Ma samo kazem
Pazi, kriza nece biti vecna ali treba docekati njen kraj. Slozicu se da je ova godina bila teska, ali nazalost nije samo to u pitanju. Na stranu prica o inflaciji, jer bi nas to neminovno odvelo upricu o politici a to ne zelim. Cinjenica je da se u 2013 godini nastavio opadajuci trend u prometu sve robe, ukljucujuci i prehrambene artikle. Po zvanicnim podacima barata se sa padom prometa u maloprodaji od oko 20-30 % ukupno. Od cega je pad na prehrani nesto nizi, ali je zato pad na neprehrani mnogo veci. E sad, u 2013. se to itekako osetilo i na svezem vocu i povrcu i to ne kao posledica teske godine, jer generalno poslednjih nekoliko godina je bilo dosta tesko. 2012. godine smo imali smesno niske cene krastavca, paradajza i 30 % vise cene jabuke npr. pa je prodaja kako tako isla. Medjutim ovo sto se trenutno desava je direktna posledica pada kupovne moci ljudi u srbiji, sto ce se tek osetiti sa porastom PDV-a koji ce povuci neka nova poskupljenja. Mnoge male radnje vec sad jedva prezivljavaju, a promet se sve vise koncentrise na velike maloprodajne objekte gde ljudi sve vise kupuju na akcijama. Ako se ovo nastavi, a sve su prilike da hoce, mnostvo malih radnji ce biti prinudjeno da stavi katanac.
Sve ovo povlaci sa sobom tezi plasman sve robe, ukljucujuci i sveze voce i povrce. Samim tim, sve ce veci biti pritisak da cene idu dole a istovremeno ce se traziti kvalitet jer se kupci sve teze odlucuju da kupuju i sve su manje spremni da plate los kvalitet. Takodje, smanjena prodaja ce neminovno dovesti do toga da trgovci imaju vecu ponudu nego sto im je traznja pa ce to koristiti da dobiju sto bolji kvalitet proizvoda uz sto nizu cenu.
Resenje, kvalitet, profesionalan odnos prema kupcu, dobro planiranje prodaje i izbegavati kalkulisanje.
Sto se tice tvog pitanja za hladnjacu, u pravu si za cuvanje. Cak i za manje kolicine je dobro imati hladjeno skladiste. Samo imaj u vidu jednu stvar, iako je cena po pravilu visa krajem sezone treba biti oprezan po pitanju plasmana. Jer mozda u tom trenutku ni potraznja nece biti dovoljno velika da bi se neka veca kolicina mogla plasirati u kratkom roku. Najgore sto moze da se desi je da se previse kalkulise i da se na kraju dodje u problem sa prodajom. Tu dolazi, ono gore pomenuto planiranje. Sa ozbiljnijom kolicinom mora se praviti i ozbiljan plan prodaje kako se ne bi doslo u situaciju da na kraju vece kolicine robe zavrse u nizim klasama ili otpisu.
Ja sam uvek za to da se roba prodaje u kontinuitetu. Ukoliko se radi o manjim kolicinama koje se mogu relativno lako prodati, tu se moze kalkulisati i cekati prava cena. Medjutim ukoliko se ima vec kolicina, a za krusku je i npr. tih 100-200 t ozbiljna kolicina onda treba razmisljati o tome da se sa prodajom pocne ranije a da se pokusa sa dobijanjem sto vec prosecne cene za celokupnu kolicinu.
Npr. u tvojoj situaciji ja bih razmisljao o tome da se okrenem pijacama i trgovcima koji su spremni da mi dodju na noge i da plate robu odmah makar i kupovali manju kolicinu u svakoj kupovini, bitno je da se roba prodaje. Istovremeno, prodajom kod kuce eliminises pojedine troskove. Napravio bih dinamiku prodaje tako da razvucem ceo rod na sto duzi period (za ovo ti treba adekvatno skladiste) kako bih ostvario sto vecu prosecnu cenu. Mozda bih razmislio i o direktnoj prodaji, varijanta prijatelji poznanici i prijatelji prijatelja. A posto kazes da zivis u Beogradu, mozda bih cak razmisljao da radim dostavu do kuce, sto bi mnoge ljude mozda pridobilo da kupe vise nego sto bi kupili u radnji ili na pijaci. Npr. umesto 2 kg mozda bi kupili celu gajbu jer bi im bilo glupo da te cimaju da im donosis jednu kesu. S tim sto naravno sve troskove prodaje moras da ukalkulises u cenu sto mnogi ljudi ne rade, kako bi znao ispod koje cene si u minusu.
Ovo sad je samo moje glasno razmisljanje
, onako u hodu nabacujem ideje. Svakako ima dosta prostora za neki dalji razgovor.