Plug - osnovna tema

Na Kejsu su gume 52cm siroke, pa se po oranju nista ne poznaje. To gazenje je potpuno zanemarljiv podatak.

Ako je tako kako kazete onda bi trebalo orati sa manjim plugovima i više brazda ,što se mučiti sa velikim plugovima kada za malima ne gazi brazdu

Treba orati sa optimalnim plugom (zahvat, visina, razmak izmedju radnih tijela) za dati traktor (snaga, masa, dimenzije) i date uslove (zemljište, nagib, vlaga). Nemoguće je postaviti neko pravilo, svako mora da traži ono što odgovara njegovim uslovima rada i opremi. Nema tu bukvalno "najbolje" kombinacije za sve uslove - tačnije ima a to su vario-plugovi sa podesivim zahvatom, posebno ovi moderniji gdje se promjena zahvata vrši preko hidrauličnih cilindara čak i u toku rada. Problem je što da "najbolja" kombinacija previše košta za običnog poljoprivrednika tako da je optimalan izbor, po mom mišljenju, 2x12" za traktore snage 60-65KS za sve uslove rada. Problem kupovine velikog pluga je to što naidju godine kao ova kada je tlo vlažno i ugaženo tako da oranje bude dvostruko teže nego inače a tada se nadjete u situaciji da ili skidate jedno plužno tijelo, orete jako plitko ili pozajmljujete/kupujete drugi, manji plug.

Ja na primjer imam složenu problematiku oranja - raznoliko tlo, velike nagibe /uzdužne, poprečne, često i oba u isto vrijeme), valovite parcele, vlažne parcele. Zbog navedenog imam 3 pluga. Jedan koji sam fiksno proširio na 2x13", jedan kojeg mogu po potrebi da koristim kao 2x10" ili da ga proširim na 2x14" i jedan obrtač zahvata 2x10". Svake godine moram da koristim sva tri u zavisnosti od parcele a ponekad i sva kombinaciju sva tri kako bih uzorao jednu jedinu parcelu.

Oranje je vrlo složen proces i ne treba tu olako donositi odluke o nabavci traktora ili pluga za isti.

40cm zahvat i guma 52cm. Doduse daske su jako dugacke i prilicno odbacuju zemlju. Koliko tacno odbacuju ne bih znao, ali ne gazi oranje tocak.

Iskreno, gledao sam da umjesto 3x14" kupim 4x12" ali me konfiguracija terena odbila od te ideje. Za iste pare sto sam dao za leoparda mogao sam dobiti kvernelanda 4 brazde i nisam ga uzeo jer je dosta dugacak iza traktora, i dosta je "nabijen" pa ne bi gutao masu kao 3x14".

Ove godine mi se 3x14" ZGADIO jer traktor trosi kao da ima milijun konja i kao da orem metar i pol duboko sa zahvatom 4 metra... KATASTROFA ziva. na lijepse uradjenim njivama se oralo fantasticno ali danas i jucer sto sam orao, izgubio sam zivaca i goriva da nije za pricati. Danas ostao bez goriva i jedva se do kuce dovukao. Nevjerovatno, potrosnju ne zelim ni racunati, samo cu se jos vise nazivcirati ;)

da je bio 4x12", lako bih mu skinuo jednu glavu i s 3x12" teraj kud i kako hoces sa 110ks, ali eto, imam ono sto imam i s tim radim.

Da zombija nadopunim, ja na 3 traktora imam 6 plugova. Dva jednobrazna, dva dvobrazna i dva trobrazna. 5 ih se aktivno koristi svake godine, mali trobraznjak je sluzio za ugaranje strnjaka dok nije dosla vucna tanjuraca.

Ka ko je krenulo ja sutra kopčam na jd mali plug 755,toliko je ubijeno i zbijeno da se ne može opisati.Oralo se nekad lijpo pa sam konto kraj ovog vogela 756x2 da uzmem nešta od 2x 14 coli ali nakon ovoga ne pada mi na pamet.

@Bobo
Objasni mi zasto smatras da sa 3x12 (4x12) umesto 3x14 bi imao manju potrosnju? Imao bi manji zahvat i bilo bi potrebno vise prohoda da uradis njivu. Mozda bi isao brzinu vise, ali s obzirom na veci broj prohoda to se medjusobno ponistava i daje slicnu potrosnju. Jedini razlog koji mi pada na pamet je da nemas dobar raspored brzina i da kad ne moze da vuce npr 1.brzom prinudjen si na 5. sporu koja je 30% sporija, a realano mu treba samo 10% sporije ? Ne znam raspored brzina na 5106 pa ne znam da li je 1.brza brza od 5.spore - dajem samo kao primer.

Bojceticu, ne ide ti nikako matematika...

4x12"=48"
3x14"=42"

Kao prvo manje su brazde iza 4x12" pa se lakse vrsi daljnja priprema. NIKAD ne orem dublje od 30cm a i to bude jako rijetko realno je to 25 max. U ovako losim godinama ne bih puno izgubio da skinem cetvrtu glavu s takvog pluga i da radim s 3x12" kako god zelim a ne da patim i sebe i strojeve kao sto to sad radim. Da se razumijemo, imam ja i 3x12" plug ali da ga brena povuce razvuka bi ga ko zvaku pa ni ne pomisljam na to.

Po pitanju radnih brzina s trenutnom konfiguracijom mjenjaca (tvornicki mjenjac) imam tri brzine za oranje. 1. direktna 4. i 5. spora to je dijapazon od 7-10kmh. 4x12" bi islo kao i 3x14" 4. spora i udri. to je nekih 8 km/h i brze ni ne treba za grubo zimsko oranje.

Da se mjenjac uspori o cemu se ovdje mal te ne ratovalo, onda bi dobio dvije brzine za oranje ali bolje rasporedjene 1. direktna i 5. spora. Na ovako usporenom mjenjacu 5. spora bi bila brza od 1. direktne al na tvornickom se prvo izredaju sve spore i onda sve brze, nema preklapanja.

U ovako losoj godini i ovako masnoj zemlji garantiram da bi s 3x12" imao manju potrosnju po nekoj povrsini nego s 3x14", neka treba 4 kruga vise to je zanemarovo s obzirom koliko sad proklizavanje imam i koliko se traktor na pojedinim djelovima njive pati, skoro pa se ne ugasi. Kakva brzina vise, o cemu ti pricas, moze samo u istom stupnju prijenosa u kojem i 3x14" ;) Moram na pojedinim mjestima stati da se motor zaleti i opet krenuti pa ti vidi kolika je tu potrosnja. Traktor dimi kao parna lokomotiva i iz njega isijava tolika temperatura da nije za vjerovati ali radi. S manjim plugom bi isao s manje proklizavanja, manje potrosene snage traktora, veca brzina rada opcenito i bila bi ljepse uradjena njiva.

U standardnoj godini 4x12" i milina... Ici ce to i kako je islo do sad, samo da prodje ova godina a dalje cemo lako...

Bobo

Ove godine sam uzajmio i strpao dva predpluznjaka cisto da vidim kako ce to ici . PP su nekakvi pravljeni i mislim da nije pogodjen ugao kod njih ali i pored toga oranje u malo tvrdjem je neuporedivo lepse i sitnije tj nema onih dugackih gromadica koji svetle na suncu nego je gore dosta sitnije i lepse slozeno .

Sto se tice potrosnje i potrebne snage za vuci nisam primetio nekakvu znacajnu razliku tako da za sledecu sezonu ide nabavka pp kao i deflektora kopija vogela, i to sam probao , deflektore da koristim kada ima jako puno mase a pp za sve ostalo ...

Sezona zavrsena :D

CAM00143_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

CAM00144_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bobo

Ove godine sam uzajmio i strpao dva predpluznjaka cisto da vidim kako ce to ici . PP su nekakvi pravljeni i mislim da nije pogodjen ugao kod njih ali i pored toga oranje u malo tvrdjem je neuporedivo lepse i sitnije tj nema onih dugackih gromadica koji svetle na suncu nego je gore dosta sitnije i lepse slozeno .

Sto se tice potrosnje i potrebne snage za vuci nisam primetio nekakvu znacajnu razliku tako da za sledecu sezonu ide nabavka pp kao i deflektora kopija vogela, i to sam probao , deflektore da koristim kada ima jako puno mase a pp za sve ostalo ...

Ma, kolega je kupio jos davnih dana neki njemacki plug s pretpluznjacima i skinuo ih je s pluga i orao tako, plug je prodao i rekao mi je da dodjem po pretpluznjake ako zelim, ja imam nosace za pretpluznjake ali nikako da odem kod kolege po njih. Inace strnjake ugarim tanjuracom u dva navrata i onda se moja zemlja ore da je plug ne znam kakav, samo je ova godina bas ekstremna pa eto. Inace mi ne trebaju, zaoravam sve i bez njih. bas danas orao kukuruzoviste obrano beracem i nema stopanja nikakvog, samo gas i ne okreci se.

@Bobo
Sve ok, ali matematika mi itekako ide. :osmeh:Razumeo sam te, da je breni tesko sa 3x14 da radi ove godine i da zbog prevelikog otpora imas veliku potrosnju. Ima dva resenje po meni. Jedan je da skines jednu brazdu i ores vecom brzinom, drugi je da malo potplicis tamo gde ces sejati soju npr.

kod nas je ovo tesko oranje:haha: prosle godine bilo dosta lakse,tad sam mogao sa 7kornjacom,sad brza(zec)5,na nekim njivama i spora 6 ili brza4
evo jedan snimak iz prosle godine,spora7 na nekih 17-1800obrt
[video=youtube_share;nVypBrwXU_c]http://youtu.be/nVypBrwXU_c[/video]

Nazad
Vrh