu, i ostale zetvene ostatke zaore ali vire iz brazde...

Da se razumijemo, evo ga i moj clip oranja s 539 i 755. Radi se o ugarenom strnistu psenice koje se u jesen preorava za sjetvu soje (nepotrebni detalji). Plug je niskog klirensa, tocak na plugu je dignut do kraja dubina je oko 27-28cm. Oranje po konstantnom blokadom jer lijevi tocak nema za sta da se hvata. plug odlicno zaorava ali od kako radim s 2x12" em brze budem gotov em bolje zaoravam zetvene ostatke a da o oranju "zive zemlje" ni ne pricam, 12" ju samo okrene dok ju 10" naslanja i to kod mene ne prolazi.

Nije svuda isto zemljiste zato plugovi nemogu da poklope isto,755 plugovi ako idu duboko nemogu da prevrnu oranje jer je velika kolicina zemlje u pitanju a uska brazda i mora da naslanja.najbitnije zemljiste da bi se testirao plug.

10 cm po krugu,u mom kraku ne ide u dubinu,ali za psenicu vise nego odlicno kako 755 tako i 756 leskovacki veliki zeleni ima dobru dubinu preko 30 cm i zahvat 66 cmako ne gresim za kukuruz idealan kao i za sva zimska oranja i oranja gde je potrebna dubina,pozadi na daskama dodati siri prertaci pa gotovo i da nema razlike od okretanja barzde u odnosu na imt plugove,vecina zna ali da napisem jos jednom 755 2x25 751,754,756 2x30 752 757 2x35 cm
Ja imam imt 754 radni zahvat varira zavisi do zemljista u najgorem slucaju 60cm a u normalnim uslovima 70cm,licno sam merio pre par dana. dosta je teze vuci njih nego 755 koji su kao igracka u odnosu na njih.

Sta ti covjece pises??

Radni zahvat pluga je FIKSAN a to sto ga ti ne znas pdoesiti je tvoj problem. 754 ima zahvat 2x12" sto ce reci 60cm nista vise, nista manje. ako ti hvata 70, plug nije dobro podesen i to je samo tvoja krivica i nicija vise. Plug se podesava ovisno od njive do njive ako je zemlja negdje laksa a negdje teza za obradu...

Normalno da se teze vuce kad imas ove "lude" zahvate s nepodesenim plugom. 754 je u stanju dublje orati nego 755, bolje okrece zemlju, lijepse slaze brazdu, na nakosom terenu se brazda ne zarusava kao za 755... sto god hoces da ti kazem, uvijek je 754 u prednosti. Ne zleim nikoga ubjedjiati u nesto ali ovo sto ti pises jednostavno moram demantirati.

ko ti to kaze?to mozes da kazes nekom ko nezna orati a meni nikako,kao prvo prva brazda moze da hvata vise od druge za malo u dobroj zemlji,ja znam sta pisem jer sam tako radio,crtak pluga moze da sece 5cm dalje od grudi pluga i plug sve to pokupi,uopste nije tacno da je zahvat tacno 60cm,izmeri ako neverujes.

- - - - - - - - - -

ovo je klip iz 2011 susne godine,nikada teze se nije oralo nego tada i ove godine,komsija mi namestio plugove jer neznam. jbg

Zato realno ako ferga sa39 konja vuce dve brazde, realno bi bilo da rakovica vuce tri brazde, sto opet dovodi do toga da jedan od traktora vuce ili plug vise ili plug manje ili ima laznu snagu... prosto gledajuci,... Imt 539 vuce 2brazde, rakovica mora da vuce tri brazde.... JA hocu da priznate da rakovica nije jaca od imt 539 ako gledate broj brzda koje vuce... JEr nije isti automobil sa 1200kubika i onaj sa 1900 kubika a vi to pokusavate da izravnate da je normalno da kola sa 1200 kubika idu 200 na sat i kola sa 1900 kubika idu 200 na sat sto nije realno...U prevodu ako ima vecu snagu rakovica skoro pa duplu od imt 539 onda realno treba da vuce makar brazdu vise tj tri pluga....Ako cemo realno, e sada ako necete realno onda je rakovica najbolja i bolje od nje nema...

Veoma je bitno razlikovati "zahvat pluga" i širinu tla koju plug može da odore. Zahvat pluga je kod klasičnih plugova fiksan i iznosi npr. 2x10", 3x14" itd. Kod vario-plugova zahvat može da se mijenja u odredjenom dijapazonu u nekim odredjenim koracima (npr 3x12", 3x14", 3x16) ili kontinualno u dijapazonu od npr. 3x12" do 3x16". Obratite pažnju, govorim o "zahvatu pluga", dakle onome za šta je on teoretski i fabrički predvidjen. To što plug može da se zabrazdi ili proširi zahvat prve brazde ili pomjeri crtalo je nešto sasvim drugo. Konstrukcija pluga je napravljena da radi u odredjenom zahvatu i jedino je takvo oranje ispravno i optimalno u smislu minimalnog opterećenja traktora. Sve drugo je prislilno povećanje širine tla koju plug prevrne na ovaj ili onaj način koje kao rezultat može da ima samo povećanu potrošnju goriva, veće habanje traktora zbog kose vuče, pojavu tzv "oplaze" i slično.

Pogledajte šta je teoretski zahvat pluga

2h4vx8x.jpg

Plug radi kako treba i uz maksimalni učinak i minimalnim opterećenjem za traktor kada se prva brazda udesi tako da zahvata isto kao i druga, dakle X. Zato se zahvat plugova i označava kao n*x" npr. 2x12" ili 3x16".

Dakle, treba da dobijete ovo

history7.gif

Na kraju, evo jednog lijepog grafičkog prikaza podešavanja pluga.

agrolux-setup.jpg

Zombie, ne vrijedi se s ovakvima nadlagivati kad su uvijek u pravu... Vidis da pise da on zna sta radi zato jer zabrazdi plug da mu prednja brazda hvata vise. Boze me sacuvaj, nekad je stvarno bolje sutjeti...

Po pitanju rakovice 60 i imt 558 ne ide ni meni u glavu ali eto, ljudi se valjda boje vecih plugova. Vec sam pisao da smo kolegi prije 2 ili 3 godine njegov 755 prosirili komadima plocevine da hvata 2x11.5" (nismo imali 2" plocevine) i 539 njegov ga vuce kao i prije prosirivanja ali plug puno kvalitetnije zaorava. Ove godine su kupili 560 nove linije, traktor u dobrom stanju i za njega uzmu 2x12" plug... Kad ga pitam zasto nije trazio 2x14" plug, kaze da bi mu to MOZDA bilo puno da s 2x12" ore gdje i kako hoce, a slican plug je vukao godinama s imt 539...

kod vas ne znam ali kod mene 99% ljudi ore na lance,mislim da nema njih 2-3 koji podesavaju plugove onako kako bi trebalo,pa ima raznih zahvata tacno je da 755 moze da ima zahvat 40 a i 60 cm isto tako 756 moze 50 a i 70 cm,samo to nije to traktor se muci jer sve id poprecno i najvecim mogucim otporom,pravi zahvati plugova su 50 60 70 cm u idealno podesenim plugovima a to retko ko ume,bar kod mene,kod vas ne znam,zato i velika vcine pocla da ugradjuje servo volane jer se polome motajuci po brazdama,sve je to neznanje a niko nece da prizna,i ja imam takvog u kuci,sve on zna a ore n alancima,kaze tako bilo oduvek,nama pre svega treba neko ovde da objasni kako se podesava plug pre svega ap tek onda d araspravljamo,ima lep snimak na netu pa kog zanima moze i da ga potrazi,meni je pomogao da naucim nesto a mozda ce i vama

Nazad
Vrh