Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Због чега купци тако реагују на њу?Već sam o Društvenki govorio ali definitivno je kruška No1 kupci su rekli svoje od 6 vrsta koje imam ona ide na 1 mjesto po brzini prodaje,istisnula je sve dr.sorte.
Имам предлог да одмах направимо штих пробу по овом питању! Нека сви посетиоци ове теме наведу количине крушака које ће произвести ове сезоне (по сортама) а нек модератори направе табелу па да видимо на чему смо. Наравно, мисли се под повољним меторолошким условима.ima još proizvođača kruške koji imaju površine slične tebi i meni, mislim da bi tu moglo da se razmišlja o nekom udruživanju
Ako se sve uradi kako treba minimalan prinos je 100 tona(ispravite me ako gresim) da imam zaradu od 10 centi(sto je mizerno) to je 10000 evra godisnje sto prevazilazi moju zaradu oho! A da ne pricam o 30 centi sto nije nerealno i naravno da se ne ljute kolege poljoprivrednici broj radnih sati je neuporedivo manji, da ne spominjem stres itd.
Ti odradiš 5 dana nedeljno po 8 sati i baš te briga... U voćarstu nije to baš tako jednostavno kao što je talianu napisao, a da nepominjemo konstantno nervranje... Pa da je to tako jednostavno svi bi onda imali voće i živeli ko bogovi...
Ok druže, lepo je raditi u voćnjaku, slažem se, ali najveći problem će biti prodaja. Ali i sve to može da se predupredi... Pisano je to već u ovoj temi, ali jedno je teorija nešto sasvim drugo praksa...
i stvarno ne želim da se raspravljam nisakim, ali ću ti ipak odgovoriti
Za mene nikad neće biti poljprivrednik onaj ko ima par hektara voća i ima biznis u nekom gradu pa i voće donosi zaradu...
Što se tiče rada kod gazde znam da nije lako, ali bar imate redovne prihode i nemojte stalno da kukate kao zarađujete malo, jer znam da to nije istina, pošto imam dosta prijatelja koji rade kod privatnika i imaju sasvim solidne plate... A kakve su zarade u poljoprivredi i kad stižu pare?
Rekao si u jednom trenutku da bi se rado menjao sa nekim ko ima 5 ha voća? Pa doći do 5 ha voća treba i mnogo vremena, i znanja a najviše novca, jer da je voćarstvo tako profitabilno svi bi se bavili njime i živeli kao lordovi. I šta se dešava padne grad, udari mraz i možeš da se pozdraviš za sa zaradom, gvorim za proizvođača.
Evo reci mi, koji je to posao siguran da idem sutra u banku da dignem kredit i ulozim pare, profit delimo 50-50. Ti bi prvi kao buduci agroekonomista morao da znas znacaj biznis plana, upravljanja rizikom i uopste menadzmenta u poljoprivredi.Ali ako cemo realno, koji to posao u koji treba da ulozis oko 100.000 evra ne zahteva puno rada i rizika?
I na kraju oću da kažem, da voćarstvo nije lako, jer treba mnogo rada i odricanja pogotvo za neke ozbiljne površine, i da nije to mačiji kašalj kao što neki govore..
ali kada dođe do prodaje roda treba ga probati po što boljoj ceni, jer ni čuvati nije lako, da nespominjemo da i skladišni kapaciteti koštaju, a pošto mi svi podižemo relativno male površine, nikom od nas nije u cilj (ber ne meni) da skrka sve pare u krušku pa da onda gleda u nebo i moli Boga da sve dobro prođe...
idim ja da ti dobro poznaješ teoriju i tržišta, pošto večito savetuješ, ali pošto nisi proizvođeč, nemožeš da znaš neke stvari... To što si ti završio voćarstvo neznači da si popio svu pamet sveta, pošto se ja bavim različitim vidovima voćarstva već 13 godina, i sve što pričam, pričam sa aspekta proizvođača i iz ličnog iskustva, a dal će to neko da posluša ili ne njegova stvar, tu sam da pomognem...
Vidi ti si post ostavio na forumu a ja sam se osetio prozvanim jer eto ja radim za platu, a po tebi spadam u kategoriju onih koji imaju radno vreme i koji vode onako poprilicno lagodan zivot, za razliku od tebe poljoprivrednika. Pri tome si to zakljucio ne znam na osnovu cega, jer ocigledno ne znas nista o tome. Eto osetio sam se prozvanim pa sam i odgovorio, ako nisi zeleo da ti se odgovara trebalo je to posaljes na pp. Kada si dobio odgovor resio si da ispadnes frajer pa si krenuo djonom, pri tome pokusavajuci svo vreme da mi spocitas neke stvari koje niti sam rekao niti mislim. Na sta si opet dobio odgovor, mozda malo grublji, ali cini mi se po zasluzi.a ti si meni prvi odgovorio na nešto što se neslažeš, ničim izazvan, pogotovo jer se to nije odnsilo na tebe i tako je cela ova tvoja i moja razmena mišljenja počela, a koja nema veze sa temom plasmana krušaka.