Ima li uopste teme o plasmanu jabuke, mislim nisam je video nigde a ni u pretrazivanju mi ne izbacuje nista?
Cinjenica je da su se domaci proizvodjaci opekli i prosle a bogami i ove godine. Prosle godine je Srbija i nekoliko okolnih zemalja imala velikih problema sa mrazom, gradom i susom sto je dovelo do toga da cene budu jako visoke, dok su Poljska i Italija imale sasvim solidne godine. Sto je dovelo do velike disproporcije medju cenama ovde i napolju. Ove godine je doslo do pojave velike kolicine jabuke, pri tome je takodje bilo i dosta jabuke ostecene od grada, sto je dovelo to velike ponude i pada cena. Cene su u odnosu na proslu godinu 30-50 % nize. Medjutim, nasi ljudi su odlucili da cuvaju jabuku jer im je ranije ta strategija davala rezultate, pa su docekali da prodaja ide jako lose a da im je jabuka jos dodatno opterecena troskovima cuvanja a cena ne ide gore. Pri tome, koliko znam, Poljaci jos nisu krenuli da otvaraju svoje komore i da guraju vece kolicine u Rusiju sto ce, kad se desi, dodatno spustati cene. Samim tim, ljudi gledajte da prodajete jabuku sto pre ukoliko imate neke vece zalihe. Odavno mi nismo u situaciji da diktiramo cene na trzistu u izvozu zbog sve vece konkurencije i cinjenice da su nasi troskovi transporta do Rusije veci od Poljske. Takodje, u Srbiji se povecavaju povrsine pod jabukom, sto ce samo povecavati pritsak na trziste, narocito sa ovakvom kupovnom moci gradjana. Moraju se smanjivati troskovi kako bi mogli da budemo konkurentni kako na domacem trzistu tako i u izvozu, tj. moraju se podizati prinosi i ucesce prve klase u prinosu da bude najmanje 80 % da bi se nesto moglo raditi. Uzmite u obzir i da su preradni kapaciteti u jako losem stanju sto ubija cenu industrijske jabuke. Inace proizvodna cena u vocnjaku bi trebala da bude najvise 0.20 eur za kvalitetnije soret a mislim da je i to mnogo.
Molim moderatore ako postoji tema vezana za plasman jabuke da premeste ovo kako ne bi smo ovoliko lutali od teme.