Plasman kruske

Svetska asocijacija proizvodjaca jabuke i kruske izbacila je izvestaj o zalihama u decembru 2013. godine. Po ovom izvestaju zalihe kruski bile su vece za 52 % u odnosu na decembar 2012. godine. Od nama interesantnijih sorti, zalihe Abate su bile vece za 42 %, Konferans za 49 %.
Istovremeno kod jabuke je lager veci za skoro 13 % u odnosu na decembar 2012. (nisam naso temu plasman jabuke pa cu podatke staviti ovde pa ako moderator misli da treba neka premesti post negde drugde). Od cega Ajdareda ima vise za oko 9 %, Zlatnog za oko 10% a Grenija cak 43 % vise nego u 2012. Ako gledamo po zemljama Poljska ima oko 3% vece zalihe, dok Italija ima oko 16 %, izdvojio sam ove dve zemlje jr su namo one znacajne sa aspekta konkurencije.

Samim tim ne treba ocekivati neki drasticni skok cena jabuke i kruske (za one koji jos uvek mozda imaju neku krusku na lageru sto je malo verovatno) u narednom periodu. Narocito sto prognoze ne iduu smeru da ce doci do nekog drasticnog skoka potraznje.

Eto a ja sam mislio da je kruska u tom pogledu u prednosti jer se krace cuva, grdno sam se prevario!

Na domacem trzistu jos uvek postoji dosta prostora da se ozbiljno radi kruska ukoliko se troskovi proizvodnje svedu na odgovarajucu meru. Tj. ukoliko su prinosi i kvalitet na visokom nivou jer ce na taj nacin biti dovoljno prostora za zaradu a da se bude konkurentan, cak i uz uvoz. Medjutim, ukoliko se ne postuju agrotehnicke mere i prinosi i kvalitet nisu maksimalni moguci, u tom slucaju ce biti problema sa plasmanom.
Cinjenica je da je kruska, drugo po vaznosti kontinentalno voce posle jabuke i da prostora ima, ali samo ako su ljudi spremni da se profesionalno bave proizvodnjom. U suprotnom ne mogu ocekivati puno.

Da ali izbor sorti je nesto sto mene buni, naime to sto trazi evropa kod nas se ne trosi ili slabo. Nisam probao conferans ali abatu jesam i ne mogu da se nacudim ko to kupuje. S'druge strane koliko sam shvatio kolege sa foruma rusi vole karmen(koju takodje nisam probao ali bar lepse izgleda od abate) i na kraju njeno velicanstvo vilja koja je po meni ne prevazidjena vocka uopste! U knjizi i na netu sam gledao slike od americke sorte cascade, izgleda prelepo ali je kod nas nema i tako u krug. Najludje je sto sad posadis popularnu sortu a za 4 godine ona nije u modi, zato bekap varijanta vilja jer ide i u radzu!

Preferencije kupaca se ne menjaju preko noci tako da ce se tesko desiti da podignes vocnjak a da kroz 4 godine nemas kome to da prodas. To vise govori da nisi uradio domaci i dobro se upoznao sa trzistem. Npr. kod nas ljudi i dalje kada pomisle na jabuku najcesce misle na Ajdared, koji je svuda na zapadu potpuno zapostavljen kao konzumna jabuka ali se to nije desilo za par godina. Ili Rusi vole krupne jabuke i najcesce ih dele na crvene, zelene i zute (koliko god glupo zvucalo) i po toj podeli im mozes prodati svakave sorte, ali dominira Ajdared, Greni i Zlatni. Severna evropa voli sitnije plodove. Svako trziste ima svoje zahteve i neka su prilicno razlicita od naseg, a nekima se mozes prilagoditi tj. npr. krupne dobro obojene plodove ces prodavati rusima, dok ces npr. sitnije plodove iste sorte prodavati na severu. Isto je i kod kruske, u Evropi vole Konferans, Abatu itd. dok je Vilja osrednje popularna (dosta i zahvaljujuci vecem prisustvu kamenih celija) iako nije napustena kao sorta. Plus na sve ovo dodaj, da mnoge zemlje imaju neke svoje sortimente koji su namenjeni uglavnom domacim trzistima jer ih kupci traze. Verovatno kada bi sada nasao nekoga ko bas ima iskustva sa prodajom kruske, on bi mogao da ti kaze mnogo vise detalja. Generalno, svaka zemlja ima neke svoje specificnosti. Svakako, opet se vracamo na planiranje. Ne mozes ti proizvoditi npr. Vilju i onda kukati sto, lupam, ne mozes da je izvezes u Francusku jer je njihovi potrosaci ne vole vec traze neku lokalnu sortu, a ti si bas planirao da izvozis svoju krusku tamo. Kada se razmislja o ulasku u vocarstvo mora se unapred razmisljati i o plasmanu i na osnovu toga birati sortu (naravno uz uvazavanje uslova gajenja). Naravno, mogu se napraviti i greske u proceni (narocito kod uvodjenja novih sorti koje nisu gajene u velikoj meri) ali ukoliko se dobro promisli to obicno ne predstavlja veliku opasnost. Cak ni kod jagode, gde se svake godine u proizvodnju ubacuju brojne nove sorte, dominantni sortiment se ne menja preko noci jer dosta zavisi od zelja kupaca.

Bane, ako sam dobro shvatio, ti se bojiš da nećeš imati kome da prodaš vilju za par godina kada ti voće uđe u rod. Ali kao što si i sam napomenuo, ona ima jednu prednost u odnosu na ostale sorte. Od nje se pravi najbolja rakija. S obzirom da smo relativno blizu i da u Rumi ima još proizvođača kruške koji imaju površine slične tebi i meni, mislim da bi tu moglo da se razmišlja o nekom udruživanju i što se destilacije i zajedničkog nastupa tiče, ali i o prodaji konzumne kruške. Malo sam ovo nabacao, kucam post pored kazana, ali mislim da je interesantna tema za razmišljane.
P.s. Konferans je po meni posle vilje najukusnija sorta i može da se dobije izuzetno dobra rakija. Dobro se čuva u hladnjači ali joj je plod neuglednog izgleda u odnosu na većinu drugih sorti. I ja je nažalos nemam u mom zasadu.

Sto se tice udruzivanja uvek sam za ako isto ima smisla a posto sam poslom cesto u rumi mozemo se upoznati, posalji mob na pp, pozdrav.

- - - - - - - - - -

Preferencije kupaca se ne menjaju preko noci tako da ce se tesko desiti da podignes vocnjak a da kroz 4 godine nemas kome to da prodas. To vise govori da nisi uradio domaci i dobro se upoznao sa trzistem. Npr. kod nas ljudi i dalje kada pomisle na jabuku najcesce misle na Ajdared, koji je svuda na zapadu potpuno zapostavljen kao konzumna jabuka ali se to nije desilo za par godina. Ili Rusi vole krupne jabuke i najcesce ih dele na crvene, zelene i zute (koliko god glupo zvucalo) i po toj podeli im mozes prodati svakave sorte, ali dominira Ajdared, Greni i Zlatni. Severna evropa voli sitnije plodove. Svako trziste ima svoje zahteve i neka su prilicno razlicita od naseg, a nekima se mozes prilagoditi tj. npr. krupne dobro obojene plodove ces prodavati rusima, dok ces npr. sitnije plodove iste sorte prodavati na severu. Isto je i kod kruske, u Evropi vole Konferans, Abatu itd. dok je Vilja osrednje popularna (dosta i zahvaljujuci vecem prisustvu kamenih celija) iako nije napustena kao sorta. Plus na sve ovo dodaj, da mnoge zemlje imaju neke svoje sortimente koji su namenjeni uglavnom domacim trzistima jer ih kupci traze. Verovatno kada bi sada nasao nekoga ko bas ima iskustva sa prodajom kruske, on bi mogao da ti kaze mnogo vise detalja. Generalno, svaka zemlja ima neke svoje specificnosti. Svakako, opet se vracamo na planiranje. Ne mozes ti proizvoditi npr. Vilju i onda kukati sto, lupam, ne mozes da je izvezes u Francusku jer je njihovi potrosaci ne vole vec traze neku lokalnu sortu, a ti si bas planirao da izvozis svoju krusku tamo. Kada se razmislja o ulasku u vocarstvo mora se unapred razmisljati i o plasmanu i na osnovu toga birati sortu (naravno uz uvazavanje uslova gajenja). Naravno, mogu se napraviti i greske u proceni (narocito kod uvodjenja novih sorti koje nisu gajene u velikoj meri) ali ukoliko se dobro promisli to obicno ne predstavlja veliku opasnost. Cak ni kod jagode, gde se svake godine u proizvodnju ubacuju brojne nove sorte, dominantni sortiment se ne menja preko noci jer dosta zavisi od zelja kupaca.
Ok,cposadio sam 1000 viljamovka, 100 santa marija i 100 karmen! Treba mi tvoje misljenje o sortimentu za nase trziste naravno jer je to mali zasad, hvala unapred?

@Bane30 Izbor sorti ti je sasvim ok. Mislim da neces imati vecih problema sa plasmanom. Vilijamovka je popularna sorta u Srbiji i relativno se lako prodaje, ukoliko je kvalitet dobar. Sa druge strane Santa Marija i Karmen su sorte za koje kupci znaju i takodje imaju svoje mesto kako na pijacama tako i u maloprodaji. Takodje, ti nemas toliko velike kolicine da bi mogao imati veci problem sa plasmanom, iako mozda neces biti interesantan velikim kupcima i trgovackim lancima. Inace, moje misljenje je da svako ko se drzi standardnih sorti u Srbiji koje su vec duze vreme prisutne ovde, ne moze mnogo da pogresi jer je trenutno situacija takva da je kruska u deficitu. Samo treba izbegavati eksperimentisanje sa potpuno novim sortama, ili pak sortama koje su nestale sa naseg trzista. Ipak, ovo ne znaci da ce ti sam posao oko prodaje ici lako, jer ce to zavisiti od sezone, kupovne moci u Srbiji i tvog zalaganja i rada. Medjutim, ovo je svakako rizik koji se generalno vezuje za voce kod nas. Ali ako imas kvalitetan proizvod i potrudis se, naci ces kupca i to ne bi trebalo da te brine. Ostaje ti da razmislis na koji nacin bi mogao da ostvaris najbolju cenu. Da li ces ici na brzu prodaju ili ces prodavati na malo? To treba da odlucis i na osnovu vremena koje mozes da odvojis, uslova za cuvanje itd.

Skoro ceo radni vek se bavim prodajom, doduse kafe ali znam jako dobro sta je gospodin kupac! Jedna od stvari koja me je prvo fascinirala kad sam dosao na forum je momenat kako se prodaju poljoprivredni proizvodi ili na braniku ili 10-15 dana! Meni je to i dalje fascinantno, pa ja sam kupio televizor na godinu dana bez kamate koji je stigao od ko zna odakle, proizvodjac, uvoznik, prodavac i jos mene cekaju godinu dana... A ovde gledam teme odlozeno 10 dana al hoce da zavrne pa plati 20-og dana i mnogo sam ljut! Al opet sam rasirio pricu...
Meni je zelja maxx 6ha kruske ili kajsije, sopstvena hladnjaca da mogu malo da se igram i to je to. Ne patim od megalomanije niti da zaradim praunucima vec da sto lepse prozivim ziveci od onoga sto volim da radim.
Naravno da kao i svi zelim da moji proizvodi budu sto skuplji ali isto tako sam realan i znam da ako je nesto preskupo ljudi mogu da zele al ne mogu da priuste. Ima u mom kraju raznoraznih otkupljivaca od rusa do nasih hladnjacara i onih koji imaju tezge na kvantasu a moj plafon sa ove parcele je 20 tona u punom rodu pa iako ne ide opet cuvena rakija. Doduse ono sto si rekao je mozda i krucijelno a to je da proizvod mora biti vrhunski i nalazi kupca sigurno!,

Već sam o Društvenki govorio ali definitivno je kruška No1 kupci su rekli svoje od 6 vrsta koje imam ona ide na 1 mjesto po brzini prodaje,istisnula je sve dr.sorte.

Skoro ceo radni vek se bavim prodajom, doduse kafe ali znam jako dobro sta je gospodin kupac! Jedna od stvari koja me je prvo fascinirala kad sam dosao na forum je momenat kako se prodaju poljoprivredni proizvodi ili na braniku ili 10-15 dana! Meni je to i dalje fascinantno, pa ja sam kupio televizor na godinu dana bez kamate koji je stigao od ko zna odakle, proizvodjac, uvoznik, prodavac i jos mene cekaju godinu dana... A ovde gledam teme odlozeno 10 dana al hoce da zavrne pa plati 20-og dana i mnogo sam ljut! Al opet sam rasirio pricu...

Sveze voce i povrce spada u mozda najtezu robu za trgovinu. Jos kada na to dodas potpuno neuredjneo trziste kod nas i mentalitet gde svako svakog gleda da zajebe, trgovina vocem i povrcem predstavlja vrhunski izazov :D Posto si trgovac, onda ti je jasno da je samo zadovoljan kupac dobar kupac, sto nasi ljudi cesto ne razumeju pa misle da su uradili jako dobar posao ako nekom podvale npr. losu robu. Cime zapravo prave sebi medvedju uslugu. Naravno ima i bezobraznih trgovaca, ali takav smo narod pa to i ne cudi. U sustini, bitno je da nadjes kvalitetnog kupca i da ga postujes maksimalno jer se takvi tesko nalaze.

Nego, vratimo se temi, od 5-6 ha voca (gotovo bilo kog) se moze jako dobro ziveti ako se pametno radi. Ali da bi to bilo tako neophodno je da sve bude maksimalno profesionalno odradjeno. Sa tih 5-6 ha kruske koje planiras, verujem da mozes da zaradis jaku mesecnu platu bez problema. Pri tome to nije povrsina koja bi te zarobila, vec bi mogao relativno lako da je odrzavas. A sa ovih planiranih 20-ak tona za pocetak mozes da obezbedis akumulaciju za neka dalja ulaganja. Ali kao sto si i sam primetio, kvalitet mora da bude na prvom mestu. Dobra roba ce uvek naci kupca.

E sad sa 5-6 ha mislim da mogu i u diznilend! Ako se sve uradi kako treba minimalan prinos je 100 tona(ispravite me ako gresim) da imam zaradu od 10 centi(sto je mizerno) to je 10000 evra godisnje sto prevazilazi moju zaradu oho! A da ne pricam o 30 centi sto nije nerealno i naravno da se ne ljute kolege poljoprivrednici broj radnih sati je neuporedivo manji, da ne spominjem stres itd.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali 100 su već ozbiljne količine i nebi se složio da to može lako da se odradi.. Naravno sve može, ali danas je sve manje ljudi koji hoće da rade fizikalije u poljoprivredi, a počotovo u voćarstvu. Tako da čovek mora sve zna. I meni je cilj da u anradnih 5 do 10 godina imam oko 5 ha voća ali to sve zavisi od mnogo čega, a ponajviše od plasmana istog, jer je kod nas jako neuređeno tržište i ima dosta lova u mutnom, ne samo u voćarstvu nego i ostalim granama poljoprivrede, al zato je i dobar ovaj forum pa da se i jednog dana udružimo, što da ne, i ponudumo veće količine tržištu, a ne da nas tu neki trgovci muljaju...

A koje fizikalije to ima? Spremac ili freza u redu, bocna freza i atomizer? Rezidba nek traje i 2 meseca opet duga je godina!

Rezidba,skupljanje grana,povijanje grana,berba ,đubrenje stajnjakom,utovar -istovar-skladištenje-prebiranje-tržnica. To su neki poslovi koji ja obavljam zahvaljući nam omiljenoj fizici. Još od fizičkih radova imam I košenj,trovanje miševa, kopanje ali to samo po potrebi uglavnom uradim mašinski zato sam naveo posebno .Jedi mašinski je atomizer I ciklon.

Naravno da ima posla sve mi je to poznato samo sam napravio paralelu izmedju vocnjaka i 8 sati 5 dana nedeljno a pocesto i vise. Doduse ako se uporedi sa zitaricama onda je vocarstvo ubitacno!

Ti odradiš 5 dana nedeljno po 8 sati i baš te briga... U voćarstu nije to baš tako jednostavno kao što je talianu napisao, a da nepominjemo konstantno nervranje... Pa da je to tako jednostavno svi bi onda imali voće i živeli ko bogovi...

Da radim u drzavnoj firmi bilo bi me briga verovatno... Veruj mi imam i vocnjak i posao u voce idem da se odmorim kakvo nerviranje!

Ok druže, lepo je raditi u voćnjaku, slažem se, ali najveći problem će biti prodaja. Ali i sve to može da se predupredi... Pisano je to već u ovoj temi, ali jedno je teorija nešto sasvim drugo praksa...

Naravno, nisam ja hteo nikoga da vredjam samo pravim poredjenje da ljudi budu svesni a ako hoces covek pismeno da radi nista nije lako!

Nazad
Vrh